Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související

  • Makléř je vidět, ale o pohodu klientů se stará více jak desítka lidí, říká Michal Miško
    Doporučujeme

    Makléř je vidět, ale o pohodu klientů se stará více jak desítka lidí, říká Michal Miško

    Koupit, prodat nebo pronajmout nemovitost. Dům, byt, parcelu nebo třeba apartmán u moře. Tak přesně to vám nejlépe pomůže zařídit Michal Miško, který se obchodu s realitami věnuje již mnoho let. „Klientům nabízím kompletní realitní servis. Postarám se o vše, aby prodej nebo koupě nemovitosti proběhly hladce, bez starostí a v dobrém načasování na potřeby klientů,“ říká Miško.

  • Jak ušetřit za energie? Malé kroky doma i velká řešení v celém městě Přerov
    Doporučujeme

    Jak ušetřit za energie? Malé kroky doma i velká řešení v celém městě Přerov

    Účty za elektřinu a teplo patří mezi největší položky rodinného i firemního rozpočtu. A to zvláště s přicházející zimou. Dobrou zprávou ale je, že existuje několik možností, jak své náklady za energie snížit. A to od jednoduchých změn v domácnosti až po zapojení do moderních řešení, jakým je například Energetické společenství Přerov.

  • Podzimní farmářské trhy v Hranicích nabídnou nejen dobroty
    Doporučujeme

    Podzimní farmářské trhy v Hranicích nabídnou nejen dobroty

    Farmářské dobroty a spoustu dalšího zboží od regionálních výrobců a pěstitelů nabídnou letošní Podzimní farmářské trhy, které se budou konat na Masarykově náměstí v Hranicích v sobotu 11. října od 10 do 16 hodin. Trhy zpestří živá hudba, dílny pro děti i ukázky řemesel.

  • Podzimní jarmark v Troubelicích nabídne čokoládu, regionální produkty i zábavu pro děti
    Doporučujeme

    Podzimní jarmark v Troubelicích nabídne čokoládu, regionální produkty i zábavu pro děti

    Čokoládovna Troubelice zve všechny milovníky dobrého jídla a poctivých výrobků na podzimní jarmark, který se koná v sobotu 18. října 2025 od 10 do 17 hodin. Akce proběhne ve venkovních prostorách čokoládovny a vstup je zdarma.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO), který byl ve víkendových volbách zvolen poslancem, chce na začátku příštího roku složit funkci v čele města. Více.
  • OLOMOUCKO
    Úvodní závod Českého poháru v cyklokrosu v Uničově patřil favoritům. Mezi muži dominoval nejlepší český krosař posledních deseti let Michael Boroš z týmu Elkov Kasper. V závodě žen vyhrála Kristýna Zemanová z VIF Cycling Team. Více.
  • JESENICKO
    Obyvatelé Bernartic na Jesenicku se v pátek a sobotu v místním referendu vyslovili proti stavbě větrných elektráren na katastru obce. Hlasováni je platné a závazné. Více.

Nejnovější

Doporučujeme

  • Studenti sem míří pro klid i inspiraci. Vědecká knihovna nabízí 2,5 milionu svazků i kavárnu v kostele
    Doporučujeme

    Studenti sem míří pro klid i inspiraci. Vědecká knihovna nabízí 2,5 milionu svazků i kavárnu v kostele

    Hledáš ideální místo pro studium, inspiraci i odpočinek? Vědecká knihovna v Olomouci je moderní prostor, který ti nabídne víc než jen regály plné knih. Ať už jsi student střední nebo vysoké školy, čeká tu na tebe přátelské zázemí, kde se můžeš ponořit do světa literatury, tvořit referáty nebo si jen v klidu vydechnout mezi přednáškami.

  • Burger Festival i svaly na pódiu. Šantovka chystá víkend plný chutí a sportu
    Doporučujeme

    Burger Festival i svaly na pódiu. Šantovka chystá víkend plný chutí a sportu

    Galerie Šantovka zve všechny milovníky dobrého jídla a sportu na víkend nabitý zážitky. Od pátku 3. října do neděle 5. října zavoní před obchodním centrem šťavnaté burgery a street food speciality z celé republiky v rámci Burger Festivalu 2025. A hned v sobotu 4. října se přímo uvnitř Šantovky uskuteční prestižní Nutrend Fitness Cup 2025, který nabídne soutěžní klání sportovců i atraktivní doprovodný program.

  • Blíží se tradiční Kabelkový veletrh. Letos podpoří projekt Otevřeme zahradu
    Doporučujeme

    Blíží se tradiční Kabelkový veletrh. Letos podpoří projekt Otevřeme zahradu

    Dát věcem druhou šanci, udělat sobě či někomu jinému radost krásným módním doplňkem, a současně přitom podpořit dobrou věc. To je základním motivem populárního Kabelkového veletrhu, který navazuje na tradici dobročinných veletrhů pořádaných pro olomoucký spolek Dobré místo pro život. Organizaci i letos zaštiťuje Nadace Heleny Morávkové. Rekordní výtěžek z minulého roku pomohl rodinám postiženým povodněmi na Jesenicku. Letos veletrh podpoří projekt Otevřeme zahradu, který má za cíl obnovu zahrady Hospice na sv. Kopečku u Olomouce.

  • Přerov objevuje sílu sdílené energie: město a lidé táhnou za jeden provaz
    Doporučujeme

    Přerov objevuje sílu sdílené energie: město a lidé táhnou za jeden provaz

    Přerov zkouší sílu sdílené energie. Energetické společenství Přerov propojuje město, firmy, školy i jednotlivce, aby společně vyráběli a sdíleli energii z obnovitelných zdrojů. V polovině září se v klubu Teplo konaly workshopy, během nichž se účastníci dozvěděli, jak projekt funguje v praxi a jak mohou sami přispět k energetické soběstačnosti svého města.

Nejčtenější

  • Nový McDonald's se otevře v úterý. Jubilejní pobočku hledejte na Prostějovsku
    Doporučujeme

    Nový McDonald's se otevře v úterý. Jubilejní pobočku hledejte na Prostějovsku

    Už 130. pobočka sítě McDonald's čeká na otevření. Oblíbený fastfoodový řetězec otvírá jubilejní pobočku na Prostějovsku, a to u obce Mořice. Blízko ji budou mít řidiči, McDonald's se totiž otevře na sjezdu z dálnice D1.

  • Bobr Cup ovládne Litovel a okolí
    Doporučujeme
    Sport

    Bobr Cup ovládne Litovel a okolí

    Jedinečný extrémní závod štafet, ve kterém mohou zúčastnění na vlastní kůži ochutnat prach, bláto a okusit tvrdost kamenů. Je úplně jedno, jestli běžec, cyklista nebo vodák. Bobr Cup je totiž štafetový závod, ve kterém soutěží družstva složená ze sportovců právě těchto odvětví. A ten letošní se koná v sobotu 4. října. Bude to již 29. ročník.

  • Cirkus Alex parkuje v Prostějově. Uvidíte i kolotoč smrti
    Doporučujeme

    Cirkus Alex parkuje v Prostějově. Uvidíte i kolotoč smrti

    Už zítra přijede Cirkus Alex do Prostějova. Chcete vzít děti na cirkusové představení? Pak vyrazte Na Plumlovskou, kde u obchodního domu Albert zaparkovali artisti.

Seriály