Highlighty týdne: Radnice chystá dopravní úpravy v Neředíně a Sigma má nového obránce
Je tu neděle a my pro vás máme pravidelnou rubriku Highlighty týdne. Představíme témata, která patřila mezi největší a nejčtenější za uplynulý týden. Highlighty týdne si můžete pustit i do uší ve formátu Podcastu Olomouckého Reportu.
Re-use centrum Druhá Dobrodruhá za rok zachránilo 20 tun věcí
Největší olomoucké re-use centrum Druhá Dobrodruhá slaví svoje první narozeniny. Od svého vzniku pomohlo zachránit 20 tun věcí, které by jinak skončily na skládce. Od kuchyňských potřeb a dekorací přes knihy a sportovní vybavení až po hračky, nábytek a jízdní kola. Peníze ze záchraněných věcí putují na Charitu Olomouc. Více zde.
Dálnice D1 se chystá na plnou zátěž. Silničáři začínají s opravou povrchu
Už v prosinci letošního roku by mělo dojít k otevření posledního úseku dálnice D1 kolem Přerova. V rámci příprav na plnou dopravní zátěž se silničáři zaměří na opravu povrchu obou směrů trasy mezi městy Vyškov a Ivanovice na Hané. Hotovo by mělo být v druhé polovině listopadu. Více zde.
Obránce Sylla už je hráčem SK Sigma
S koncem přestupního termínu upravovali v SK Sigma Olomouc kádr. Odešlo z něj šest hráč, a naopak jeden na trvalý přestup přibyl. Obránce Abdoulaye Sylla byl na Andrově stadionu na ročním hostování s opcí. Tu Hanáci využili a Sylla už je nyní kmenovým hráčem Sigmy. Více zde.
Radnice chystá dopravní úpravy v Neředíně. Místní kritizují záměr i způsob komunikace
Olomoucký magistrát hodlá v následujících měsících upravit provoz v okolí Základní školy Helsinská, kdy se z pěti ulic mají stát jednosměrky. To ale vzbudilo vlnu nevole – jednak kvůli samotnému záměru, který podle místních má dopravní situaci spíše zkomplikovat, jednak kvůli způsobu komunikace ze strany odboru dopravy. Více zde.
Studenti na léto odjíždí. Jak se olomoucké podniky vyrovnaly s prázdninami?
V Olomouci se přes léto mění tvář místní gastronomie. Zatímco během akademického roku město žije studenty a podniky jsou plné, s příchodem prázdnin přichází pro mnohé z nich útlum. Studenti odjíždějí, jejich místa částečně zaplňují turisté, ale pro většinu hospodských to nestačí. Jak se mění skladba návštěvníků, které podniky zavírají a které naopak těží z letní sezony? A jak se na proměny chování hostů snaží majitelé reagovat – úpravami nabídky, zahrádkami nebo novými službami? A jak léto ovlivňuje noční život v rámci klubů? Více zde.