Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Velikonoce zdravě? Stačí pár změn v jídelníčku

Velikonoce jsou časem hojnosti. Typická velikonoční tabule obsahuje mazanec, beránka, kynuté koláče, jidáše, velikonoční nádivku, bramborový salát, vejce, uzené, jehněčí nebo králičí maso. Sklenice navíc přetékají pivem, vínem i něčím tvrdším. Jinými slovy je to tabule plná cukrů, živočišných tuků a cholesterolu, které ve větší míře mohou představovat vážné zdravotní riziko. Jak si tedy užít svátky chutně, ale zároveň zajistit, že si je budeme moci užívat co nejdéle?

Podle vedoucí oddělení léčebné výživy a stravovacího provozu Nemocnice AGEL Prostějov Markéty Říhové se velikonoční pokrmy výrazně vymykají nejnovějším zjištěním o zdravém stravování. „Současná doporučení jsou snižovat příjem živočišných tuků, tedy nasycených mastných kyselin a preferovat příjem rostlinných tuků. Omezovat jednoduché sacharidy, cukr, bílé pečivo, tedy potraviny s vysokým glykemickým indexem a nahrazovat je celozrnnými potravinami a sladkosti raději nahrazovat ovocem,“ řekla Říhová. „V neposlední řadě jsou Velikonoce spojeny s bohatým stolováním, což může vést k přejídání, strava by měla být, ale střídmá a pravidelná bez nárazovitého jezení,“ podotkla.

Velikonoční menu navíc kombinace tučných jídel a alkoholu, taktéž tradičně zastoupeného během Velikonoc, může způsobit další závažné komplikace. Nadměrná konzumace alkoholu může vést k dehydrataci, zvýšení krevního tlaku a nevolnostem.

Pro lidi s diabetem, onemocněním srdce a cév nebo trávicího traktu, či lidi trpící obezitou mohou být následky i život ohrožující. A ani méně závažné účinky nebývají nikterak příjemné. „Tučné pokrmy, například velikonoční nádivka s uzeným masem, smažená jídla, máslové pečivo, velké množství vajec společně s majonézou mohou způsobit zažívací potíže, vést k nadýmání, pálení žáhy nebo žaludečním problémům, zánětu žlučníku, nebo slinivky břišní, ale také přispět nejen k nárůstu hmotnosti či ke zvýšení hladiny cholesterolu,“ uvedla nutriční terapeutka. „Také nedostatečně tepelně upravená vejce, mohou být zdrojem salmonely, která se projevuje průjmy, nevolností a horečkami,“ podotkla.

Pojem cholesterol se na sítích mezi lifestyle influencery, ale i mezi odborníky na zdravou stravu, objevuje poměrně pravidelně, zároveň s ním ale koluje mnoho mýtů. „Hladina cholesterolu není závislá jen na váze, ale na celkovém životním stylu, genetice, kondici. Hladinu „zlého“ LDL cholesterolu zvyšuje spíše špatná životospráva a přemíra stresu. Ukázalo se, že zvýšení cholesterolu v krvi způsobují nasycené mastné kyseliny a cholesterol obsažený v potravinách tuto hladinu tedy ve velké míře neovlivňuje,“ uvedla nutriční terapeutka.

Za jeden zdroj zvyšující cholesterol v krvi doktoři před desítkami let označovali právě od Velikonoc neodmyslitelná vejce. Postupně se prokázalo, že vejce zvyšují hladinu HDL, tedy „hodného“ cholesterolu. Jedno vejce denně je tak v pořádku skoro pro všechny. Pozor si podle Říhové musí dát lidé s dědičnou poruchou metabolismu tuků, s vysokou hladinou cholesterolu a také lidé, kteří trpí diabetem mellitem. Pro tyto skupiny platí doporučení snížit množství žloutků na dva týdně.

Jak tedy upravit velikonoční tabuli? Výživová specialistka doporučuje několik jednoduchých úprav, díky kterým lze sváteční jídla odlehčit. Pečivo jako takové by mohlo být nahrazeno celozrnnými variantami. Při pečení bychom pak měli bílou mouku částečně vyměnit za celozrnnou nebo špaldovou, používat menší množství cukru nebo přidat trochu tvarohu pro vláčnost. Tvaroh lze také využít namísto pomazánkového másla. Slaninu či uzené maso lze nahradit libovějšími variantami, jako je šunka, a smetana může být zastoupena polotučným mlékem. Majonézu v bramborovém salátu je možné klidně nahradit bílým jogurtem či odlehčenou variantou s trochou kvalitního rostlinného oleje a hořčicí.

„Důležité je jíst pravidelně, třeba pětkrát denně v menších porcích a pouze, když je hlad. Také dopřát si dostatek pohybu. Výborným zvykem může být velikonoční procházka s rodinou,“ dodala vedoucí oddělení léčebné výživy a stravovacího provozu Nemocnice AGEL Prostějov.

Související články

Olomoucký kraj

Nákup jízdenky na vlak, autobus i MHD na jednom místě. České dráhy rozšiřují aplikaci

České dráhy ve spolupráci s Olomouckým krajem rozšiřují nabídku v mobilní aplikaci Můj vlak. V nové verzi je možné si koupit také vybrané jízdenky dalšího krajského integrovaného...

Unikátní porod v Jeseníku. Dítě přišlo na svět chráněné plodovou blánou

V porodnici jesenické nemocnice AGEL zažili vzácný okamžik, kdy miminko přišlo na svět v neporušeném plodovém vaku. V České republice se takový případ stane...

Olomoucký kraj skončil první čtvrtletí s přebytkem. Meziročně je nižší o 240 milionů

Hospodaření Olomouckého kraje skončilo v prvním čtvrtletí letošního roku přebytkem 2,134 miliardy korun, v meziročním srovnání je nižší o 240 milionů korun. Příjmy kraje...

Sanace po úniku benzenu potrvá měsíce, stát prodloužil stav nebezpečí

Vláda České republiky souhlasila s návrhem hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka (ANO) na prodloužení stavu nebezpečí v okolí Hustopečí nad Bečvou. Tam letos 28....

Nejnovější

SOUTĚŽ: Dobývání hradu Sovinec i s rytířským turnajem

Na hradě Sovinec je připravena akce nejen pro milovníky vojenské historie a bojového umění středověku. Ve čtvrtek 8. a o víkendu 10. a 11....

Dozorce z Olomoucka stíhá GIBS za distribuci kokainu

Příslušník Vězeňské služby ČR z Olomoucka byl obviněn z distribuce kokainu. Na svém webu o tom informovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Bylo s ním zahájeno...

V Sokolce se chystá první originální sigmácký kvíz

Máte přehled o Sigmě, fotbalu, Olomouc a Hané. Tak přesně pro vás je určena akce, která se chystá poslední dubnový den v olomoucké restauraci Sokolka....

Basketbalisté BCM Olomouc U15 slaví republikové stříbro

Tým BCM Olomouc U15 přepsal historii olomouckého basketbalu. Na mistrovství České republiky vybojoval fantastické druhé místo a vybojoval stříbrné medaile. Tento úspěch je výsledkem...

SOUTĚŽ: Dobývání hradu Sovinec i s rytířským turnajem

Na hradě Sovinec je připravena akce nejen pro milovníky vojenské historie a bojového umění středověku. Ve čtvrtek 8. a o víkendu 10. a 11....

V Sokolce se chystá první originální sigmácký kvíz

Máte přehled o Sigmě, fotbalu, Olomouc a Hané. Tak přesně pro vás je určena akce, která se chystá poslední dubnový den v olomoucké restauraci Sokolka....

Prostějovské muzeum přiblíží tradiční úpravu hlavy a šátky na Hané

V poslední době roste zájem odborné i laické veřejnosti o tradiční lidový oděv, zejména o tematiku šátků. Muzeum a galerie v Prostějově představují novou...

Prvomájová zábava na Korunní pevnůstce pro celou rodinu

První máj – svátek lásky, radosti a jara. Přijďte ho s námi oslavit v rytmu hudby, smíchu a společného zážitku na tradiční Májové slavnosti,...