Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související

  • SOUTĚŽ: Vyhrajte lístky na Sovinec
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Vyhrajte lístky na Sovinec

    Druhý červencový víkend bude na hradě Sovinec patřit milovníkům historie, šermu a středověké atmosféry. Ve dnech 12. a 13. července se zde uskuteční akce s názvem Na příkaz císaře – Akce roku, jejímž vrcholem bude velkolepý rytířský turnaj. S Reportem teď můžete vyhrát vstupenky na akci.

  • Kultovní motocykly Ducati oživí léto v Šantovce
    Doporučujeme

    Kultovní motocykly Ducati oživí léto v Šantovce

    Od pátku 4. července ozdobí prostory obchodního centra Galerie Šantovka v Olomouci více než tři desítky motocyklů slavné italské značky Ducati. Poprvé tak mají návštěvníci v Olomouckém kraji možnost zhlédnout unikátní putovní výstavu, která představuje jak historii, tak současnost tohoto motocyklového fenoménu. Mezi exponáty nechybí legendární model Ducati Cucciolo z roku 1949 – první motocykl značky – ani nejnovější modely aktuální sezóny. Výstava se koná pod záštitou oficiálního importéra Ducati pro Českou republiku a potrvá až do 3. srpna. Součástí programu je také bohatý doprovodný program včetně testovacích jízd a soutěží o atraktivní ceny.

  • Vychází nové číslo AZ magazínu. Co tam najdete?
    Doporučujeme

    Vychází nové číslo AZ magazínu. Co tam najdete?

    Nové číslo magazínu Akce Zábava už je na stáncích. Přinášíme krátký přehled toho, co v prázdninovém výtisku zjistíte. A to nejlepší? Na výdejních místech je k sehnání zdarma.

  • Získá Kavárna v oranžerii cenu kraje? Rozhodnout můžete i vy
    Doporučujeme

    Získá Kavárna v oranžerii cenu kraje? Rozhodnout můžete i vy

    Rozlehlý areál v Bludově na Šumpersku, zahradnictví, zámecká oranžérie, stánek se zmrzlinou a nejnověji i kavárna. Tady můžete posedět jak venku, tak přímo uvnitř oranžérie. Ve zrenovovaném stavu je tu oranžérie 25 let, původně přitom sloužila rodu Žerotínů již od roku 1860. Teď můžete pro Kavárnu v oranžerii hlasovat v Cenách Olomouckého kraje.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Olomouc se opět promění na otevřenou galerii díky Street Art Festivalu. Řada umělců dostane možnost vystavit své umění na oči Olomoučanů po celém městě během celého září. Kde všude bude možnost umělecká díla vidět je stále v řešení. Podrobnosti.
  • OLOMOUC
    Kvůli opravám na kolejích je uzavřený přejezd v Litovelské ulici v Olomouci. Krom provozu MHD tak práce omezí i automobilovou dopravu a dopravu chodců. Město Olomouc po dohodě s investorem a zhotovitelem stavby nechal vybudovat další koridor pro pěší, který spojuje ulice Litovelská a Palackého. Více.
  • OLOMOUCKO
    Začínal tu s hokejem i vítěz Stanley Cupu a rodák David Krejčí. Zimní stadion ve Šternberku na Olomoucku odkoupilo město v březnu, teď s ním má velké plány. Areál navazuje na sousední sportoviště – atletický a fotbalový stadion i aquacentrum. Více.

Nejnovější

Doporučujeme

  • U lišky Bystroušky soutěží v Cenách kraje. Dostane váš hlas?
    Doporučujeme

    U lišky Bystroušky soutěží v Cenách kraje. Dostane váš hlas?

    V srdci malebných Loštic se nachází kouzelné místo, které spojuje lásku k umění, historii a tradičním chutím – Kavárna Galerie U lišky Bystroušky. Tato útulná kavárna, situovaná přímo na náměstí Míru, je poctou legendární postavě lišky Bystroušky, jejíž příběh ztvárnil malíř Stanislav Lolek a spisovatel Rudolf Těsnohlídek. Jejich dílo inspirovalo i slavnou operu Leoše Janáčka, čímž se liška Bystrouška stala kulturním symbolem regionu. Nyní můžete pro kavárnu hlasovat v Cenách Olomouckého kraje.

  • SOUTĚŽ: Vyhrajte lístek na Masters of Rock
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Vyhrajte lístek na Masters of Rock

    Vizovice na Zlínsku se i v roce 2025 stanou dějištěm jednoho z největších rock-metalových festivalů ve střední Evropě. Masters of Rock se v areálu likérky R. Jelínek uskuteční od čtvrtka 10. července do neděle 13. července a půjde už o 21. ročník. Nyní může jeden z vás vyhrát lístek na Masters of Rock.

  • KAFEC soutěží v Cenách kraje. Hlasovat můžete i vy
    Doporučujeme

    KAFEC soutěží v Cenách kraje. Hlasovat můžete i vy

    V srdci Olomouce, v nádherné vile Primavesi, vytvořili prostor se zahrádkou, který hosté nazývají jedním z nejkrásnějších v celém městě. KAFEC Olomoucký je místem, kde se potkává výběrová káva s nezaměnitelnými waflemi, atmosféra klidu s radostí z každého sousta. Nyní můžete pro KAFEC hlasovat v Cenách Olomouckého kraje.

  • Letní osvěžení v éteru! Rádia Haná, SkyRock a Metropole spouští prázdninový Letní servis
    Doporučujeme

    Letní osvěžení v éteru! Rádia Haná, SkyRock a Metropole spouští prázdninový Letní servis

    S příchodem léta a prázdninového období startují Radia Haná, SkyRock a Metropole, jediné lokální rozhlasové stanice v Olomouckém kraji, speciální programový prvek s názvem „Letní servis“. Ten nabídne od 1. července nejméně třikrát denně užitečné tipy, aktuální informace i pozitivní energii, která k létu neodmyslitelně patří.

Nejčtenější

  • Komentované prohlídky Olomouce aneb staňte se turistou ve vlastním městě
    Doporučujeme

    Komentované prohlídky Olomouce aneb staňte se turistou ve vlastním městě

    Jaké jsou nejvýznamnější památky v centru Olomouce? Proč z domu na Dolním náměstí vyskakuje černý kůň? A jak to bylo s olomouckou synagogou? Nejen to, prozradí tradiční komentované prohlídky, které i na tuto letní sezonu připravilo Informační centrum Olomouc. Mezi pravidelnými prohlídkovými okruhy je letos i jedna novinka.

  • Restaurace Sokolka znovu otevírá. Po úmrtí Martina Kvapila ji přebírá jeho syn
    Doporučujeme

    Restaurace Sokolka znovu otevírá. Po úmrtí Martina Kvapila ji přebírá jeho syn

    Sobotní hudební koncerty, šipkové turnaje, víkendy se zahraniční kuchyní a hosté, kteří spolu s personálem vytvářejí rodinnou atmosféru – to je restaurace Sokolka na Nových Sadech v Olomouci. Za tím vším stál Martin Kvapil. Kvůli jeho nenadálému úmrtí, ale podnik zavřel. Nyní však restauraci znovu otevírá jeho syn. „Táta věnoval Sokolce spoustu usilovné práce. Chci pokračovat v jeho odkazu a udržet místo, které pro lidi tolik znamená," vysvětluje dvacetiletý Eduard Kvapil, proč se rozhodl tatínkovu hospodu zachránit.

  • Nový McDonald's se otevře v úterý. Jubilejní pobočku hledejte na Prostějovsku
    Doporučujeme

    Nový McDonald's se otevře v úterý. Jubilejní pobočku hledejte na Prostějovsku

    Už 130. pobočka sítě McDonald's čeká na otevření. Oblíbený fastfoodový řetězec otvírá jubilejní pobočku na Prostějovsku, a to u obce Mořice. Blízko ji budou mít řidiči, McDonald's se totiž otevře na sjezdu z dálnice D1.

Seriály