Nejlepší místo na svatbu v Olomouckém kraji? Penzion Kovárna se skrývá v srdci Jeseníků

Ve zrenovovaném svatebním sále Magacína probíhají poslední přípravy. „Ano, tady budou sedět rodiče ženicha,“ řídí si zasedací pořádek nastávající nevěsta, k ruce jí je personál Penzionu Kovárna. Všichni momentálně dolaďují poslední detaily, tři kuchaři připravují menu. Zítra už v Lipové-lázních na Jesenicku, kde nevěsta a ženich svůj den prožijí, bude tančit a slavit přes šedesát svatebních hostů.

Stojím s Josefem Sekulou u otevřených vrat do zrenovované stodoly, která dříve sloužila jako autoservis a dílna. Teď se zde pořádají svatby v srdci Jeseníků, které ze vzpomínek svatebčanů nezmizí celý život. „O svatby v sále Magacína je teď velký zájem. Nabízíme pěkné prostředí, dobrou kuchyni, a hlavně dvacetiletou zkušenost s pořádáním svateb,“ popisuje majitel Penzionu Kovárna Josef Sekula. Jeho slova potvrzuje například i ocenění Nejlepšího gastronomického zařízení Olomouckého kraje.

„Víte, zkušenost je hrozně důležitá,“ pokračuje Sekula a přitom kontroluje poslední přípravy, které provádí tým jeho penzionu. „Díky letům zkušeností umíme ženichovi a nevěstě poradit například s výběrem vína, doporučíme i kapelu nebo zprostředkujeme květinovou výzdobu, která se aranžuje podle přání nevěsty,“ dodává majitel Kovárny. Letitá zkušenost týmu se projevuje hlavně v zájmu o svatby v srdci Jeseníků. „Postupně se nám zaplňují termíny pro rok 2023.“

V Penzionu Kovárna to ovšem není pouze o pořádání akcí a gastronomii. Na provozu a práci se podílí celá rodina Josefa Sekuly. „Jsem tu doma, pocházím odtud a ve své domovině musím odvádět kvalitní práci, s tím mně pomáhají moji nejbližší, jsme rodinná firma,“ vysvětluje majitel a pokračuje: „Moje manželka je duší naší gastronomie, dále můj syn Josef a dcera Michaela, která 12 let cestovala po Evropě a pohybovala se v prostředí gastronomie."

V obci Lipová-lázně v Penzionu Kovárna svatby organizují po celý rok, a to díky novému vytápění, které v sálu Magacína nově instalovali. „Jsme schopni udělat svatbu každý víkend v roce," říká dále Josef Sekula.

Svatba není jen o prstýncích a bílých šatech. Proč svatba na klíč? 

Každý, kdo někdy sám organizoval svatbu ví, že se přípravy protáhnou i hluboko do noci. „Výhoda svatby na klíč?“ zopakuje otázku pan Sekula a bez dlouhého přemýšlení pokračuje: „To je jednoduché, nevěsta a ženich se nemusí o nic starat. My připravujeme svatby s gastronomickým zážitkem, pro potřeby jedné svatby máme profesionální tým," vysvětluje přístup Penzionu Kovárna jeho majitel a vrací se ještě ke kuchařskému umění: "Ze začátku provozu nám pomáhal Pan Kuchář Bortník, ten nás naučil nejvíc a s mojí ženou připravil desítky svateb. Před rokem se u nás taky ženil.


Penzion Kovárna

Web: | Penzion Kovárna (penzionkovarna.cz)

Facebook: Penzion Kovárna Horní Lipová | Facebook

Instagram: Penzion Kovárna (@penzion_kovarna) • Fotky a videa na Instagramu

Kontakt: +420 737 283 770  ; info@penzionkovarna.cz


Svatba není jen o prstýncích a bílých šatech. Je třeba připravit místo, kde samotný sňatek proběhne. Potom oběd, raut, cukroví, sladký bar, dort, koláčky a ubytování, o to všechno se postará Penzion Kovárna. „Při přípravě vlastní silou lidé stejně dnes moc neušetří, buďto to oddřou oni a kamarádi anebo si najmou 15 lidí, ty se ovšem musí zaplatit,“ dodává další argument Sekula a dále vypočítává: „Je to náročné na čas, nemají věci jako talířky, lžičky, hrníčky, ubrusy a ubrousky, musí to vypadat dobře, a to dnes stojí peníze.“ 

Ubytování a zábava až do rána

Od svatebních příprav a shonu jsme se přesunuli do prostoru staré kovárny, která dnes slouží jako penzion, kde jsou svatebčané ubytovaní. I zde ovšem panuje čilý pracovní ruch a příprava pokojů. „My jsme schopní udělat svatbu pro osmdesát lidí,“ nastavuje strop pro Kovárnu Sekula.

Každá svatba naráží i na problém nočního klidu, i na to ovšem mají v Lipové-lázních recept. „V 10 hodin večer zavíráme vrata sálu Magacína a tím snížíme hluk na únosnou mez, po půlnoci se hosté mohou přesunout přímo do Penzionu Kovárna,“ popisuje majitel a se smíchem dodává: „Z těch šedesáti lidí je polovina ráda, že končí, zbytek tady může pařit třeba do rána.“ 

Jak se s přípravou svatby v Penzionu Kovárna začíná?

Svatba začíná vlastně rok před obřadem, kdy přijde poptávka na uspořádání svatby v Penzionu Kovárna. „Já vytvořím nabídku, která obsahuje ceník. Mluvíme například o nájmu, stravě, polévce a hlavním chodu,“ popisuje majitel Kovárny. Po tomto prvotním kontaktu se v Lipové-lázních sejdou snoubenci s panem Sekulou osobně. „Při schůzce řešíme konkrétní detaily jako například menu, výzdobu, složení rautu a další důležité body, které jsou součástí každé svatby, pak se můžeme potkat skoro za rok,“ uzavírá majitel Penzionu Kovárna Josef Sekula. 

Související

  • SOUTĚŽ: Pro kreativce je tu Open Space. Vyhrajte vstup
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Pro kreativce je tu Open Space. Vyhrajte vstup

    Jak fungují partnerství v kreativních profesích? A co dělat, když důvěra přeroste v konflikt? Tématem letošního ročníku Open Space, který se uskuteční 29. listopadu ve Vault 42 v Olomouci, je dynamika spolupráce v kreativních odvětvích. Akci organizuje nezisková organizace Kreativní Olomouc a zve kreativce z regionu ke společné diskuzi, sdílení a networkingu. 

  • Vytáhněte oblek a připravte šaty. Městský bál nabídne královskou zábavu
    Doporučujeme

    Vytáhněte oblek a připravte šaty. Městský bál nabídne královskou zábavu

    Letošní jubilejní XXV. Městský bál se ponese v duchu královské noblesy. Téma „Královská Olomouc“ propojí bohatý kulturní program s historickými motivy a slavnostní výzdobou, která připomene slavné dějiny města. Bál se uskuteční v sobotu 10. ledna 2026 v pavilonu A na Výstavišti Flora Olomouc a už nyní je možné zakoupit vstupenky.

  • Háčkovací maraton táhne. Chystá se další ročník
    Doporučujeme

    Háčkovací maraton táhne. Chystá se další ročník

    Další ročník kroměřížského Háčkovacího maratonu potvrdil rostoucí zájem veřejnosti o smysluplné dobrovolnické aktivity. Akce, která navázala na loňský úspěšný premiérový ročník, překonala v mnoha ohledech všechna očekávání – a to jak v počtu účastníků, tak množství hotových výrobků. Další ročník proběhne už 14. listopadu.

  • Fanoušci Queen si přijdou na své. Doplňky prodává i Helvetia
    Doporučujeme

    Fanoušci Queen si přijdou na své. Doplňky prodává i Helvetia

    The show must go on. Patříte mezi fanoušky skupiny Queen a potrpíte si na kvalitní doplňky? Pak by vám neměla uniknout značka Montblanc, která nyní nabízí speciální edici na počest rockerů. Sběratelské kousky teď seženete i v prodejně Helvetia v Olomouci.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Město Olomouc zveřejnilo aktualizovanou spádovou vyhlášku základních škol, která začne platit od ledna 2026. Reaguje tak na rozvoj města, nerovnoměrné vytížení škol a změny v legislativě. Více.
  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    Jak prostupují nové technologie do muzeí v Olomouckém kraji? Mnohá muzea mají své sbírky už digitalizované. Ale třeba UI využívají zatím jen výjimečně. Ukazuje to nový díl rubriky DataReport. Více.
  • PŘEROV
    Město přitvrdilo u mladých cyklistů, kteří neodržují předpisy. Radnice spolu s městskou policií a provozovatelem sdílených kol nextbike zablokovala desítkám mladistvých účty u sdílených kol – opakovaně totiž jezdili bez přilby. Více.

Nejnovější

  • Stavebních povolení ubylo. I v Olomouckém kraji
    Společnost

    Stavebních povolení ubylo. I v Olomouckém kraji

    Stavební úřady v Olomouckém kraji letos od ledna do září vydaly 2595 stavebních povoleni, meziročně o 16,2 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o čtvrtinu na 12,977 miliardy korun. Počet vydaných stavebních povolení v Olomouckém kraji klesá od roku 2022. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

  • Na muže skákal, vražda byla brutální. Soud dnes rozhodl
    Krimi

    Na muže skákal, vražda byla brutální. Soud dnes rozhodl

    Za letošní brutální vraždu ve vybydleném domě na periferii Olomouce si čtyřiadvacetiletý Karel Mazáč odpyká 18 let ve vězení. Trest mu dnes uložil olomoucký krajský soud, zohlednil přitom, že muž s trestní minulostí čin spáchal zvlášť surovým způsobem. Na ležícího muže opakovaně skákal, oběť zemřela na zhmoždění a otok mozku.

  • Špatných zápasů v řadě je teď víc, říká kapitán Mory Jiří Ondrušek
    Sport
    Rozhovory

    Špatných zápasů v řadě je teď víc, říká kapitán Mory Jiří Ondrušek

    Hokejistům HC Olomouc se v posledních extraligových kolech nedaří. Po reprepauze se Mora nemůže dostat do svého obvyklého tempa, naposledy doma v Plecharéně prohrála s Hradcem Králové nečekaně vysoko 1:7. „Musíme začínat hrabat víc dozadu a zlepšit se v předbrankovém prostoru, protože tam hoříme,“ řekl Jiří Ondrušek, kapitán HC Olomouc.

  • Ztráta pro VK Prostějov – blokařka Jedličková bude dlouho mimo hru
    Sport

    Ztráta pro VK Prostějov – blokařka Jedličková bude dlouho mimo hru

    Kádr extraligových volejbalistek VK Prostějov dostal těžkou a velice nepříjemnou ránu zdravotního charakteru. Ukázalo se totiž, že zranění mladé blokařky Elen Jedličkové z duelu na hřišti Šelem Brno je vážného charakteru a českou reprezentantku vyřadí ze hry na hodně dlouhou dobu.

Doporučujeme

  • Prodloužený víkend láká na akci Včely v Pevnosti
    Doporučujeme

    Prodloužený víkend láká na akci Včely v Pevnosti

    V polovině měsíce, přesněji o prodlouženém víkendu 15.–17. listopadu se v areálu Pevnost poznání v Olomouci uskuteční tematická akce „Včely v Pevnosti“, což je rodinný program věnovaný světu včel, jejich produktům a významu pro ekosystém.

  • SOUTĚŽ: Není to jen další konference. Vyhrajte lístky na Business Camp
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Není to jen další konference. Vyhrajte lístky na Business Camp

    Už ve čtvrtek 27. listopadu se v Olomouci sejdou špičky ze svých oborů, aby mluvili o svém podnikání. Nevíte, kde začít s rozvojem svého nápadu? Přemýšlíte nad inovacemi a nad svým podnikatelským plánem? Pak právě pro vás je UP Business Camp. Teď můžete s Reportem vyhrát vstupenky. 

  • Paní Bovaryová se vrací. Tramtarie připravila novinku
    Doporučujeme

    Paní Bovaryová se vrací. Tramtarie připravila novinku

    Divadlo Tramtarie uvede v pátek 10. listopadu premiéru inscenace Paní Bovaryová, inspirované slavným románem Gustava Flauberta. Režie se ujal Vladislav Kracík, umělecký šéf a ředitel divadla, který má za sebou úspěšné adaptace Anny Kareniny, Velkého Gatsbyho či Na Větrné hůrce.

  • Ve Štěpánově se chystá Noc s Karlosem Vémolou
    Doporučujeme

    Ve Štěpánově se chystá Noc s Karlosem Vémolou

    Karlos Termiátor Vémola je legendou českého MMA. Špičkový sportovec se svou talk show míří do Štěpánova. Noc s Karlosem Vémolou se ve štěpánovském kině uskuteční v pátek 14. listopadu od 19 hodin.

Nejčtenější

  • Burza středních škol SCHOLARIS 2025 zve žáky, rodiče i pedagogy
    Doporučujeme

    Burza středních škol SCHOLARIS 2025 zve žáky, rodiče i pedagogy

    Již tradičně se v listopadu uskuteční burza středních škol Scholaris 2025, což je největší přehlídka vzdělávacích příležitostí v Olomouckém kraji. Akce je určena především žákům základních škol a jejich rodičům, kteří se rozhodují o dalším studiu, ale vítáni jsou i pedagogové a široká veřejnost.

  • Hudební talenty zazářily v Šumperku. Hlavní cenu Radiotalent 2025 získal David
    Doporučujeme

    Hudební talenty zazářily v Šumperku. Hlavní cenu Radiotalent 2025 získal David

    Nálož emocí, originální hudby a výjimečných výkonů přinesl ve středu 4. června 2025 finálový galavečer hudební soutěže Radiotalent. Rozhodnutí o vítězi měla v rukou odborná porota, která do finále a tedy k živému vystoupení poslala tři silné finalisty - Davida, Karla Kocůrka alias nEscafeXe a kapelu VIVIAN.

  • Restaurace Sokolka znovu otevírá. Po úmrtí Martina Kvapila ji přebírá jeho syn
    Doporučujeme

    Restaurace Sokolka znovu otevírá. Po úmrtí Martina Kvapila ji přebírá jeho syn

    Sobotní hudební koncerty, šipkové turnaje, víkendy se zahraniční kuchyní a hosté, kteří spolu s personálem vytvářejí rodinnou atmosféru – to je restaurace Sokolka na Nových Sadech v Olomouci. Za tím vším stál Martin Kvapil. Kvůli jeho nenadálému úmrtí, ale podnik zavřel. Nyní však restauraci znovu otevírá jeho syn. „Táta věnoval Sokolce spoustu usilovné práce. Chci pokračovat v jeho odkazu a udržet místo, které pro lidi tolik znamená," vysvětluje dvacetiletý Eduard Kvapil, proč se rozhodl tatínkovu hospodu zachránit.

Seriály