Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Velikonoce zdravě? Stačí pár změn v jídelníčku

Velikonoce jsou časem hojnosti. Typická velikonoční tabule obsahuje mazanec, beránka, kynuté koláče, jidáše, velikonoční nádivku, bramborový salát, vejce, uzené, jehněčí nebo králičí maso. Sklenice navíc přetékají pivem, vínem i něčím tvrdším. Jinými slovy je to tabule plná cukrů, živočišných tuků a cholesterolu, které ve větší míře mohou představovat vážné zdravotní riziko. Jak si tedy užít svátky chutně, ale zároveň zajistit, že si je budeme moci užívat co nejdéle?

Podle vedoucí oddělení léčebné výživy a stravovacího provozu Nemocnice AGEL Prostějov Markéty Říhové se velikonoční pokrmy výrazně vymykají nejnovějším zjištěním o zdravém stravování. „Současná doporučení jsou snižovat příjem živočišných tuků, tedy nasycených mastných kyselin a preferovat příjem rostlinných tuků. Omezovat jednoduché sacharidy, cukr, bílé pečivo, tedy potraviny s vysokým glykemickým indexem a nahrazovat je celozrnnými potravinami a sladkosti raději nahrazovat ovocem,“ řekla Říhová. „V neposlední řadě jsou Velikonoce spojeny s bohatým stolováním, což může vést k přejídání, strava by měla být, ale střídmá a pravidelná bez nárazovitého jezení,“ podotkla.

Velikonoční menu navíc kombinace tučných jídel a alkoholu, taktéž tradičně zastoupeného během Velikonoc, může způsobit další závažné komplikace. Nadměrná konzumace alkoholu může vést k dehydrataci, zvýšení krevního tlaku a nevolnostem.

Pro lidi s diabetem, onemocněním srdce a cév nebo trávicího traktu, či lidi trpící obezitou mohou být následky i život ohrožující. A ani méně závažné účinky nebývají nikterak příjemné. „Tučné pokrmy, například velikonoční nádivka s uzeným masem, smažená jídla, máslové pečivo, velké množství vajec společně s majonézou mohou způsobit zažívací potíže, vést k nadýmání, pálení žáhy nebo žaludečním problémům, zánětu žlučníku, nebo slinivky břišní, ale také přispět nejen k nárůstu hmotnosti či ke zvýšení hladiny cholesterolu,“ uvedla nutriční terapeutka. „Také nedostatečně tepelně upravená vejce, mohou být zdrojem salmonely, která se projevuje průjmy, nevolností a horečkami,“ podotkla.

Pojem cholesterol se na sítích mezi lifestyle influencery, ale i mezi odborníky na zdravou stravu, objevuje poměrně pravidelně, zároveň s ním ale koluje mnoho mýtů. „Hladina cholesterolu není závislá jen na váze, ale na celkovém životním stylu, genetice, kondici. Hladinu „zlého“ LDL cholesterolu zvyšuje spíše špatná životospráva a přemíra stresu. Ukázalo se, že zvýšení cholesterolu v krvi způsobují nasycené mastné kyseliny a cholesterol obsažený v potravinách tuto hladinu tedy ve velké míře neovlivňuje,“ uvedla nutriční terapeutka.

Za jeden zdroj zvyšující cholesterol v krvi doktoři před desítkami let označovali právě od Velikonoc neodmyslitelná vejce. Postupně se prokázalo, že vejce zvyšují hladinu HDL, tedy „hodného“ cholesterolu. Jedno vejce denně je tak v pořádku skoro pro všechny. Pozor si podle Říhové musí dát lidé s dědičnou poruchou metabolismu tuků, s vysokou hladinou cholesterolu a také lidé, kteří trpí diabetem mellitem. Pro tyto skupiny platí doporučení snížit množství žloutků na dva týdně.

Jak tedy upravit velikonoční tabuli? Výživová specialistka doporučuje několik jednoduchých úprav, díky kterým lze sváteční jídla odlehčit. Pečivo jako takové by mohlo být nahrazeno celozrnnými variantami. Při pečení bychom pak měli bílou mouku částečně vyměnit za celozrnnou nebo špaldovou, používat menší množství cukru nebo přidat trochu tvarohu pro vláčnost. Tvaroh lze také využít namísto pomazánkového másla. Slaninu či uzené maso lze nahradit libovějšími variantami, jako je šunka, a smetana může být zastoupena polotučným mlékem. Majonézu v bramborovém salátu je možné klidně nahradit bílým jogurtem či odlehčenou variantou s trochou kvalitního rostlinného oleje a hořčicí.

„Důležité je jíst pravidelně, třeba pětkrát denně v menších porcích a pouze, když je hlad. Také dopřát si dostatek pohybu. Výborným zvykem může být velikonoční procházka s rodinou,“ dodala vedoucí oddělení léčebné výživy a stravovacího provozu Nemocnice AGEL Prostějov.

Související články

Olomoucký kraj

Žluté kytičky znovu pomáhají. Sbírka letos cílí na rakovinu tlustého střeva

Ve středu 15. května se v Česku uskuteční tradiční sbírka Český den proti rakovině. Dobrovolníci ve žlutých tričkách nebo skautských krojích budou prodávat symbolické...

Policie v kraji posílí technologie, kraj přispěje na dron pro zásahy a pátrání

Olomoucký kraj poskytne policii dotaci 305 tisíc korun na nákup dronu, pomocí kterého budou moci policisté v regionu rychleji monitorovat například situaci v okolí...

Zatím žádná obvinění po benzenové havárii, práce na trati se zrychlují

Policisté již kvůli nehodě cisteren s toxickým benzenem v Hustopečích nad Bečvou vyslechla strojvůdce i instruktora, kteří v osudnou chvíli byli v kabině lokomotivy...

Aktivita klíšťat je vysoká. Meteorologové vydali doporučení

Aktivita klíšťat je v Česku aktuálně vysoká a podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se v následujících dnech očekává její další nárůst až na mimořádnou...

Nejnovější

U Libivé došlo ke srážce auta a motorky. Žena skončila ve FN Olomouc

Policisté vyráželi k dopravní nehodě Libivá na Šumpersku. Řidič ve středních letech přejel do protisměru, kde se srazil s bokem protijedoucí motorky. Motorkářku převezli s vážnými zraněními...

Na finále Sigma versus Sparta se chystá i policie

Středeční zápas mezi Sigmou a Spartou se odehraje na vyprodaném Andrově stadionu. Utkání mezi SK Sigma Olomouc a Spartou Praha má výkop v 19 hodin....

Na soše Rudoarmějce se znovu objevilo písmeno Z. Primátor čin odsoudil

Už podruhé za poslední tři roky někdo pomaloval písmenem "Z" sochu Rudoarmějce. Stalo se tak stejně jako v roce 2022, kdy se na podstavci sochy objevilo...

Lobster Food Fest startuje už tuto sobotu. V Křelově budou burgery i pizza

Burgery, trhaná masa, pastu, neapolskou pizzu, tacos, pastrami, porchettu, mořské plody, grilovaný italský sýr, poctivé hranolky, makovou zmrzlinu, svatokopecké trubičky, výběr dezertů a další...

Lobster Food Fest startuje už tuto sobotu. V Křelově budou burgery i pizza

Burgery, trhaná masa, pastu, neapolskou pizzu, tacos, pastrami, porchettu, mořské plody, grilovaný italský sýr, poctivé hranolky, makovou zmrzlinu, svatokopecké trubičky, výběr dezertů a další...

Zorka projede na kole Českem od západu na východ, navzdory vážné onkologické diagnóze

Zorka Šťastná, 46letá žena v paliativní péči, se 7. června chystá pokořit životní cyklistickou výzvu. Ve štafetě se svými dcerami a s podporou týmu...

Velká policejní akce? Zkuste si fyzické testy nanečisto i s hokejisty

Policisté akčních prvosledových hlídek, dopravní policisté, služební kynologové se psy a policisté cizinecké policie společně s hokejisty se na vás těší ve čtvrtek 22. května...

Zámecký den na Úsově nabídne mimořádnou prohlídku věží i šermíře

Pro malé i velké návštěvníky je připravena jedna atraktivní a velmi zajímavá akce. Jde o novinku, která se uskuteční v sobotu 17. května, to...