Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související

  • Každá vstupenka pomáhá. Hustopečské dny lákají na pestrý program
    Doporučujeme

    Každá vstupenka pomáhá. Hustopečské dny lákají na pestrý program

    Městys Hustopeče nad Bečvou srdečně zve na 22. ročník festivalu Hustopečské dny, který se uskuteční od pátku 29. srpna od 19:00 do neděle 31. srpna 2025 od 18:00 na nádvoří renesančního zámku v Hustopečích nad Bečvou. Akce, kterou připravuje městys ve spolupráci s kulturním a sportovním výborem, slibuje pestrý a živý víkend pro všechny generace.

  • Windmöller & Hölscher Machinery slaví 20 let v ČR. Přijede i Michal Hrůza
    Doporučujeme

    Windmöller & Hölscher Machinery slaví 20 let v ČR. Přijede i Michal Hrůza

    Společnost Windmöller & Hölscher Machinery v Kralicích na Hané otevře v sobotu 13. září své brány veřejnosti. Společnost slaví 20 let od otevření kralického závodu a pro návštěvníky připravila koncert Michala Hrůzy, interaktivní prohlídku závodu i dětskou zónu.

  • Mezinárodní výstava psů zaplní výstaviště Flora
    Doporučujeme

    Mezinárodní výstava psů zaplní výstaviště Flora

    O víkendu 13. – 14. září se v areálu výstaviště Flora Olomouc a přilehlých Smetanových sadech koná opět mezinárodní výstava psů Floracanis Olomouc. Jedná se o jednu z mála mezinárodních výstav psů konajících se v České republice a v daném termínu je jedinou výstavou v celé Evropě.

  • Obří festival zážitků pro všechny generace. To je Šantovka Family Day
    Doporučujeme

    Obří festival zážitků pro všechny generace. To je Šantovka Family Day

    Olomouc se na konci léta opět stane centrem radosti, kreativity a nezapomenutelných zážitků. V sobotu 30. srpna 2025 se Smetanovy sady promění v největší zážitkový festival široko daleko – třetí ročník Šantovka Family Day. Od 10 do 20 hodin čeká návštěvníky bohatý program napříč hudbou, uměním, sportem, vědou a zábavou pro děti i dospělé. A to nejdůležitější? Vstup i všechny atrakce jsou zcela zdarma.

Rychlovky

  • KROMĚŘÍŽ
    Stovky ametystů a dalších polodrahokamů tuzemského původu skrývaly po staletí štukové dekorace v umělých jeskyních Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Unikátní objev učinila historička umění Jana Zapletalová z Univerzity Palackého v Olomouci. Více.
  • OLOMOUC
    Už v pátek odpoledne se řidiči budou moct projet po Schweitzerově ulici bez omezení. Po rekonstrukci je hotový tah, který může ulevit řidičům ze Slavonína, Nemilan a Nových Sadů. Autobusová doprava bude jezdit podle pravidelných jízdních řádů od pondělí. Podrobnosti.
  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    Levněji jezdíme v kraji. Ceny pohonných hmot tu za uplynulý týden klesly. Litr benzinu Natural 95 v kraji stojí v průměru 34,47. Zlevnil o víc než desetník. O dva haléře na litru v kraji zlevnila nafta. Teď tu stojí v prům 33,31 Kč.

Nejnovější

  • V Centralu se otevře nové bistro. Povede ho zase tým z Long Story Short
    Společnost

    V Centralu se otevře nové bistro. Povede ho zase tým z Long Story Short

    Muzeum umění bude mít kavárnu. Po čase se sem vrací šéfkuchař Petr Heneš, kterého Olomoučané znají z konceptu Long Story Short na Koželužské ulici v Olomouci. Report zjišťoval, kdy se kavárna otevře, co bude mít v nabídce a jak se bude jmenovat.

  • Do Jeseníků mířil vrtulník. Turista upadl v Bílé Opavě a poranil si hlavu
    Krimi

    Do Jeseníků mířil vrtulník. Turista upadl v Bílé Opavě a poranil si hlavu

    Horští záchranáři během dvou dnů zasahovali dvakrát v oblasti Bílé Opavy. Nejprve šlo o pád s úrazem hlavy, který si kvůli odlehlosti a těžce dostupné cestě vyžádal přílet Letecké záchranné služby. Nepřeceňujte své síly a nepodceňujte nástrahy hor a počasí, vzkazuje Horská služba.

  • Okupantům ani vodu. Jak probíhala srpnová okupace v Olomouci
    Společnost

    Okupantům ani vodu. Jak probíhala srpnová okupace v Olomouci

    21. srpen 1968 zasáhl i Olomouc a okolní města. Pamětníci vzpomínají na hukot sovětských letadel, vojenskou techniku v ulicích i odpor místních, který se projevoval nápisy na zdech či měněním směrových cedulí. Na olomoucké radnici museli představitelé města pod nátlakem okupantů vyhlásit výjimečný stav, zatímco v Prostějově padly první oběti při střelbě do civilistů. Do atmosféry chaosu a strachu se promítaly i lživé zprávy sovětského velení o údajných „kontrarevolucionářích“.

  • ŘSD má stavební povolení na obchvat Libivé
    Doprava

    ŘSD má stavební povolení na obchvat Libivé

    Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo stavební povolení na přeložku silnice I/44 v úseku mezi Mohelnicí na Šumpersku a osadou Vlachov. Odvede hustý automobilový provoz z obce Libivá i z průtahu Mohelnicí. ČTK dnes informaci získala z dokumentů na úřední desce hejtmanství. Stavby přeložky na tomto hlavním silničním tahu ze střední části Olomouckého kraje do Jeseníků a dál do Polska chce ŘSD zahájit v roce 2027 a zprovoznit o dva roky později, stát má podle dřívějších propočtů 746 milionů korun.

Doporučujeme

Nejčtenější

  • Vojenské hudby rozezní centrum Olomouce
    Doporučujeme

    Vojenské hudby rozezní centrum Olomouce

    Poslední srpnový pátek bude centrum Olomouce patřit Festivalu vojenských hudeb. Zatímco na Horním náměstí se můžete těšit na koncerty Vojenské hudby Olomouc, kostel svatého Mořice rozezní Hudba Hradní stráže.

  • 30 let péče o zdraví v srdci Olomouce: SPEA Olomouc – ikona regionálního zdravotnictví
    Doporučujeme

    30 let péče o zdraví v srdci Olomouce: SPEA Olomouc – ikona regionálního zdravotnictví

    Tři dekády nepřetržité služby lidem! Olomoucká poliklinika SPEA letos slaví významné jubileum. Od svého vzniku v roce 1995 a zahájení provozu v roce 1996 se stala pilířem ambulantní zdravotní péče v regionu, přičemž sídlí v budově s úctyhodnou zdravotnickou tradicí sahající až do meziválečné doby.

  • Hodové slavnosti ve Velkém Újezdě potrvají tři dny
    Doporučujeme

    Hodové slavnosti ve Velkém Újezdě potrvají tři dny

    Prodloužený hodový víkend připravují ve Velkém Újezdě. Hodové slavnosti tam potrvají od 15. do 17. srpna. A připraven je skutečně bohatý a pestrý program pro všechny generace.

Seriály