Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Sardinie je svérázný ostrov s výborným jídlem, říká šéfkuchař Lobsteru a láká na nové menu

Olomoucký podnik Lobster family restaurant připravil na podzimní měsíce originální menu ze Sardinie. Šéfkuchař František Pospíšil se jel se svým týmem inspirovat rovnou na ostrov ve Středozemním moři, aby hostům mohl servírovat tamní originální recepty.

Proč se Lobster v novém menu inspiroval zrovna Sardinií?

Náš podnik je specialista na italskou kuchyni. Postavili jsme jej na konceptu, ve kterém představujeme různé krajové gastronomie Itálie a několikrát ročně je obměníme. Letos jsme prezentovali Alto Adige a Puglii a podzim jsme se rozhodli věnovat svérázné Sardinii. Abychom načerpali inspiraci i atmosféru ostrova, vydali jsme se za tamní gastronomií i s kuchařským týmem. Prošli jsme několik sardských trhů a navštívili řadu podniků, kde chodí jíst místní lidé. Věřím, že našim hostům tak můžeme lépe zprostředkovat originalitu tamní kuchyně.

Čím je tento ostrov svérázný a zajímavý?

Je to takový malý stát ve státě. Obyvatelé se snaží maximálně využít všech darů ostrova a třeba v jídle jsou dost soběstační. Mají vlastní šunky, sýry, víno, ryby a mořské plody, maso z místních chovů a například pivo vám nabídnou taky sardské. Jejich křupavý tenky chléb carasau je jiný než na pevnině a speciální sušený kaviár z rybích jiker – bottarga, který strouhají na těstoviny, má rovněž původ na ostrově.

Nové menu v Lobsteru je rozmanité. O které kombinaci chutí při jeho sestavování jste hned věděl, že nesmí chybět?

Hosté mohou v novém menu ochutnat řadu dobrot, o kterých se bavíme. S celým týmem jsme se shodli, že v jídelníčku nesmí chybět originální sardské těstoviny fregola s mořskými plody, typické smažené lilky nebo špagety s mušlemi a bottargou. Tato jídla najdete na Sardinii doslova na každém rohu.

Návštěvník může ochutnat také pečené sele či jehně, tedy pokrmy, které se v běžných restauracích na jídelních lístcích objevují málokdy. Proč jste zvolili tato jídla z mladého masa?

Bez těchto pokrmů se neobejde na ostrově žádná oslava či rodinná sešlost. Nejzkušenější muži rodu, popřípadě šéfkuchaři v restauracích maso nakládají v lokálních bylinkách a pak je připravují po vzoru místních pastevců ve speciálních pecích. Je pravdou, že Sardiňané milují také oslí a koňské maso, ale to už se několik desetiletí v české kuchyni běžně nepodává.

Některé ingredience ve vaší restauraci jsou ryze italské. Zajišťujete si dovoz přímo z Itálie?

Ano, celou dobu vozíme z Apeninského poloostrova mouku na pizzu a těstoviny, rajčata, olivový olej, víno, tuňáka, sýry, šunky a další ingredience. V případě sardské kuchyně je to navíc chléb, kaviár bottarga, těstoviny fregola a tamní sýry a uzeniny.

Související články

Olomoucký kraj

Proti lesním požárům vzletí z Přerova vrtulník Black Hawk. Posílí hasiče přes letní sezónu

Hašení lesních požárů v Česku letos v létě posílí dva pronajaté vrtulníky Black Hawk s bambivaky, stejně jako tomu bylo v předchozích letech. K...

Uspěje významná památka v Cenách kraje? Hlasovat můžete i vy

Kostel sv. Kříže v Javorníku, jehož počátky sahají do pol. 13. stol., patří k nejvýznamnějším památkám Jesenicka. Byl svědkem bohatých dějin Slezska – válek,...

Tempo zalesňování kleslo. Mezi novými stromy převažují listnáče

V Olomouckém kraji lesníci v roce 2024 zalesnili 1523 hektarů pozemků, meziročně je to o 445 hektarů méně. Tempo zalesňování v Olomouckém kraji, jehož...

V Kokorách opraví poklopy kanalizace. Řidiče čeká dopravní omezení

V obci Kokory na Přerovsku se plánují opravy poklopů místní kanalizace. Práce potrvají dva dny a uskuteční se od pondělí. Pro řidiče se částečně...

Nejnovější

Lověšické náměstí v Přerově čeká rekonstrukce. Město slibuje i „koberec“ z trvalek

Lověšické náměstí projde rekonstrukcí za bezmála 8 milionů korun. Projekt zahrnuje zpevnění ploch parku, doplnění veřejného osvětlení, ošetření stávajících dřevin a výsadbu nových. V dalších...

Extraliga volejbalistek se rozroste o dvě družstva

Velká a zásadní změna čeká od nové sezóny volejbalovou DATART extraligu žen ČR. Změní se totiž počet jejích účastníků, který z deseti družstev vzroste...

Záložník Jakub Fabiánek odešel ze Sigmy do Opavy

V SK Sigma Olomouc skončil střední záložník Jakub Fabiánek. Nastupoval za druholigové béčko a stejnou soutěž bude hrát i nadále. Podepsal dvouletou smlouvu s SFC...

Proti lesním požárům vzletí z Přerova vrtulník Black Hawk. Posílí hasiče přes letní sezónu

Hašení lesních požárů v Česku letos v létě posílí dva pronajaté vrtulníky Black Hawk s bambivaky, stejně jako tomu bylo v předchozích letech. K...

Uspěje významná památka v Cenách kraje? Hlasovat můžete i vy

Kostel sv. Kříže v Javorníku, jehož počátky sahají do pol. 13. stol., patří k nejvýznamnějším památkám Jesenicka. Byl svědkem bohatých dějin Slezska – válek,...

Na místě budou lístky dražší. Velká Morava Fest láká na velká jména

Letní festivalová sezóna se nezadržitelně blíží a Přerov nebude pozadu. V pátek 12. července se v parku Michalov uskuteční druhý ročník open-air festivalu Velká...

Osm trailů a lanovka. Hrubá Voda má nový bikepark

Milovníci horských kol a přírodních trailů mohou zbystřit. Resort Hrubá Voda, dosud známý především jako zimní středisko, spustil v červnu nový bikepark s čtyřsedačkovou...

Hodové slavnosti v Olšanech lákají na Annu K. nebo Vitacit

Skvělá hudba, zábava, dobré jídlo a pití, to všechno pro všechny generace. Přesně to nabízí Hodové slavnosti v Olšanech u Prostějova. Uskuteční se v sobotu 21....