Je to životní styl, říká o řemeslných pivech hospodský Jiří Gregor

Citadela je jednou z legendárních hospod v bezprostředním centru Olomouce. Je to zároveň jednou z několika málo hospod, které se pyšní tím, že svým hostům nabízí piva od malých řemeslných pivovarů. „Pivo je obecně kulturním fenoménem, a to řemeslné zase něčím, co lidi v Olomouci chtějí,“ myslí si majitel Citadely Jiří Gregor. Jaké to je, vést takovou hospodu v Olomouci? Kolik takových hospod v Olomouci je? A jak si vzájemně konkurují? Také o tom jsme se bavili v rozhovoru pro Olomoucký Report. 

Jaké to je vést v Olomouci hospodu zaměřenou na řemeslná piva?

Je to dřina. Každý závoz člověk tahá čtyřiceti, šedesáti kilové bečky a aby se dobře uživil, tak musí sám za tím výčepem stát, protože komunita zpravidla chodí za výčepním. Být ale součástí světa, ve kterém pijeme pivo, mluvíme o něm, vysvětlujeme si o něm spoustu věcí a navzájem se vzděláváme, je zábava. V Olomouci je také relativně silná komunita lidí, kteří si pivo vaří doma v garáži nebo ve sklepě. Desítky z nich pak za námi takhle chodí hospody, nosí vzorky a my je ochutnáváme a hodnotíme. Je to životní styl, který je ale náročné usměrnit, aby člověk nevypil deset piv denně.

Jakou roli v tom má konkrétně Olomouc?

Olomouc je krásná svou historií, atmosférou a geniem loci. Nabízí skvělé kulisy pro to, abychom měli příjemnou a bodrou hospodu s dobrým řemeslným pivem pro přátele, lidi z města i pro turisty. Řemeslné pivo je v rámci hospody něco navíc. Pivo je obecně kulturní fenomén, a to řemeslné zase něco, co lidi v Olomouci chtějí a jsou na to zvyklí. Byla tu třeba první pivotéka nebo první výčepy s více pivovary. Jsou tu zkrátka dobré kulisy pro to mít řemeslnou hospodu díky atmosféře, lidem, univerzitě, historickým kulisám. To je asi nejzásadnější.

Je tu taková pivní míle

Kolik takových hospod po Olomouci je?

Jak říká můj kamarád a jeden z předních odborníků na řemeslná piva v Olomouci Matúš Krátky z Pivního Ráje - je tu taková místní pivní míle. Kdyby člověk šel od nádraží k náměstí Republiky a v každé hospodě by si dal pivo, tak toho vypije opravdu hodně. Začneme v LocAle u hlavního nádraží, na Komenského ulici nemineme Los Bastardos nebo pivotéku Pivní Ráj, a budeme pokračovat do Zkoušky, dneska už i ke Strašidlům a do Vyhoukané sovy. Potom se dá jít do Black Stuffu a před Hanáckými kasárnami máme Žíznivou vydru a Long Story Short, kde mají zase svoje vlastní pivo. 

Pak už stačí vyjít na Hrad ke kostelu svatého Michala a jsme u nás v Citadele, hned vedle je Axiom, a to jsme teprve v půlce města. Za Terezskou branou pak máme ještě Retro pivnici a končíme U Kuděje. Vím, že i Magor zkoušel dělat s řemeslnými pivy a K10 má zase Proud, který je na hranici řemeslného a průmyslového pivovaru. A řemeslná piva má i pár restaurací a barů na Horním náměstí, respektive v Riegrovce. A samozřejmě nesmíme zapomenout i na dva olomoucké hostinské pivovary – Moritze a Svatováclavský.

Hospůdka U Kuděje letos slavila výročí, že?

Právě U Kuděje je nejstarší hospoda v Olomouci, která letos oslavila 20 let. Patří zároveň mezi nejstarší multipípy v České republice. Byla to jedna z hospod, kde začali dělat s nefiltrovanými pivy od středních pivovarů.

Některé hospody nebo restaurace ještě mají Volbu sládků, což je taky super trend, kdy velký pivovar spolupracuje s malými. Plzeň tak pomáhá potenciálu cenového růstu malých pivovarů, protože třeba zaštítí reklamu a marketing.

Každý má svůj styl a je štěstí, že to tak je

Takových hospod je tedy celá řada. Máte nějakou dohodu, kdo bude točit jaké pivo?

Nemáme, protože každý má svůj osobitý styl, který nás odlišuje a zákazníkům tak dává na výběr, kam si zajít, ať už podle nálady, místa kde bydlí, nebo zrovna je, až po to, jaké pivo chce pít, což zjistí na sociálních sítích. Ale spolupracujeme spolu, pomáháme si, když je potřeba. A hlavně, rádi k sobě navzájem zajdeme na pivo. Za sebe pak můžu říct, že se snažím mít podobné ceny jako jinde, aby to dávalo smysl a nevznikaly třeba nějaké rozbroje. 

Ale přesto si trochu konkurujete, ne?

Obecně máme dobré vztahy a vzájemně se navštěvujeme. Myslím, že ti starší jsou rádi, že na ně navazuje někdo, kdo to dělá s vášní. Mladší se zase rádi inspirujeme a učíme se, jak to dělat tak, aby vést hospodu bylo člověku milé a udržitelné, protože zákazník se nemá zajímat o to, jaký den má hospodský, ale jde do hospody proto, že si sám chce náladu vylepšit, potkat přátele, sdílet zážitky a podobně. 

Každý z nás pak má svůj styl, jak to u něj chodí, a je štěstí, že to tak je. Třeba Ivan, majitel Vyhoukané sovy, má svůj chuťový profil, který logicky chce promítnout u sebe v hospodě, a já to mám v principu úplně stejně. 

Snažíme se vzájemně podporovat a když máme plno, tak svým hostům doporučujeme: „hele, běžte tam, mají taky dobrý pivo,“ a oni se zase vrátí. Ta komunita je dost velká a dost propojená na to, abychom si tady konkurovaly v negativním slova smyslu.

Související

Rychlovky

  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    Návštěvnost kulturních institucí v Olomouckém kraji za posledních pět let odhaluje, jak se proměnilo chování návštěvníků v reakci na pandemii, digitalizaci i společenské změny. Zatímco některé oblasti zaznamenaly pozvolný návrat k předcovidovým číslům, jiné instituce hledají nové cesty, jak zaujmout publikum. Podrobnosti.
  • OLOMOUC - Další posun v plánu nové multifunkční haly. Na konci června se okolo volné plochy na Velkomoravské objevily plachty developera Redstone. Hala by se mohla začít stavět v roce 2027. Nyní dochází k rozpracování projektu. Více.
  • ŠUMPERSKO - Po obnově už je připravené k otevření koupaliště v Rudě nad Moravou. Prošlo obnovou poté, co ho loni v září poničila povodeň. Provozovatelé čekají jen na příznivější počasí.

Nejnovější

Doporučujeme

  • Tančírna bojuje o Cenu Olomouckého kraje. Hlasovat můžete i vy
    Doporučujeme

    Tančírna bojuje o Cenu Olomouckého kraje. Hlasovat můžete i vy

    Sportovně relaxační areál Tančírna v Loučné nad Desnou je výjimečné místo, kde se snoubí aktivní odpočinek, příroda a kultura. Areál nabízí dětské hřiště s lodí, hradem, lanovkou, houpačkami i vodním prvkem, nafukovací trampolíny, opičí dráhu, moderní workout a parkour zónu, skatepark, bosonohý chodník i odpočinková místa. Teď můžete pro tančírnu hlasovat v Cenách Olomouckého kraje.

  • Vyberte ta nejoblíbenější výletní místa, hlasujte v Cenách Olomouckého kraje
    Doporučujeme

    Vyberte ta nejoblíbenější výletní místa, hlasujte v Cenách Olomouckého kraje

    Hlasování o prestižní Ceny Olomouckého kraje v oblasti cestovního ruchu 2025 je v plném proudu a vy máte stále možnost ovlivnit svým hlasem, kdo zvítězí v jednotlivých kategoriích. V každé z nich se o titul uchází 5 finalistů, mezi kterými je spousta tipů a inspirativních míst pro milovníky přírody, historie, ale i relaxu při šálku lahodné kávy v příjemném prostředí. Tak neváhejte a podpořte své favority v kategoriích Novinka v cestovním ruchu, Kavárenský zážitek, Aktivně s dětmi, Nejromantičtější místo a Putování za vojenskou historií. Hlasovat můžete až do 31.7.2025 na www.cenykraje.cz.

  • Resort bojuje o Cenu Olomouckého kraje. Hlasovat můžete i vy
    Doporučujeme

    Resort bojuje o Cenu Olomouckého kraje. Hlasovat můžete i vy

    Z opomíjeného kouta pod Nízkým Jeseníkem vznikl za posledních 10 let moderní resort s celoročním provozem. V létě nabízí bobovou dráhu, letní tubing, Kamzíkovu stezku v korunách stromů, dětský park skřítka Hrubíka s vodním brouzdalištěm, dračím hřištěm a podzemním bludištěm. Nechybí lanové prvky, prolézačky, minigolf, bungee trampolína ani bikepark s traily všech obtížností. Nyní pro resort můžete hlasovat v Cenách Olomouckého kraje.

  • Tradiční Hornoměstské hody nabízí pestrý program
    Doporučujeme

    Tradiční Hornoměstské hody nabízí pestrý program

    Hornoměstské hody jsou na Rýmařovsku tradicí. Také letos se lidé můžou těšit na spoustu zábavy, atrakcí, kultury nebo sportovních zážitků. Na programu jsou o víkendu 19. – 20. července.

Nejčtenější

Seriály