Michelin poprvé míří mimo Prahu. Hvězdu získala Forejtova Entrée v Olomouci
Originální prezentace jídla, kreativní moderní gastronomie, ale i koncepce vyprávět jídlem příběhy stojí zřejmě za ziskem michelinské hvězdy pro olomouckou Entree Restaurant, za jejímž rukopisem stojí šéfkuchař Přemek Forejt. V podniku, kde se hosté usadí uprostřed živé zahrady, jim servíruje vybraná menu inspirovaná přírodou se svým týmem již deset let. Ze zisku michelinské hvězdy má obrovskou radost, bere ji ale zároveň také jako závazek.
"Jedna věc je ji získat, druhá věc je ji udržet. Ten stres teprve přijde. Teď si to budu ještě užívat, od Nového roku kopneme zase pořádně do vrtule," řekl dnes ČTK šéfkuchař.
O zisku jednoho z nejprestižnějších ocenění v gastronomii se šéfkuchař dozvěděl ve čtvrtek v Mariánských Lázních, kde francouzská společnost Michelin představila nového průvodce po restauracích v Česku. Poprvé tam byly oceněny i podniky mimo Prahu. "Bylo to nečekané, vlastně mě vůbec nenapadala myšlenka mít hvězdu. Jel jsem tam s tím, že je hezké být jednou z restaurací zahrnutých v průvodci. Tak vysoko jsem ve své hlavě nemířil, bylo to milé překvapení," popsal své pocity šéfkuchař.
Jídla v olomoucké restauraci ochutnávali inspektoři anonymně, místa si rezervovali jako běžní hosté. Restauraci stejně jako ostatní vybrané podniky hodnotili podle přísných mezinárodních kritérií, jejich identita je přitom přísně chráněna. Kdy zavítali do Olomouce, tak zástupci podniku netuší. "Nevíte to, nijak se neprokazují, je to náhoda - musíte si udržet svůj standard, protože co vím, chodí do restaurací opakovaně," podotkl Forejt.
Koncept Restaurant Entree je inspirovaný přírodou, podle stránek podniku má návštěvníky zavést do světa divadla, ale i rostlin a nerostů. Restaurace je pojata v prostoru otevřené kuchyně se živou zahradou. Podle zástupců podniku zdejší kuchaři jídlem vyprávějí příběh. Zřejmě i to mohlo inspektory oslovit. "Děláme věci, které nás baví, které nám chutnají a to poté servírujeme našim hostům. Líbí se nám, když jídlem můžeme hostu převyprávět nějaký příběh. Líbí se nám vracet se ke klasickým receptům a předělávat je, hrát si s ním. Snažíme se být jiní; už deset let," doplnil šéfkuchař.
Podle Forejta je ocenění výsledkem práce celého týmu. "Nikdy to není o jedinci. Mám kolem sebe tým úžasných lidí, kteří mají volnost v tom, co dělají, protože jsou úžasní profíci - a společně tvoříme," míní. Podle manažerky restaurace Kateřiny Bortlové je hvězda oceněním celé desetileté práce. "Ocenění patří celému týmu, který již deset let posouvá hranice. Pracují tak, aby hosté odcházeli spokojeni a rádi se vraceli," řekla dnes ČTK Bortlová. "Ještě více nás to nyní motivuje k další práci, která nás dovedla až sem. Dává nám to nový impuls," dodala.
Sám šéfkuchař svým fanouškům vzkazuje, že tvář si ponechá olomoucká oceněná restaurace stále stejnou. "Určitě nehodlám něco rapidně v Entree měnit. Jsme ohodnoceni za to, co děláme a v tom budeme chtít pokračovat. Budeme chtít být stejní, jací jsme, ale vždy je šance se nějak zlepšit," uzavřel Přemek Forejt.