V Olomouci se vždy uchytily pivní trendy, říkají organizátoři Moravské vernisáže piva

Olomoucké Výstaviště Flora se o víkendu stane dějištěm přehlídky řemeslných pivovarů nejen z Olomouckého kraje, ale z celé Moravy. Akci Moravská vernisáž piva organizují Jiří Gregor a Matúš Krátky, se kterými Olomoucký Report připravil rozhovor. Jaká je zdejší pivní kultura? Jaké trendy sledují u malých pivovarů? A jaké je nejlepší české pivo?

Jaké je vaše oblíbené pivo?

Jiří Gregor: Za mě je to Topolská „desítka.“

Matúš Krátky: Já asi nemám žádné oblíbené pivo. Tím, že pracuji v Pivním ráji, tak musím mít všechna piva oblíbená, takže se snažím pořád zkoušet a mám poměrně málo času se vrátit k nějakému pivu dvakrát.

Jaká je pivní kultura v Olomouckém kraji, potažmo na Moravě?

MK: Je velká móda jezdit do malých pivovarů a provozovat tu „pivní turistiku.“ Pivovary tu jsou poměrně dobře situované, staví se v okolí cyklostezek, u významnějších míst, takže z tohohle pohledu je situace dobrá. Samozřejmě oproti Čechám je to o něco slabší, protože to tu nemá až tak hluboké kořeny.

Snažíme se to trochu zpropagovat, dát větší důraz na různorodost piv, aby pivovary nedělaly jen klasiky, ale aby také následovaly trendy, které jsou všude kolem nás.


Matúš Krátky je majitel Pivního ráje Olomouc, pivní nadšenec, sběratel pivního bizáru, milovník pivních speciálů a ideolog festivalu Moravská vernisáž piva.


Jaké to jsou trendy? 

MK: Je jich strašně mnoho, vždycky se to trochu prolíná. Aktuálně jsou trendy nealkoholická nebo nízkoalkoholická piva, což je segment, který v České republice není příliš rozvinutý. Lidé chtějí pít méně alkoholu, nechtějí být tolik opilí, žijí zdravým životním stylem, takže se jim to ani nehodí do kalorických tabulek, všeobecně mladší generace pije méně…

Paradoxně, proti tomu, co jsem řekl, jsou ta piva sladší. Víc se dbá na to, aby v pivu figuroval cukr, lidi ho mají rádi, přestože by neměli. Takže mnohá piva jsou ochucená, přidává se laktóza, přidávají se další látky, které nápoj oslazují, nebo se výrobní proces upravuje tak, aby zůstatkový cukr byl větší.

V České republice existuje kolem pětistovky minipivovarů. Kolik z nich je tady, v Olomouckém kraji?

MK: Přesné číslo nevím, ale my na vernisáž oslovujeme všechny pivovary na degustační soutěž. Každý rok oslovujeme plus mínus 220 pivovarů z celé Moravy.

Jak vznikla myšlenka degustačního pivního festivalu?

MK: Jezdil jsem po evropských festivalech a zalíbil se mi Budapest Beer Week. To je pivní festival světových pivovarů, které vozí do střední Evropy, hlavně teda do Maďarska. Líbil se mi systém, že každý pivovar, který tam přijel, tak dostal místo se dvěma výčepy a každé tři hodiny se přerážely sudy. Takže návštěvníci jsou neustále pod palbou nových piv. 

To je ale větší a velkolepější akce než u nás, tady se přeráží až po jednom dni. Mně se moc líbil ten systém a tehdy jsme dali hlavy dohromady s Jiřím Gregorem a Filipem Harvišem, že by se nám to líbilo. Olomouc bylo vždy jedním z prvních měst, kde se velké pivní trendy uchytily. Byla tu jedna z prvních „multipíp“ hospod, které se věnovaly řemeslným pivům, vznikla tu první pivotéka v České republice, vznikl tu první pivní festival, který se věnoval malým pivovarům.

Pivních festivalů je ale spousta...

Chyběl nám tu ale degustační festival, tak jsme si řekli pojďme do toho a zkusíme tu maďarskou variantu, kde pivovary mají stejné podmínky a všechno je vizuálně plus mínus stejné a lidé nejsou ovlivnění vzhledem stánku, nebo že má někdo víc výčepů.

JG: Krom toho, že se tam točí desítky piv, vybíráme dvě piva od každého pivovaru a prezentujeme je na výčepu. Takže vybrané pivovary mají příležitost se nejen zviditelnit, ale kontaktovat další pivovary, předávat si know how. Mají na to čas, nejsou limitovaní tím, že by museli postavit stánek, řešit logistiku a podobně.

Olomoučtí hosté preferují styl řemeslných pivovarů

Jak jsou lidé ochotní platit za řemeslná piva?

JG: Tohle je komplexní záležitost. Když vezmeme klasický ležák, tak je trochu dražší než klasický Radegast, ale o dost levnější než Plzeň. Pak je ale druhá sorta, a to jsou svrchně kvašená piva, která jsou ozvláštněná, ovoněná. Je tam hodně chmele defacto z celého světa, takže už jen ta vstupní surovina je dražší a tím pádem roste i cena.

Tím, že lidi chtějí zajímavější věci, tak neřeší, že si připlácí, jelikož ty piva pak stojí kolem 90 korun. Když jdeme na ležák, třeba na Plzeň, tak jich vypijeme pět. Ale těch aleů (svrchně kvašené pivo – ale, pozn. red.) málokdo vypije pět a víc, většinou tak dvě, tři.


Jiří Gregor je taktéž pivní nadšenec, spoluorganizátor Moravské vernisáže piva a majitel Olomoucké citadely.


Proč to tak je?

JG: Není to kvůli ekonomice, byť to stojí stovku, ale kvůli tomu, že pivo popíjí pomaleji, to pivo snese delší popíjení, ta chuť tak nějak víc naplní. Vnímám, že naši hosté po olomouckých hospodách preferují styl řemeslných pivovarů, protože podporují menší výrobce a lidi, kteří se tomu řemeslu věnují.

Jak je to v případě lahvových speciálů?

MK: Lahve bývají výrazně dražší než klasické lahve v supermarketu a zároveň je to jiný segment. Nedá se to moc porovnat, protože ze speciálů velké pivovary nenabízí téměř nic. Je to o tom, že chodí lidi, kteří vyhledávají zajímavější chuť a chtějí něco, co jinde nedostanou.

Zatím je situace taková, že velké pivovary jednoduše nedělají speciály v takové míře, aby konkurovaly malým pivovarům. Drtivá většina mojí pivotéky jsou různé ochucené speciály, tmavá silná piva, svrchně kvašená piva.

Budeme mít i pivo s kefírem

Jak tedy Moravská vernisáž piva funguje? Určitě tam bude degustace, ale také vzdělávací program. Čemu se budete věnovat?

MK: Snažíme se ukázat co nejširší portfolio pivních stylů, i za cenu toho, že nemusí jít o úplnou hitparádu, co se týče prodejů. Snažíme se, aby člověk, který tam přijde, mohl ochutnat skutečně od klasických ležáků, přes ochucená piva, pšeničná, různými kvasnicemi kvašená piva… Budeme mít třeba pivo s kefírem, ale to už bude opravdu divoká věc.

Potom tam máme ještě přednáškovou část, při které se snažíme pivo pojmout všeobecně. Máme tam různá témata, která nás za poslední rok nějakým způsobem zaujmou a snažíme se sehnat lidi, kteří by o tom mohli mluvit víc. Tento rok je značné téma bourání starých pivovarů. Samozřejmě v České republice je spousta pivovarů postavená v 19. století, které dnes nemají využití, nebo jejich využití se mění, o čemž bude mluvit Milan Starec z Národního muzea pivovarnictví.

JG: Budeme mít přednášku od doktorky Jany Olšovské, která se věnuje tématu šlechtění nových českých chmelů pod Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. 

MK: A ještě budeme řešit takzvané „domovařiče,“ kteří pivo vaří doma v kuchyni a ve sklepě. Snažíme se je podporovat a motivovat, takže máme také přednášky od lidí, kteří přeskakují mezi domácí a komerční výrobou.

Jaké je nejlepší české pivo?

JG: Za mě jsou nejlepší aley od Thrillsu. Ti před lety přišli z Velkých Pavlovic, je tam sládek s velkou zkušeností a jeho aly jsou za mě jedny z nejlepších u nás.

MK: Já si myslim, že je to Plzeň, protože mají nejlepší marketing a nutí to lidi si myslet, že je nejlepší. Nejlepší pivo je ale Budvar, protože si to všichni platíme.

Související

  • Akce na víkend: Mikulášská tramvaj i běh, do Olomouce míří Sparta i Rytíři
    Společnost

    Akce na víkend: Mikulášská tramvaj i běh, do Olomouce míří Sparta i Rytíři

    Další víkend před námi a s ním i další díl přehledu Akce na víkend. Co nás čeká a nemine? A kam může vyrazit rodina s dětmi, přátelé, nebo příznivci sportu? 

  • Ojedinělá pocta dárcům těl. Na neředínském hřbitově vzniklo místo vděku a úcty
    Společnost

    Ojedinělá pocta dárcům těl. Na neředínském hřbitově vzniklo místo vděku a úcty

    „S hlubokou úctou a vděčností myslíme na ty, kteří svým velkorysým darem umožňují, aby anatomie byla místem, kde zemřelí učí živé,“ jsou slova, která jsou vytesána do náhrobního kamene pietního místa. To zřídil Ústav normální anatomie Lékařské fakulty UP a sloužit bude také jako vsypová hrobka pro ukládání zpopelněných pozůstatků dárců těl.

  • ANKETA: Jak Olomoučané slaví nový rok. Jsou ohňostroje už passé?
    Společnost
    Ankety

    ANKETA: Jak Olomoučané slaví nový rok. Jsou ohňostroje už passé?

    Nový rok se blíží a s ním i silvestrovské oslavy. Největší party roka s sebou nese tradice v každé rodině. Zeptali jsme se olomouckých, jak slaví oni a co by chtěli změnit. Získává si světelná show více pozornosti než ohňostroje?

  • Kolik Lidlů je dost Lidlů? V Olomouci se otevírá sedmý
    Společnost

    Kolik Lidlů je dost Lidlů? V Olomouci se otevírá sedmý

    Na konci letošního roku otevře společnost Lidl novou prodejnu v Kutné Hoře a v Olomouci, čímž dále posílí svou síť na tuzemském trhu. Obě prodejny zahájí provoz ve čtvrtek 4. prosince v 7 hodin ráno. Zákazníkům nabídnou moderní a komfortní prostředí, energeticky úsporné technologie a kvalitní zázemí odpovídající současným standardům. Součástí otevření je tradičně také finanční podpora místních škol.

Rychlovky

  • PROSTĚJOV
    V prostějovské ulici Újezd začíná částečná uzavírka silnice II/150 poblíž stavby parkovacího domu u nově otevřeného terminálu. Uzavírka se týká 10metrového úseku, kdy bude jeden jízdní pruh průjezdný. Dopravní omezení potrvá až do konce dubna příštího roku. Více.
  • OLOMOUCKO
    Na Olomoucku se obchodním centrům a nákupním parkům daří. V Olomouci se dnes otevírá sedmá prodejna společnosti Lidl. Více.
  • ČESKÁ REPUBLIKA
    Začal prodej vánočních stromků. Cena oproti loňsku vzrostla asi o 5%. Kavkazská jedle vysoká do 2m stojí okolo 1 100 korun. Podle pěstitelů mohou za zdražení květnové mrazy, které poškodily výhony stromů.

Nejnovější

  • Páteční horoskop: Panny, klíčem k úspěchu bude vyrovnanost. Střelci, otevírají se vám nové dveře
    Horoskopy

    Páteční horoskop: Panny, klíčem k úspěchu bude vyrovnanost. Střelci, otevírají se vám nové dveře

    Pátek přinese svěží energii, nové impulsy a také chuť posunout se o krok dál. Mnoha znamením se otevřou nové příležitosti, jiná se zaměří na rodinu, vztahy a osobní rozvoj.

  • Porodní asistentka nově navštěvuje maminky doma. Službu spustila nemocnice ve Šternberku
    Zdraví

    Porodní asistentka nově navštěvuje maminky doma. Službu spustila nemocnice ve Šternberku

    Maminky, které porodí ve šternberské nemocnici, mohou od začátku prosince využívat domácí poporodní péči. Ta spočívá v možnosti využít bezplatnou návštěvu porodní asistentky přímo ve svém domově. Cílem je poskytnout ženám v šestinedělí bezpečí, jistotu a odborné vedení v prvních týdnech po porodu.

  • Kraj chce zvýšit slevu na jízdném. Jednou už ji navýšil
    Doprava

    Kraj chce zvýšit slevu na jízdném. Jednou už ji navýšil

    Olomoucký kraj chce i příští rok zvýšit slevu z jízdného ve veřejné dopravě pro děti, studenty a seniory ze státem dotovaných 50 procent na 75 procent, rozdíl hejtmanství doplatí. Slevu zvýšil kraj poprvé letos v červenci a do konce roku na to vyčlenil 37 milionů korun bez DPH. Opozice s dodatečnou slevou nesouhlasila a dala ji do souvislosti s říjnovými volbami do Sněmovny. Návrh prodloužení slev pro vybrané kategorie cestujících projedná v pondělí krajské zastupitelstvo. ČTK dnes informaci získala z podkladů pro zastupitele.

  • Dálniční známka podraží. Některé řidiče ale čekají slevy
    Doprava

    Dálniční známka podraží. Některé řidiče ale čekají slevy

    Dálniční známka podraží. Řidiči si za ni od ledna zaplatí víc kvůli meziročnímu nárůstu počtu kilometrů dálnic i spotřebitelských cen. Roční známka tak vyjde na 2 570 korun.

Doporučujeme

  • Vánoční sbírka pro útulkáče vyhlašuje #dobroštafetu – pomáhejme všichni!
    Doporučujeme

    Vánoční sbírka pro útulkáče vyhlašuje #dobroštafetu – pomáhejme všichni!

    Možná by to tuhle skupinku dobrovolníků na začátku ani ve snu nenapadlo, ale letos je tu už desátý ročník sbírky Šťastné a chlupaté, která vybírá krmivo a vybavení pro opuštěné pejsky z Psího domova Pod křídly anděla v Žerotíně u Olomouce. A podtitul letošní sbírky probíhající od 5. do 19. prosince? Pošli to dál aneb Pomáhejme všichni, sami od sebe, kdykoli a kdekoli, a inspirujme tím i ostatní.

  • Hledáte tip na (nejen) vánoční dárek? Darujte kousek Olomouce
    Doporučujeme

    Hledáte tip na (nejen) vánoční dárek? Darujte kousek Olomouce

    Řešíte dilema jaký vybrat dárek, a to nejen pod vánoční stromek? Máte doma olomouckého patriota? Nebo chcete udělat radost svým přátelům či rodině, kteří nejsou z Olomouce? Anebo chcete potěšit třeba milovníky olomouckých tvarůžků? Dárkové předměty z Informačního centra Olomouc jsou skvělou inspirací na vánoční překvapení pod stromečkem, i drobnou pozornost ke konci roku.

  • Vánoční pavilon na Floře láká na punč, pohádky i teplo u stolečku. A kino je úplně zdarma
    Doporučujeme

    Vánoční pavilon na Floře láká na punč, pohádky i teplo u stolečku. A kino je úplně zdarma

    Víte, kde hledat Vánoční pavilon? Unikátní vánoční koutek vyrostl v areálu olomoucké Flory. V Pavilonu E teď najdou návštěvníci místo, kde si mohou užít hřejivou sváteční náladu.

  • SOUTĚŽ: Vyfoťte vánoční výzdobu a vyhrajte vstup na výstavu koček
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Vyfoťte vánoční výzdobu a vyhrajte vstup na výstavu koček

    Olomouc se opět promění v ráj všech milovníků koček. O víkendu 6.–7. prosince 2025 se uskuteční dvě jednodenní mezinárodní výstavy, na kterých se představí desítky nádherných kočičích plemen z domova i ze zahraničí. Teď si můžete s Reportem zahrát o volné vstupenky. 

Nejčtenější

  • Je to poplašná zpráva, říkají hygienici. Žádnou otravu neevidují
    Společnost

    Je to poplašná zpráva, říkají hygienici. Žádnou otravu neevidují

    Řetězec KFC nemá v posledních měsících v České republice zrovna dobrou pověst. Poté, co v některých médiích zazněla zpráva o mase s prošlým datem spotřeby, se také na olomouckých sociálních sítích objevila informace o otravě jídlem z KFC. Ta ovšem není pravdivá, jak zjistil Report.

  • Situace v Jeseníku je lepší, ale ještě neskončila, popisuje manažerka dobrovolnického centra
    Společnost
    Rozhovory

    Situace v Jeseníku je lepší, ale ještě neskončila, popisuje manažerka dobrovolnického centra

    "Původně jsme fungovali jako propojovací jednotka mezi různými organizacemi a studenty," říká manažerka Dobrovolnického centra Univerzity Palackého Vladimíra Sedláčková. V rozhovoru popisuje fungování Dobrovolnického centra během povodní na Jesenicku. 

  • U Neředína vyroste centrum, které naučí lidi zvládat krizové situace
    Společnost

    U Neředína vyroste centrum, které naučí lidi zvládat krizové situace

    Olomoucký kraj chystá v okrajové části Olomouce stavbu vzdělávacího centra zaměřeného na bezpečnost a zdravotní osvětu. Projekt si vyžádá investici 180 milionů korun. Hejtmanství plánuje zaplatit 100 milionů korun ze svého rozpočtu, zbývajících 80 milionů korun má pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Krajská rada dnes odsouhlasila podání žádosti o dotaci, příští týden ji projedná zastupitelstvo. Novinářům to po jednání rady řekl hejtmanův náměstek Pavel Jelínek (SPD).

Seriály