Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související

  • Radio Haná, SkyRock a Metropole - trojitá síla regionálního vysílání prolomila půlmilionovou hranici
    Doporučujeme

    Radio Haná, SkyRock a Metropole - trojitá síla regionálního vysílání prolomila půlmilionovou hranici

    Trio regionálních stanic Radio Haná, SkyRock a Metropole potvrzuje svou pozici klíčového mediálního hráče v Olomouckém kraji a okolí. Nová data poslechovosti za druhý a třetí kvartál roku 2025 ukazují, že stanice společně zasáhnou 534 tisíc posluchačů měsíčně. Trojice spolu poprvé prolomila metu poslechovosti půl milionu posluchačů měsíčně  

  • Na zdraví: Desátý jubilejní ročník Slavnosti vína je tu!
    Doporučujeme

    Na zdraví: Desátý jubilejní ročník Slavnosti vína je tu!

    Slavnost vína v Olomouci vstupuje do své jubilejní desáté kapitoly. I letos nabídne hostům výjimečný večer plný chutí, vůní, hudby i nezapomenutelné atmosféry. Akce se uskuteční v pátek 21. listopadu 2025 v hotelovém komplexu NH Collection Olomouc Congress.

  • SOUTĚŽ: Pro kreativce je tu Open Space. Vyhrajte vstup
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Pro kreativce je tu Open Space. Vyhrajte vstup

    Jak fungují partnerství v kreativních profesích? A co dělat, když důvěra přeroste v konflikt? Tématem letošního ročníku Open Space, který se uskuteční 29. listopadu ve Vault 42 v Olomouci, je dynamika spolupráce v kreativních odvětvích. Akci organizuje nezisková organizace Kreativní Olomouc a zve kreativce z regionu ke společné diskuzi, sdílení a networkingu. 

  • Vytáhněte oblek a připravte šaty. Městský bál nabídne královskou zábavu
    Doporučujeme

    Vytáhněte oblek a připravte šaty. Městský bál nabídne královskou zábavu

    Letošní jubilejní XXV. Městský bál se ponese v duchu královské noblesy. Téma „Královská Olomouc“ propojí bohatý kulturní program s historickými motivy a slavnostní výzdobou, která připomene slavné dějiny města. Bál se uskuteční v sobotu 10. ledna 2026 v pavilonu A na Výstavišti Flora Olomouc a už nyní je možné zakoupit vstupenky.

Rychlovky

  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    Stavební úřady v Olomouckém kraji letos od ledna do září vydaly 2595 stavebních povoleni, meziročně o 16,2 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o čtvrtinu na 12,977 miliardy korun. Více.
  • OLOMOUCKO
    Město Litovel chystá revitalizaci sídliště Novosady. Začít chce v příštím roce. Vedení města chce zohlednit názory obyvatel sídliště k revitalizaci. Zve je následující pondělí v 16 hodin do Městského klubu k jednání.
  • OLOMOUC
    Hned tři vánoční tramvaje budou letos jezdit Olomouce a dotvářet vánoční atmo města. Svátečně nazdobené soupravy uvidíme nejprve ve spanilé jízdě - vyrazí do centra v neděli 23. 11. v 16:30 od nádraží. Více. 

Nejnovější

Doporučujeme

  • Háčkovací maraton táhne. Chystá se další ročník
    Doporučujeme

    Háčkovací maraton táhne. Chystá se další ročník

    Další ročník kroměřížského Háčkovacího maratonu potvrdil rostoucí zájem veřejnosti o smysluplné dobrovolnické aktivity. Akce, která navázala na loňský úspěšný premiérový ročník, překonala v mnoha ohledech všechna očekávání – a to jak v počtu účastníků, tak množství hotových výrobků. Další ročník proběhne už 14. listopadu.

  • Fanoušci Queen si přijdou na své. Doplňky prodává i Helvetia
    Doporučujeme

    Fanoušci Queen si přijdou na své. Doplňky prodává i Helvetia

    The show must go on. Patříte mezi fanoušky skupiny Queen a potrpíte si na kvalitní doplňky? Pak by vám neměla uniknout značka Montblanc, která nyní nabízí speciální edici na počest rockerů. Sběratelské kousky teď seženete i v prodejně Helvetia v Olomouci.

  • Prodloužený víkend láká na akci Včely v Pevnosti
    Doporučujeme

    Prodloužený víkend láká na akci Včely v Pevnosti

    V polovině měsíce, přesněji o prodlouženém víkendu 15.–17. listopadu se v areálu Pevnost poznání v Olomouci uskuteční tematická akce „Včely v Pevnosti“, což je rodinný program věnovaný světu včel, jejich produktům a významu pro ekosystém.

  • SOUTĚŽ: Není to jen další konference. Vyhrajte lístky na Business Camp
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Není to jen další konference. Vyhrajte lístky na Business Camp

    Už ve čtvrtek 27. listopadu se v Olomouci sejdou špičky ze svých oborů, aby mluvili o svém podnikání. Nevíte, kde začít s rozvojem svého nápadu? Přemýšlíte nad inovacemi a nad svým podnikatelským plánem? Pak právě pro vás je UP Business Camp. Teď můžete s Reportem vyhrát vstupenky. 

Nejčtenější

Seriály