Cílem je zažít překvapení, říká olomoucký cukrář Malý

Z elektrikáře cukrářem. Tak nějak by se dala popsat cesta Tomáše Malého, který se už čtyři roky věnuje cukrařině. Netvoří ale klasické větrníky a špičky, jedná se o zákusky inspirované Francií, které lahodí oku i všem chuťovým pohárkům. Jeho vzorem je špička mezi cukráři Amaury Guichon. Co by měl zákusek obsahovat a jak dlouho trvá jeho tvorba, nám Tomáš prozradil v rozhovoru.  

Co vás k cukrařině přivedlo?

Náhoda... Doma jsme pekli, ale nic velkého. Pak jsme začali jezdit do Prahy, viděli jsme nějaké výrobky tam a řekli jsme si, že to zkusíme. Otevřeli jsme výrobnu v Uničově, kde jsme byli asi tři roky a už to nebylo kam dál posunout. Takže jsme se rozhodli pro kavárnu NMdesserts.

Vaše zákusky nejsou typicky české, jsou hodně zajímavé tvarem i chuťovými kombinacemi. V Česku se s tím člověk často nesetká.

Je to inspirované francouzskou cukrařinou. Začal jsem hlavně na sociálních sítích, kde jsme na to přišli. Pak jsem absolvoval kurz v Praze, kam jezdí i zahraniční cukráři. Jeli jsme za těmi nejlepšími ze světa a od nich jsme se učili. Strávil jsem například čtyři dny na kurzu Amauryho Guichona. Někteří cukráři mají kurz koncipovaný tak, že se jen díváte a někteří stojí za vámi, když vy tvoříte a kontrolují.

Co vám vyhovuje víc?

Myslím si, že obojí mě hodně naučilo. Jsem ale spíše takový, že se raději dívám a pak si někam zalezu a zkouším. Dělat to s těma nejlepšíma je trochu strach, ale velká zkušenost.

A proč to chcete dělat jinak?

Právě proto, že to v Česku moc není. Ale už to pomalu začíná, nejvíc v Praze. V Olomouci to nebylo a to mě hnalo udělat to co nejdříve.

Kde berete inspiraci?

Nejvíce v zahraničí a od cukrářů, se kterými jsem se setkal. Jsem sběratel knížek a kupuju si i jejich knížky. Sleduju hlavně jejich techniky a způsoby, jak pracují. To si pak přizpůsobuju svým zákuskům a nápadům.

Jak dlouho trvá vymyslet nový zákusek?

To je hodně individuální. Na otevření kavárny jsme měli měsíc. Potom nám pomohl lockdown, když bylo zavřeno a my změnili třičtvrtě zákusků. Byl na to čas. Teď ho není tolik, abychom se dostali k něčemu novému. Nápadů máme hodně, ale nenahrává nám současná doba.

Máte omezený počet chutí, který do zákusku dáváte nebo kombinujete a vymýšlíte, dokud to prostě není dobré?

Asi nemám. Snažím se maximálně tři chutě. Důležité je, aby to mělo různé textury. Aby tam byla vrstva, která křupne, která je gelová, pěnová a krémová. Cílem je, aby to pro lidi bylo zajímavé, když ochutnají. Aby člověk zažil překvapení, když něco vyteče nebo ho překvapí kyselá chuť.

Jakou nejšílenější chuťovou kombinaci jste vymyslel?

Myslím si, že do nic extra šíleného jsem ještě nešel. (usmívá se) Láka mě něco se sýrem, parmazánem, ale ještě jsem se k tomu nedostal. Zatím si lidi zvykají na to, když zkombinujeme višeň s pistácií a meruňkou. Už to jim přijde hodně. Po ochutnání ale dobrý.

Některé mají i zajímavé tvary. Jak docílíte požadovaného tvaru?

Na to jsou silikonové formy. V moderní cukrařině už ale začíná být populární si ty tvary vyrábět sám, nekopírovat. Většinou je to tak, že někdo něco vymyslí a udělá se mu forma na míru.

Jaký je váš nejsložitější zákusek na přípravu a jak dlouho trvá?

Nejsložitější asi Pistachio, protože obsahuje malinové pyré, malinový krém, je tam korpus z pistácií a pistáciový šlehaný krém. Celé je to v čokoládě a nahoře je houba. Vyžaduje to hodně kroků. Zákusek se skládá ze čtyř vrstev a každá se musí postupně udělat a zamrazit. Hotový zákusek bych byl schopný udělat za dva dny.

Víte, kolik zákusků už jste vymyslel nebo kolik druhů máte na kontě?

V nabídce máme zhruba okolo patnácti druhů, které obměňujeme. Pět až osm druhů je stálých. A celkem si myslím, že máme tak třicet pět druhů, které jsme schopni udělat.

Proč jste se rozhodl pro pobočku v Olomouci a plánujete další pobočky?

Bydlím tady, a ještě tu nic takového nebylo. Měli jsme nabídky i do Prahy, ale líbí se nám Olomouc a chceme tady zůstat. Chtěli bychom otevřít ještě jednu pobočku v Olomouci, ale jen jako prodejnu. Pak bychom chtěli určitě dál, láká mě Brno a Ostrava, ale to chce čas.

Kolik lidí máte v týmu? Máte na zaměstnance speciální požadavky?

V týmu jsme tři, zatím jen rodina. Určitě na budoucí zaměstnance nebudu mít speciální požadavky. Viděl jsem u sebe, že to není potřeba. Není pro mě důležité, aby byl člověk z oboru.

Baví vás i vaření?

Ano. Zavedli jsme i snídaně, které si děláme sami. Takže mě baví i vařit.

Nabízíte i vánoční cukroví na objednávku. U cukroví máte taky zvláštní chutě nebo je to klasicky to, co všichni známe?

Cukroví je víc tradiční. Určitě tam bude karamel, stonka fazolí, což je trochu zvláštní a snažíme se používat vanilku. Zkrátka to, co tam má být. Používáme kvalitní suroviny. Neosvědčilo se nám u Vánoc experimentovat. Jednou jsme to zkoušeli, ale lidi víc chtěli klasické cukroví na Vánoce.

Související

  • Lidé mohou znovu získat vouchery na pobyt v Jeseníkách
    Společnost

    Lidé mohou znovu získat vouchery na pobyt v Jeseníkách

    Lidé budou moci od pondělka znovu získat vouchery pro pobyt v Jeseníkách. Cenově zvýhodněné poukazy chtějí navrátit do záplavami postižené oblasti turistický ruch, ve druhém kole bude program cílit na období podzimu. Poukázky lze využít v období od 15. září do konce listopadu. V Olomouckém kraji je budou moci uplatnit u 382 registrovaných ubytovatelů, v sousedním Moravskoslezském kraji u 146 penzionů, hotelů či chat, uvádí na stránkách jesenické sdružení cestovního ruchu.

  • Ubytování na olomouckých kolejích studentům od září podraží až o 500 Kč měsíčně
    Společnost

    Ubytování na olomouckých kolejích studentům od září podraží až o 500 Kč měsíčně

    O 100 až 500 korun měsíčně se podle typu pokoje prodraží olomouckým vysokoškolským studentům od nadcházejícího akademického roku ubytování na tamních kolejích. Univerzita Palackého (UP) k tomuto kroku přistoupila po třech letech, důvodem je především nárůst nákladů, řekl ČTK její mluvčí Egon Havrlant. Univerzita disponuje kapacitou 4600 lůžek, poptávka stále převyšuje nabídku. Střechu nad hlavou si tak řada vysokoškoláků zajišťuje i prostřednictvím pronájmů.

  • Bude hrách hrdinou sucha? Botanici testují jeho odolnost
    Společnost

    Bude hrách hrdinou sucha? Botanici testují jeho odolnost

    Jak se semena dokážou probudit k životu i s minimem vody? Na tuto otázku hledá odpověď nový výzkumný projekt katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Pod vedením profesora Petra Smýkala na něm spolupracují odborníci z kateder botaniky, biochemie, biofyziky a geoinformatiky. Jako modelový druh si zvolili hrách. Projekt potrvá 25 měsíců a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ho podpořilo částkou 3,4 milionu korun.

  • Lepší Česko s mimozemšťany kandidovat nebude. Do voleb se v kraji zapsalo 21 subjektů
    Společnost

    Lepší Česko s mimozemšťany kandidovat nebude. Do voleb se v kraji zapsalo 21 subjektů

    Do sněmovních voleb v Olomouckém kraji registroval olomoucký krajský úřad 21 politických subjektů. Politické hnutí ANO lepší Česko s mimozemšťany a občany motoristy stáhlo během registračního řízení kandidátní listinu zpět, informoval o tom dnes úřad na webu. Při posledních sněmovních volbách v roce 2021 se o přízeň voličů v kraji ucházelo 20 politických stran a hnutí, o pět subjektů méně než volby předchozí. Parlamentní volby se letos uskuteční 3. a 4. října. V Olomouckém kraji na kandidátní listině může být uvedeno maximálně 23 kandidátů. Lídry zatím zveřejnila jen část politických subjektů.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    V letních měsících vyhledává stín a zeleň olomouckých parků stále více lidí. Kvůli klimatické změně je ale potřeba obměnit jejich podobu i stromy, které v nich rostou. Vedení města proto nechává vysadit nové, odolnější, druhy stromů, aby zvládly extrémně horká léta. Více.
  • PŘEROV
    Panelové sídliště Budovatelů v Přerově čeká zásadní proměna. Rada města schválila výběr dodavatele projektové dokumentace pro regeneraci sídliště. Během dvou etap má projít modernizací veřejný prostor, technická infrastruktura i zeleň. Více.
  • OLOMOUC
    Od konce června letošního roku zastavil Dopravní podnik města Olomouce tramvajový provoz z centra do Neředína. Důvodem jsou stavební práce na železničním přejezdu v ulici Palackého. Kvůli nečekaným stavebním zásahům prodloužila Správa železnic práce na přejezdu a výluka tak potrvá až do poloviny září. Více.

Nejnovější

Doporučujeme

  • Byli jsme překvapení a nadšení, říká Anna Lukášová o výhře v soutěži Radiotalent
    Doporučujeme

    Byli jsme překvapení a nadšení, říká Anna Lukášová o výhře v soutěži Radiotalent

    Všehoschopné uskupení z malebné podhorské vísky Loučná nad Desnou, které rádo přelézá ploty okolních žánrů. To má alespoň v popisku kapely napsané Anna Lukášová & Litera. Nyní vyhrála skupina soutěž Radiotalent Radia Haná v kategorii Objev roku. Přinášíme rozhovor právě s Annou Lukášovou.

  • Vojenské hudby rozezní centrum Olomouce
    Doporučujeme

    Vojenské hudby rozezní centrum Olomouce

    Poslední srpnový pátek bude centrum Olomouce patřit Festivalu vojenských hudeb. Zatímco na Horním náměstí se můžete těšit na koncerty Vojenské hudby Olomouc, kostel svatého Mořice rozezní Hudba Hradní stráže.

  • Hodové slavnosti ve Velkém Újezdě potrvají tři dny
    Doporučujeme

    Hodové slavnosti ve Velkém Újezdě potrvají tři dny

    Prodloužený hodový víkend připravují ve Velkém Újezdě. Hodové slavnosti tam potrvají od 15. do 17. srpna. A připraven je skutečně bohatý a pestrý program pro všechny generace.

  • Letní mise Strážců poznání nabízí to nejžhavější z Pevnosti
    Doporučujeme

    Letní mise Strážců poznání nabízí to nejžhavější z Pevnosti

    Letní prázdniny v olomoucké Pevnosti poznání jako velkolepá vědecká oslava desetiletí. To může zažít každý. Žhavá mise Strážců poznání nabídne každý týden nové aktivity i soutěž o permanentku do Pevnosti poznání.

Nejčtenější

  • Blíží se další samosběr. Ve Vojnicích jsou připraveni
    Společnost

    Blíží se další samosběr. Ve Vojnicích jsou připraveni

    V těšetické části Vojnice proběhne o víkendu 23. a 24. srpna první samosběr zeleniny. Už teď je jasné, že pro zákazníky oblíbené farmy budou na místě i melouny, tradičně tu zákazníci najdou mrkve nebo třeba cibuli.

  • Olomouc mění tvář parků. Místo lip a javorů přichází odolnější exotické stromy
    Společnost

    Olomouc mění tvář parků. Místo lip a javorů přichází odolnější exotické stromy

    V letních měsících vyhledává stín a zeleň olomouckých parků stále více lidí. Kvůli klimatické změně je ale potřeba obměnit jejich podobu i stromy, které v nich rostou. Vedení města proto nechává vysadit nové, odolnější, druhy stromů, aby zvládly extrémně horká léta.

  • Školní rok v Nasobůrkách se možná rozjede. Rozhodne o tom zastupitelstvo
    Společnost

    Školní rok v Nasobůrkách se možná rozjede. Rozhodne o tom zastupitelstvo

    Vedení Litovle během týdne oznámilo, že se školní rok v základní škole v Nasobůrkách s největší pravděpodobností letos v září nerozjede. Nyní se ale sešlo s ředitelkou školy Janou Nakládalovou, předsedkyní osadního výboru Alicí Hemerkovou Bittnerovou a řediteli dalších základních škol a společně našli řešení, díky kterému bude provoz školy s největší pravděpodobností pokračovat. Ve středu 20. srpna o osudu školy rozhodne litovelské zastupitelstvo.

Seriály