Cílem je zažít překvapení, říká olomoucký cukrář Malý

Z elektrikáře cukrářem. Tak nějak by se dala popsat cesta Tomáše Malého, který se už čtyři roky věnuje cukrařině. Netvoří ale klasické větrníky a špičky, jedná se o zákusky inspirované Francií, které lahodí oku i všem chuťovým pohárkům. Jeho vzorem je špička mezi cukráři Amaury Guichon. Co by měl zákusek obsahovat a jak dlouho trvá jeho tvorba, nám Tomáš prozradil v rozhovoru.  

Co vás k cukrařině přivedlo?

Náhoda... Doma jsme pekli, ale nic velkého. Pak jsme začali jezdit do Prahy, viděli jsme nějaké výrobky tam a řekli jsme si, že to zkusíme. Otevřeli jsme výrobnu v Uničově, kde jsme byli asi tři roky a už to nebylo kam dál posunout. Takže jsme se rozhodli pro kavárnu NMdesserts.

Vaše zákusky nejsou typicky české, jsou hodně zajímavé tvarem i chuťovými kombinacemi. V Česku se s tím člověk často nesetká.

Je to inspirované francouzskou cukrařinou. Začal jsem hlavně na sociálních sítích, kde jsme na to přišli. Pak jsem absolvoval kurz v Praze, kam jezdí i zahraniční cukráři. Jeli jsme za těmi nejlepšími ze světa a od nich jsme se učili. Strávil jsem například čtyři dny na kurzu Amauryho Guichona. Někteří cukráři mají kurz koncipovaný tak, že se jen díváte a někteří stojí za vámi, když vy tvoříte a kontrolují.

Co vám vyhovuje víc?

Myslím si, že obojí mě hodně naučilo. Jsem ale spíše takový, že se raději dívám a pak si někam zalezu a zkouším. Dělat to s těma nejlepšíma je trochu strach, ale velká zkušenost.

A proč to chcete dělat jinak?

Právě proto, že to v Česku moc není. Ale už to pomalu začíná, nejvíc v Praze. V Olomouci to nebylo a to mě hnalo udělat to co nejdříve.

Kde berete inspiraci?

Nejvíce v zahraničí a od cukrářů, se kterými jsem se setkal. Jsem sběratel knížek a kupuju si i jejich knížky. Sleduju hlavně jejich techniky a způsoby, jak pracují. To si pak přizpůsobuju svým zákuskům a nápadům.

Jak dlouho trvá vymyslet nový zákusek?

To je hodně individuální. Na otevření kavárny jsme měli měsíc. Potom nám pomohl lockdown, když bylo zavřeno a my změnili třičtvrtě zákusků. Byl na to čas. Teď ho není tolik, abychom se dostali k něčemu novému. Nápadů máme hodně, ale nenahrává nám současná doba.

Máte omezený počet chutí, který do zákusku dáváte nebo kombinujete a vymýšlíte, dokud to prostě není dobré?

Asi nemám. Snažím se maximálně tři chutě. Důležité je, aby to mělo různé textury. Aby tam byla vrstva, která křupne, která je gelová, pěnová a krémová. Cílem je, aby to pro lidi bylo zajímavé, když ochutnají. Aby člověk zažil překvapení, když něco vyteče nebo ho překvapí kyselá chuť.

Jakou nejšílenější chuťovou kombinaci jste vymyslel?

Myslím si, že do nic extra šíleného jsem ještě nešel. (usmívá se) Láka mě něco se sýrem, parmazánem, ale ještě jsem se k tomu nedostal. Zatím si lidi zvykají na to, když zkombinujeme višeň s pistácií a meruňkou. Už to jim přijde hodně. Po ochutnání ale dobrý.

Některé mají i zajímavé tvary. Jak docílíte požadovaného tvaru?

Na to jsou silikonové formy. V moderní cukrařině už ale začíná být populární si ty tvary vyrábět sám, nekopírovat. Většinou je to tak, že někdo něco vymyslí a udělá se mu forma na míru.

Jaký je váš nejsložitější zákusek na přípravu a jak dlouho trvá?

Nejsložitější asi Pistachio, protože obsahuje malinové pyré, malinový krém, je tam korpus z pistácií a pistáciový šlehaný krém. Celé je to v čokoládě a nahoře je houba. Vyžaduje to hodně kroků. Zákusek se skládá ze čtyř vrstev a každá se musí postupně udělat a zamrazit. Hotový zákusek bych byl schopný udělat za dva dny.

Víte, kolik zákusků už jste vymyslel nebo kolik druhů máte na kontě?

V nabídce máme zhruba okolo patnácti druhů, které obměňujeme. Pět až osm druhů je stálých. A celkem si myslím, že máme tak třicet pět druhů, které jsme schopni udělat.

Proč jste se rozhodl pro pobočku v Olomouci a plánujete další pobočky?

Bydlím tady, a ještě tu nic takového nebylo. Měli jsme nabídky i do Prahy, ale líbí se nám Olomouc a chceme tady zůstat. Chtěli bychom otevřít ještě jednu pobočku v Olomouci, ale jen jako prodejnu. Pak bychom chtěli určitě dál, láká mě Brno a Ostrava, ale to chce čas.

Kolik lidí máte v týmu? Máte na zaměstnance speciální požadavky?

V týmu jsme tři, zatím jen rodina. Určitě na budoucí zaměstnance nebudu mít speciální požadavky. Viděl jsem u sebe, že to není potřeba. Není pro mě důležité, aby byl člověk z oboru.

Baví vás i vaření?

Ano. Zavedli jsme i snídaně, které si děláme sami. Takže mě baví i vařit.

Nabízíte i vánoční cukroví na objednávku. U cukroví máte taky zvláštní chutě nebo je to klasicky to, co všichni známe?

Cukroví je víc tradiční. Určitě tam bude karamel, stonka fazolí, což je trochu zvláštní a snažíme se používat vanilku. Zkrátka to, co tam má být. Používáme kvalitní suroviny. Neosvědčilo se nám u Vánoc experimentovat. Jednou jsme to zkoušeli, ale lidi víc chtěli klasické cukroví na Vánoce.

Související

  • Od plesů po koncerty, Městský dům slouží generacím. Teď se zkoumá jeho technický stav
    Společnost

    Od plesů po koncerty, Městský dům slouží generacím. Teď se zkoumá jeho technický stav

    Přerovská radnice zahájila rozsáhlý stavebně technický průzkum Městského domu, jedné z nejvýznamnějších historických budov ve městě. Odborné posouzení objektu, které provede společnost PRINTES – ATELIER za téměř jeden milion korun, má odhalit technický stav objektu a navrhnout konkrétní kroky pro jeho údržbu, opravy i budoucí investice.

  • Fórum OR: Deset tisíc za trvalý pobyt v Olomouci. Vyplatí se to městu i lidem?
    Společnost
    Fórum OR

    Fórum OR: Deset tisíc za trvalý pobyt v Olomouci. Vyplatí se to městu i lidem?

    Město Olomouc spustilo kampaň, která má přesvědčit lidi, kteří žijí v Olomouci a dosud tak neučinili, aby si zřídili trvalý pobyt přímo ve městě. Každý, kdo se do konce prosince 2025 přihlásí, získá od radnice deset tisíc korun. Radnice si od kroku slibuje víc než jen vyšší příjmy. Co si o tom ale myslí další zastupitelé? Report položil vybraným zastupitelům anketní otázku "Jak vnímáte příspěvek 10 tisíc za přihlášení trvalého bydliště v Olomouci?" Odpovědi jsou seřazeny tak, jak je oslovení zastupitelé poslali.

  • Největší ekologická havárie v Česku má nové řešení. Sanaci u Hustopečí převezme stát
    Společnost

    Největší ekologická havárie v Česku má nové řešení. Sanaci u Hustopečí převezme stát

    Sanaci pozemků po únorové havárii vlaku s benzenem u Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku převezme od 1. listopadu státní podnik Diamo. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) novináře po dnešním jednání vlády informoval, že Diamo zajistí dlouhodobou sanaci území. Podnik má jednat o vykoupení poničeného území o rozloze zhruba tři hektary, které je teď ohrazeno ocelovými stěnami. Česká inspekce životního prostředí bude v lokalitě působit až do ukončení celé sanace. Zaměří se zejména na expertní konzultace projektů dalších etap ozdravování a dozorovou činnost v lokalitě.

  • Na Nemilance se usídlily dvě bobří rodiny. Město brání propustek pachovými ohradníky
    Společnost

    Na Nemilance se usídlily dvě bobří rodiny. Město brání propustek pachovými ohradníky

    Olomoucké odbory životního prostředí a dopravy aktuálně řeší dvě bobří rodiny na toku Nemilanka, kde probíhá čištění a úpravy koryta. Právě kvůli čištění, které má v gesci Povodí Moravy, nechalo město nainstalovat pachové ohradníky, které by měly bobří aktivity zastavit.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Nová hala pro míčové sporty se plánuje na jihu Olomouce. Město vytipovalo pozemek proti areálu FK Nemilany a chystá architektonickou studii. Projekt je v počátcích, dokumentace má být hotová v roce 2027.
  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    V porovnání s volbami před 4 lety zájem o voličské průkazy stoupl třeba v Přerově až o čtvrtinu na zatím 635 průkazů. V Šumperku se na voličské průkazy tvořily i fronty. 
  • PŘEROV
    Unikátní sbírku více než 1300 optických přístrojů od společnosti Meopta získalo Muzeum Komenského v Přerově. Obsahuje fotoaparáty, dalekohledy, promítačky i vojenskou techniku od 30. let po současnost. Město ji chce zpřístupnit. Meopta dala sbírku muzeu bezplatně.

Nejnovější

  • Kopnout penaltu v nastavení? Mohli jsme jen získat, říká Jan Koudelka
    Sport
    Rozhovory

    Kopnout penaltu v nastavení? Mohli jsme jen získat, říká Jan Koudelka

    Po jedenácti odehraných kolech je nejlepším střelcem druholigového 1. SK Prostějov Jan Koudelka. Zkušený ofenzivní záložník dal tři branky, naposledy proti Vlašimi proměnil v nastaveném čase pokutový kop a Hanáci tak získali bod za remízu 1:1. „Je pro nás důležité, že jsme doma neprohráli. Mohlo by to být samozřejmě lepší, ale bod bereme,“ řekl Koudelka.

  • Modernizace přechodu zajistí větší bezpečnost chodců. Výstavba začne v říjnu
    Doprava

    Modernizace přechodu zajistí větší bezpečnost chodců. Výstavba začne v říjnu

    Počátkem října budou muset řidiči a chodci počítat s dopravními komplikacemi v ulici Pasteurově v Olomouci. Důvodem bude výstavba středního dělícího ostrůvku s přechodem pro chodce. Součástí modernizace bude nasvětlení přechodu i okolní ozelenění. 

  • Kdo sedí na chytrých vejcích? Olomoucká zoo se zapojila do výzkumu
    Společnost

    Kdo sedí na chytrých vejcích? Olomoucká zoo se zapojila do výzkumu

    Již dlouhá léta se člověk snaží inkubovat ptačí vejce uměle – ve specializovaných líhních, aniž by se doposud příliš vědělo, jak přesně inkubují svá vejce ptačí rodiče přirozeně ve svých hnízdech. A na toto poznání se zaměřuje výzkum inkubace ptačích vajec vedený Českou zemědělskou univerzitou v Praze (ČZU), do něhož se olomoucká zoo letos zapojila.

  • Ve městě žijí, ale občanku si měnit nechtějí. Přesvědčí lidi k trvalému pobytu finanční bonus?
    Společnost

    Ve městě žijí, ale občanku si měnit nechtějí. Přesvědčí lidi k trvalému pobytu finanční bonus?

    V Olomouci žije podle dat Ministerstva vnitra 115 tisíc lidí. Trvalé bydliště tady má ale pouze 102 tisíc obyvatel. To teď chce město změnit, když zveřejnilo nabídku příspěvku 10 tisíc korun pro ty, kdo se při splnění podmínek přihlásí k trvalému bydlišti v Olomouci. Report se ve dvou dílech zaměřil na lidi, kteří v Olomouci dlouhodobě žijí, trvalé bydliště tu ale nemají. Proč si ani po několika letech nechtějí lidé vyměnit občanku a může to změnit příspěvek města?

Doporučujeme

  • Blíží se tradiční Kabelkový veletrh. Letos podpoří projekt Otevřeme zahradu
    Doporučujeme

    Blíží se tradiční Kabelkový veletrh. Letos podpoří projekt Otevřeme zahradu

    Dát věcem druhou šanci, udělat sobě či někomu jinému radost krásným módním doplňkem, a současně přitom podpořit dobrou věc. To je základním motivem populárního Kabelkového veletrhu, který navazuje na tradici dobročinných veletrhů pořádaných pro olomoucký spolek Dobré místo pro život. Organizaci i letos zaštiťuje Nadace Heleny Morávkové. Rekordní výtěžek z minulého roku pomohl rodinám postiženým povodněmi na Jesenicku. Letos veletrh podpoří projekt Otevřeme zahradu, který má za cíl obnovu zahrady Hospice na sv. Kopečku u Olomouce.

  • Přerov objevuje sílu sdílené energie: město a lidé táhnou za jeden provaz
    Doporučujeme

    Přerov objevuje sílu sdílené energie: město a lidé táhnou za jeden provaz

    Přerov zkouší sílu sdílené energie. Energetické společenství Přerov propojuje město, firmy, školy i jednotlivce, aby společně vyráběli a sdíleli energii z obnovitelných zdrojů. V polovině září se v klubu Teplo konaly workshopy, během nichž se účastníci dozvěděli, jak projekt funguje v praxi a jak mohou sami přispět k energetické soběstačnosti svého města.

  • SOUTĚŽ: Podzimní Flora je tady. Vyhrajte vstupenky
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Podzimní Flora je tady. Vyhrajte vstupenky

    Výstaviště Flora ožije barvami podzimu a otevře brány jubilejnímu 30. ročníku zahradnické výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pestrý program. Čtenáři Olomouckého Reportu mají teď možnost zapojit se do soutěže o volné vstupenky.

  • Senice na Hané spouští energetické společenství. Energie zůstane v obci a přinese úspory
    Doporučujeme

    Senice na Hané spouští energetické společenství. Energie zůstane v obci a přinese úspory

    Senice na Hané patří mezi první obce v regionu, které zakládají vlastní energetické společenství. Cílem je, aby elektřina vyrobená z obnovitelných zdrojů zůstávala v obci, přinášela úspory a zároveň posilovala místní soběstačnost.

Nejčtenější

Seriály