Hygienici se zaměřili na stravovací služby. Na pokutách vybrali 26 tisíc
Každoročně se v letních měsících zaměstnanci Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje (KHS) zaměřují na stravovací zařízení. Kontroly probíhaly v uzavřených provozech jako jsou v nemocnicích, lázních a zařízení sociálních služeb, ale také na festivalech a venkovních akcích.
Během července provedli hygienici celkem 98 kontrol v oblasti hygieny a výživy. V rámci toho navštívili také 19 událostí, mezi něž patřil také Bouzovský mumraj, Keltská noc či Josefkol. „Za zjištěné nedostatky bylo pokutováno šest provozovatelů stravovacích služeb – celková výše učinili 26 tisíc korun,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí KHS Markéta Koutná s tím, že pochybení se týkala provozní a osobní hygieny a zajištění sledovatelnosti potravin.
„Hygienici prověřili i šest podnětů veřejnosti v návaznosti na výskyt možných zdravotních potíží po konzumaci jídla. Vždy se však jednalo o ojedinělé případy, zdravotní potíže měla pouze jedna osoba, a souvislost s požitím konkrétní potraviny nebyla prokázána,“ dodala mluvčí.
Stejně tak v jednom případě hygienici prověřovali zdravotní obtíže v uzavřeném kolektivu po společném stravování. „Souvislost s konzumací pokrmů nebyla prokázaná. Jednalo se o virové onemocnění přenášené kontaktem, například přes kliky dveří nebo nemyté ruce,“ doplnila Koutná.
„Přestože se letní měsíce tradičně pojí se zvýšeným dohledem nad hygienou ve stravovacích službách, jsme rádi, že většina provozovatelů dodržuje hygienická pravidla. Výsledky kontrol ukazují, že k závažným pochybením dochází spíše výjimečně,“ shrnula výsledky červencových šetření ředitelka oddělení hygieny výživy a předmětů běžného užívání Jitka Švecová.