V Kostelci na Hané vznikla nová rodinná sýrárna Rols. Moravský výběrový sýr vyrábí z mléka svých vlastních krav v nejlepší kvalitě

Vyrábět poctivý domácí sýr z vlastního mléka. Takový cíl si dal pan Jaroslav Kozárek ze zemědělské skupiny ROLS Lešany, která v Kostelci na Hané v letošním roce spustila provoz nově vybudované sýrárny. Výkupní cena mlékáren je totiž natolik nízká, že se v Kostelci rozhodli zpracovávat mléko od svých krav sami a vyrábět tak svůj vlastní sýr. V těsné blízkosti dojírny proto v bývalém skladu vznikl moderní provoz, jehož primárním produktem je Moravský výběrový sýr. Ten je vhodný nejen k využití ve studené kuchyni, ale také k tepelné úpravě. Kostelecký sýr navíc obsahuje i velice prospěšný selen, který je výborným antioxidantem a posiluje imunitní systém. 

Již naši předkové věděli, že smysluplné vedení zemědělského hospodářství tkví ve spojení živočišné i rostlinné výroby. „Ten kdo chová krávy, díky nim zúrodňuje svou půdu a tím pádem zase nazpět správně živí své krávy. Jen díky tomu může správně fungovat koloběh a symbióza živočišné a rostlinné výroby. Tím to všechno začalo. Když jsme udělali všechno pro to, aby se naše krávy měly dobře a produkovaly to nejkvalitnější mléko, nedávalo nám smysl, aby z naší práce nevznikaly ty nejkvalitnější produkty,“ popisuje základní myšlenku založení sýrárny ROLS její spolumajitel Jaroslav Kozárek.

Zemědělský podnik v Kostelci na Hané chová přibližně 420 krav a dostává se jim té nejlepší možné péče, aby výsledný sýr byl co nejkvalitnější. „Naše krávy dojíme dvakrát denně, což v dnešní době není obvyklé, protože běžně se v kravínech dojí třikrát za den. Základem je správná výživa. Nedokrmujeme proto žádnými bavlněnými pokrutinami ani jinými náhražkami, ale využíváme seno z našich luk z Konicka,“ říká Kozárek. ROLS má v okolí Konice přibližně šest set hektarů luk, na kterých zásadně nevyužívá žádných chemických ošetření a kravám se tak dostávají ty nejpřírodnější živiny. Kategoricky v Kostelci odmítají také využívání jakýchkoliv hormonů, které by vedly k rychlejšímu zabřeznutí krav.

Mléko z dojírny rovnou do sýrárny

Mléko v perfektní formě neztrácí na hodnotě ani složitou přepravou. Dojírna totiž stojí v těsné blízkosti sýrárny a čerstvě nadojené mléko tak putuje jen minimální vzdálenost v nerezových trubkách ke zpracování. Nedochází tak ani k míchání několika druhů mléka z různých provozů, jako tomu bývá ve velkých průmyslových mlékárnách.

Hlavním produktem sýrárny ROLS v Kostelci na Hané je speciální typ sýru, který se nazývá Moravský výběrový sýr. „Speciálně pro náš sýr jsme si nechali vyrobit vlastní mléčné kultury firmou Hansen, což je světový výrobce mléčných kultur. Jedná se tak o sýr, který se nejblíže dá připodobnit goudě, náš výběrový sýr má však na rozdíl od běžných goud také malá očka,“ vysvětluje Jaroslav Kozárek.

„Je pravdou, že náš sýr je trochu jinak složený než běžné goudy, protože používáme k výrobě výhradně plnotučné mléko. Kromě sýra nevyrábíme žádné další mléčné produkty, takže nemusíme mléko nijak odstřeďovat ani jinak separovat,“ vysvětluje Jaroslav Kozárek, podle kterého se za den v Kostelci vyrobí 700 kilogramů poctivého sýra, který obsahuje přibližně 48 procent tuku. Sýr následně tři měsíce zraje, než se z něj oficiálně stane Moravský výběrový sýr. Jediným dalším produktem vznikajícím v kostelecké sýrárně jsou ještě oblíbené sýrové nitě. Do budoucna se plánuje začít také s výrobou ochucených sýrů a také jeho uzené varianty.

Sýrové produkty sýrárny ROLS lze zakoupit v prodejnách masa a uzenin Makovec, jehož desítky poboček jsou rozesety po celé Moravě a východních Čechách. V Olomouci a okolí můžete Moravský výběrový sýr nalézt také v obchodech Hruška nebo supermarketu Senimo, o dalších místech se podle spolumajitele družstva ROLS Jaroslava Kozárka jedná. Pro sýr si můžete dojet také přímo do Kostelce na Hané do výdejního okna v budově sýrárny nebo si jej objednat na webových stránkách. Sýry jsou dostupné v celých cihlách, bločcích nebo jako plátkový sýr.

Související

  • Ceny jako v kantýně, menu jako z Itálie. Kdy otevře Bistro Central?
    Společnost

    Ceny jako v kantýně, menu jako z Itálie. Kdy otevře Bistro Central?

    Prostory v Muzeu umění na náměstí Republiky zůstanou zavřené už jen pár dní. Nové Bistro Central, které mělo původně otevřít už v minulém týdnu, se otevře 3. října. Gastronomii z dílny šéfkuchaře Petra Heneše z Long Story Short budou moci návštěvníci ochutnat už v pátek.

  • Na Pradědu znovu nasněžilo. Teploty v horách klesají k nule
    Společnost

    Na Pradědu znovu nasněžilo. Teploty v horách klesají k nule

    Na nejvyšší hoře Jeseníků opět nasněžilo. Informovali o tom meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle ústavu se teploty v nejvyšších polohách českých pohoří pohybují kolem nuly.

  • V Mohelnici začíná nová výstavba. Pro místní vzniknou desítky bytů
    Společnost

    V Mohelnici začíná nová výstavba. Pro místní vzniknou desítky bytů

    Ve spolupráci s městem Mohelnice začal soukromý investor s výstavbou nových bytových a řadových domů. Celkem vznikne přes 80 bytových jednotek a některé z nich už teď vznikají v lokalitě Za Penzionem. Podle starosty města Pavla Kuby (Mohelnická demokracie) by mělo být hotovo už příští rok.

  • Od plesů po koncerty, Městský dům slouží generacím. Teď se zkoumá jeho technický stav
    Společnost

    Od plesů po koncerty, Městský dům slouží generacím. Teď se zkoumá jeho technický stav

    Přerovská radnice zahájila rozsáhlý stavebně technický průzkum Městského domu, jedné z nejvýznamnějších historických budov ve městě. Odborné posouzení objektu, které provede společnost PRINTES – ATELIER za téměř jeden milion korun, má odhalit technický stav objektu a navrhnout konkrétní kroky pro jeho údržbu, opravy i budoucí investice.

Rychlovky

  • PŘEROVSKO
    Sanaci pozemků po únorové havárii vlaku s benzenem u Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku převezme od 1. listopadu státní podnik Diamo. Více.
  • PŘEROV
    Přerovská radnice zahájila rozsáhlý stavebně technický průzkum Městského domu, jedné z nejvýznamnějších historických budov ve městě. Podrobnosti.
  • ŠUMPERSKO
    Ve spolupráci s městem Mohelnice začal soukromý investor s výstavbou nových bytových a řadových domů. Celkem vznikne přes 80 bytových jednotek a některé z nich už teď vznikají v lokalitě Za Penzionem. Více.

Nejnovější

Doporučujeme

  • Burger Festival i svaly na pódiu. Šantovka chystá víkend plný chutí a sportu
    Doporučujeme

    Burger Festival i svaly na pódiu. Šantovka chystá víkend plný chutí a sportu

    Galerie Šantovka zve všechny milovníky dobrého jídla a sportu na víkend nabitý zážitky. Od pátku 3. října do neděle 5. října zavoní před obchodním centrem šťavnaté burgery a street food speciality z celé republiky v rámci Burger Festivalu 2025. A hned v sobotu 4. října se přímo uvnitř Šantovky uskuteční prestižní Nutrend Fitness Cup 2025, který nabídne soutěžní klání sportovců i atraktivní doprovodný program.

  • Blíží se tradiční Kabelkový veletrh. Letos podpoří projekt Otevřeme zahradu
    Doporučujeme

    Blíží se tradiční Kabelkový veletrh. Letos podpoří projekt Otevřeme zahradu

    Dát věcem druhou šanci, udělat sobě či někomu jinému radost krásným módním doplňkem, a současně přitom podpořit dobrou věc. To je základním motivem populárního Kabelkového veletrhu, který navazuje na tradici dobročinných veletrhů pořádaných pro olomoucký spolek Dobré místo pro život. Organizaci i letos zaštiťuje Nadace Heleny Morávkové. Rekordní výtěžek z minulého roku pomohl rodinám postiženým povodněmi na Jesenicku. Letos veletrh podpoří projekt Otevřeme zahradu, který má za cíl obnovu zahrady Hospice na sv. Kopečku u Olomouce.

  • Přerov objevuje sílu sdílené energie: město a lidé táhnou za jeden provaz
    Doporučujeme

    Přerov objevuje sílu sdílené energie: město a lidé táhnou za jeden provaz

    Přerov zkouší sílu sdílené energie. Energetické společenství Přerov propojuje město, firmy, školy i jednotlivce, aby společně vyráběli a sdíleli energii z obnovitelných zdrojů. V polovině září se v klubu Teplo konaly workshopy, během nichž se účastníci dozvěděli, jak projekt funguje v praxi a jak mohou sami přispět k energetické soběstačnosti svého města.

  • SOUTĚŽ: Podzimní Flora je tady. Vyhrajte vstupenky
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Podzimní Flora je tady. Vyhrajte vstupenky

    Výstaviště Flora ožije barvami podzimu a otevře brány jubilejnímu 30. ročníku zahradnické výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pestrý program. Čtenáři Olomouckého Reportu mají teď možnost zapojit se do soutěže o volné vstupenky.

Nejčtenější

  • Olomoucká zoo hlásí vzácný přírůstek. Návštěvníci teď mohou vidět nečekané mládě
    Společnost

    Olomoucká zoo hlásí vzácný přírůstek. Návštěvníci teď mohou vidět nečekané mládě

    V Zoologické zahradě Olomouc se v létě narodila dvě mláďata medojeda kapského, který nepatří mezi časté chovance zoo. Samička už potomky úzkostlivě neschovává v ústranní výběhu, takže návštěvníci mohou mladé medojedy spatřit v pavilonu Kalahari. Olomoucká samice medojeda kapského porodila popáté. ČTK to dnes sdělila mluvčí zoo Iveta Gronská.

  • Na Nemilance se usídlily dvě bobří rodiny. Město brání propustek pachovými ohradníky
    Společnost

    Na Nemilance se usídlily dvě bobří rodiny. Město brání propustek pachovými ohradníky

    Olomoucké odbory životního prostředí a dopravy aktuálně řeší dvě bobří rodiny na toku Nemilanka, kde probíhá čištění a úpravy koryta. Právě kvůli čištění, které má v gesci Povodí Moravy, nechalo město nainstalovat pachové ohradníky, které by měly bobří aktivity zastavit.

  • V Uničově roste nové centrum. Jaké obchody nabídne Klokan?
    Společnost

    V Uničově roste nové centrum. Jaké obchody nabídne Klokan?

    V Uničově vzniká nové obchodní centrum. Prostor v Šumperské ulici mezi prodejnou Lidl a železniční tratí zabere retail park Klokan. Výstavba má být hotová v listopadu, stavba dalšího obchodního centra Klokan se chystá i v příštím roce.

Seriály