V Charvátech pálí kořalku přímo pod úřadem. Denně vyrobí až sto litrů
Vůně ovocných destilátů se už několik týdnů line v Charvátech na Olomoucku z budovy obecního úřadu, v jehož sklepní části místní samospráva od roku 1992 provozuje vlastní pěstitelskou pálenici. Zaměstnanci obecní pálenice jsou od začátku července v jednom kole, jelikož díky dobré úrodě ovoce letos evidují o polovinu více objednávek na vypálení kvasu než loni, kdy se kvůli jarním mrazům ovoce urodilo mnohem méně.
"Obec provozuje pálenici hlavně proto, že tímto způsobem pomáháme místním i okolním pěstitelům legálním způsobem zužitkovat vypěstované ovoce. Pracovníci naší pálenice jsou odborně vyškolení a zařízení pravidelně kontrolujeme a opravujeme tak, aby výsledný produkt byl co možná nejlepší," řekla ČTK starostka Charvát Jarmila Kowalczuková. Místní pálenice je podle ní v Česku raritou. "Nevím o tom, že by někde jinde fungovala pálenice přímo v sídle obecního úřadu," podotkla.
Charváty mají 860 obyvatel, z toho 537 v produktivním věku. Obecní úřad sídlí ve zhruba 100 let staré budově bývalé rolnické mlékárny s typickou vesnickou architekturou, pěstitelská pálenice funguje ve sklepních prostorech. Provoz obecní pálenice díky zkušeným zaměstnancům, z nichž jeden stál na začátku 90. let u jejího zrodu, obecní úřad příliš nezatěžuje. "Máme z pálenice samozřejmě i nějaký drobný finanční výnos. Není to ale o velkém byznysu, ale především o službě našim občanům," řekla Kowalczuková.
Pálenice v celém Česku mají letos mnohem více objednávek než loni. "Ovoce je letos hodně. Oproti loňsku máme o polovinu více objednávek. Pálíme teď hlavně meruňky, které tady poslední tři roky vůbec nebyly," řekl ČTK pracovník obecní pálenice v Charvátech Petr Kopeček. Práce v pálenici je podle něj poměrně náročná. Obsluha musí být neustále ve střehu a pravidelně kontrolovat průběh destilace. "Je tady přitom velké horko, ve kterém musíme vydržet třeba i 14 hodin denně," podotkl Kopeček.
Kotel obecní pěstitelské pálenice v Charvátech je nyní v provozu sedm dní v týdnu. "Jsme tady tak dlouho, jak lidé potřebují. Od rána do večera, soboty i neděle. Denně v jednom kotli zvládneme až osm várek, což je v průměru zhruba sto litrů alkoholu," dodal Kopeček.
Letošní úroda ovoce v Česku by měla být po loňském mimořádném propadu způsobeném mrazy průměrná ve výši 132 tisíc tun. Loni činila pouhých 48 058 tun. V porovnání s průměrem posledních pěti let by měla být vyšší o osm procent. Výrazné zvýšení úrody se čeká u meruněk. U jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, by měla být průměrná úroda.