Velikonoce zdravě? Stačí pár změn v jídelníčku

Velikonoce jsou časem hojnosti. Typická velikonoční tabule obsahuje mazanec, beránka, kynuté koláče, jidáše, velikonoční nádivku, bramborový salát, vejce, uzené, jehněčí nebo králičí maso. Sklenice navíc přetékají pivem, vínem i něčím tvrdším. Jinými slovy je to tabule plná cukrů, živočišných tuků a cholesterolu, které ve větší míře mohou představovat vážné zdravotní riziko. Jak si tedy užít svátky chutně, ale zároveň zajistit, že si je budeme moci užívat co nejdéle?

Podle vedoucí oddělení léčebné výživy a stravovacího provozu Nemocnice AGEL Prostějov Markéty Říhové se velikonoční pokrmy výrazně vymykají nejnovějším zjištěním o zdravém stravování. „Současná doporučení jsou snižovat příjem živočišných tuků, tedy nasycených mastných kyselin a preferovat příjem rostlinných tuků. Omezovat jednoduché sacharidy, cukr, bílé pečivo, tedy potraviny s vysokým glykemickým indexem a nahrazovat je celozrnnými potravinami a sladkosti raději nahrazovat ovocem,“ řekla Říhová. „V neposlední řadě jsou Velikonoce spojeny s bohatým stolováním, což může vést k přejídání, strava by měla být, ale střídmá a pravidelná bez nárazovitého jezení,“ podotkla.

Velikonoční menu navíc kombinace tučných jídel a alkoholu, taktéž tradičně zastoupeného během Velikonoc, může způsobit další závažné komplikace. Nadměrná konzumace alkoholu může vést k dehydrataci, zvýšení krevního tlaku a nevolnostem.

Pro lidi s diabetem, onemocněním srdce a cév nebo trávicího traktu, či lidi trpící obezitou mohou být následky i život ohrožující. A ani méně závažné účinky nebývají nikterak příjemné. „Tučné pokrmy, například velikonoční nádivka s uzeným masem, smažená jídla, máslové pečivo, velké množství vajec společně s majonézou mohou způsobit zažívací potíže, vést k nadýmání, pálení žáhy nebo žaludečním problémům, zánětu žlučníku, nebo slinivky břišní, ale také přispět nejen k nárůstu hmotnosti či ke zvýšení hladiny cholesterolu,“ uvedla nutriční terapeutka. „Také nedostatečně tepelně upravená vejce, mohou být zdrojem salmonely, která se projevuje průjmy, nevolností a horečkami,“ podotkla.

Pojem cholesterol se na sítích mezi lifestyle influencery, ale i mezi odborníky na zdravou stravu, objevuje poměrně pravidelně, zároveň s ním ale koluje mnoho mýtů. „Hladina cholesterolu není závislá jen na váze, ale na celkovém životním stylu, genetice, kondici. Hladinu „zlého“ LDL cholesterolu zvyšuje spíše špatná životospráva a přemíra stresu. Ukázalo se, že zvýšení cholesterolu v krvi způsobují nasycené mastné kyseliny a cholesterol obsažený v potravinách tuto hladinu tedy ve velké míře neovlivňuje,“ uvedla nutriční terapeutka.

Za jeden zdroj zvyšující cholesterol v krvi doktoři před desítkami let označovali právě od Velikonoc neodmyslitelná vejce. Postupně se prokázalo, že vejce zvyšují hladinu HDL, tedy „hodného“ cholesterolu. Jedno vejce denně je tak v pořádku skoro pro všechny. Pozor si podle Říhové musí dát lidé s dědičnou poruchou metabolismu tuků, s vysokou hladinou cholesterolu a také lidé, kteří trpí diabetem mellitem. Pro tyto skupiny platí doporučení snížit množství žloutků na dva týdně.

Jak tedy upravit velikonoční tabuli? Výživová specialistka doporučuje několik jednoduchých úprav, díky kterým lze sváteční jídla odlehčit. Pečivo jako takové by mohlo být nahrazeno celozrnnými variantami. Při pečení bychom pak měli bílou mouku částečně vyměnit za celozrnnou nebo špaldovou, používat menší množství cukru nebo přidat trochu tvarohu pro vláčnost. Tvaroh lze také využít namísto pomazánkového másla. Slaninu či uzené maso lze nahradit libovějšími variantami, jako je šunka, a smetana může být zastoupena polotučným mlékem. Majonézu v bramborovém salátu je možné klidně nahradit bílým jogurtem či odlehčenou variantou s trochou kvalitního rostlinného oleje a hořčicí.

„Důležité je jíst pravidelně, třeba pětkrát denně v menších porcích a pouze, když je hlad. Také dopřát si dostatek pohybu. Výborným zvykem může být velikonoční procházka s rodinou,“ dodala vedoucí oddělení léčebné výživy a stravovacího provozu Nemocnice AGEL Prostějov.

Související

  • Poslední šance na vánoční dárky z e-shopů. Kdy podat balík, aby byl pod stromečkem
    Společnost

    Poslední šance na vánoční dárky z e-shopů. Kdy podat balík, aby byl pod stromečkem

    S blížícími se Vánoci se zvyšuje zátěž kladená na zásilkové služby. Spousta lidí nakupuje vánoční dárky přes internet a nastávají obavy, zda kurýr doručí zásilku včas. Dopravci vypsali termíny, do kdy je vhodné nakoupit tak, aby zákazníci stihli dárek zabalit pod vánoční stromeček.

  • Novoroční výšlap ještě s rozhlednou. A pak vyhlídku na Kosíři demontují
    Společnost

    Novoroční výšlap ještě s rozhlednou. A pak vyhlídku na Kosíři demontují

    V prodejním okýnku svítí ozdoby a kolem podstavce jsou namotaná vánoční světýlka. Že je vstup na rozhlednu na Velkém Kosíři zavřený dokládá cedule na brance před pokladnou. Kdo chce vidět rozhlednu v plné parádě, měl by si ale pospíšit. V příštím roce půjde totiž k zemi.

  • Pitnou vodu nemají už pátý den. V jedné obci se ani neotevřela školka
    Společnost

    Pitnou vodu nemají už pátý den. V jedné obci se ani neotevřela školka

    Porucha vodovodu komplikuje od čtvrtka dodávky pitné vody vice než 2000 obyvatel Velkého Újezdu a Daskabátu na Olomoucku i nedalekých Výklek na Přerovsku. Kvůli závadě je zásobování vodou střídavě přerušováno a obec kvůli tomu musela nechat přistavit cisternu s pitnou vodou. Ve Výklekách dnes zůstala zavřená mateřská škola. Technikům se zatím nepodařilo poruchu vodovodu najít. ČTK to řekl starosta Velkého Újezdu Lukáš Mařík.

  • Vnitroblok v centru Přerova čeká proměna za 12 milionů. O záměru rozhodnou zastupitelé
    Společnost

    Vnitroblok v centru Přerova čeká proměna za 12 milionů. O záměru rozhodnou zastupitelé

    Během příštího roku by měl revitalizací projít vnitroblok mezi ulicemi Mervartova, Fügnerova, Tržní a nábřežím Dr. Edvarda Beneše v Přerově. Lokalita by tak měla získat nový vzhled, více zeleně a lepší podmínky pro život. Návrh ještě musí schválit přerovští zastupitelé.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Demolice malé haly u zimního stadionu se posune na příští rok. Po doporučení odboru ochrany by se tak stará budova měla zbourat na konci hokejové sezóny. Město obdrželo několik nabídek na zhotovení a aktuálně probíhá hodnocení. Podrobnosti.
  • OLOMOUC
    Kriminalisté si minulý týden ve čtvrtek v archivu FN Olomouc vyžádali dokumentaci k činnosti I. interní kliniky-kardiologické. Vedení FN Olomouc v souvislosti s policejním prověřováním klinické studie na I. interní klinice-kardiologické popřelo, že by toto největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji porušilo finanční zájmy Evropské unie. Více. 
  • PROSTĚJOV
    Nový provoz na výrobu ochranných rušičů řady STAR určených k obraně proti rádiově řízeným nástražným výbušným systémům, dronům a dalším komunikačním hrozbám otevřela v Prostějově společnost URC Systems. Podrobnosti.

Nejnovější

Doporučujeme

  • REDSTONE GROUP získala prestižní ocenění v soutěži Českých 100 nejlepších
    Doporučujeme

    REDSTONE GROUP získala prestižní ocenění v soutěži Českých 100 nejlepších

    Společnost REDSTONE GROUP získala ocenění v prestižní celonárodní soutěži Českých 100 nejlepších, která dlouhodobě vyzdvihuje mimořádné výsledky a inovativní aktivity českých firem napříč obory. V jubilejním 30. ročníku získal REDSTONE GROUP ocenění v oborové kategorii Stavebnictví & doprava, která vyzdvihuje společnosti významně ovlivňující rozvoj měst a kvalitu infrastruktury v České republice. Ocenění převzal zakladatel společnosti Richard Morávek na slavnostním galavečeru v pražském Obecním domě.

  • Večerní rituály pro klidný spánek: Co funguje a co ne
    Doporučujeme

    Večerní rituály pro klidný spánek: Co funguje a co ne

    Kvalitní spánek je velmi důležitou součástí zdravého životního stylu. Kdo spánek dlouhodobě šidí, riskuje, že se mu tento přístup časem vymstí. Jak si ke klidnému spánku pomoci? Podívali jsme se na rituály, které fungují, i na časté chyby, kterým je naopak lepší se vyhnout.

  • Sbírka Den zvířat míří k rekordu. Pomáhá útulkům napříč republikou
    Doporučujeme

    Sbírka Den zvířat míří k rekordu. Pomáhá útulkům napříč republikou

    Den zvířat je celorepubliková sbírka, která probíhá až do 31. prosince 2025. Jejím cílem je pomoci 160 útulkům pečujícím o týrané psy, kočky i další zvířata, která potřebují naši podporu víc než kdy jindy.

  • Nový rok, nový návyk: Začněte využívat benefity kreditní karty
    Doporučujeme

    Nový rok, nový návyk: Začněte využívat benefity kreditní karty

    Udělejte si s novým rokem pořádek nejen v šatníku, ale i ve financích. Zrevidujte staré produkty, ty nevyužívané odložte a uvolněte prostor pro řešení, která vám skutečně pomáhají. Nastal čas otevřít dveře novému finančnímu nástroji. Kreditní kartě.

Nejčtenější

  • Highlighty týdne: Olomouc má primátorku a ŘSD bilancovalo letošní rok
    Společnost

    Highlighty týdne: Olomouc má primátorku a ŘSD bilancovalo letošní rok

    Je tu neděle a my pro vás máme pravidelnou rubriku Highlighty týdne. Představíme témata, která patřila mezi největší a nejčtenější za uplynulý týden. Highlighty týdne si můžete pustit i do uší ve formátu Podcastu Olomouckého Reportu.

  • KOMENTÁŘ: Hnutí ANO je premiantem v kumulaci funkcí. Žbánek ale překvapil
    Společnost

    KOMENTÁŘ: Hnutí ANO je premiantem v kumulaci funkcí. Žbánek ale překvapil

    Sedm let v čele Olomouce za sedm tisíc preferenčních hlasů. Tak by bylo možné shrnout cestu Miroslava Žbánka od aktivního politika na lokální úrovni, až po zisk mandátu v posledních sněmovních volbách, v nichž získal 7 126 preferenčních hlasů.

  • Michelin poprvé míří mimo Prahu. Hvězdu získala Forejtova Entrée v Olomouci
    Společnost

    Michelin poprvé míří mimo Prahu. Hvězdu získala Forejtova Entrée v Olomouci

    Originální prezentace jídla, kreativní moderní gastronomie, ale i koncepce vyprávět jídlem příběhy stojí zřejmě za ziskem michelinské hvězdy pro olomouckou Entree Restaurant, za jejímž rukopisem stojí šéfkuchař Přemek Forejt. V podniku, kde se hosté usadí uprostřed živé zahrady, jim servíruje vybraná menu inspirovaná přírodou se svým týmem již deset let. Ze zisku michelinské hvězdy má obrovskou radost, bere ji ale zároveň také jako závazek.

Seriály