Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Je to životní styl, říká o řemeslných pivech hospodský Jiří Gregor

Citadela je jednou z legendárních hospod v bezprostředním centru Olomouce. Je to zároveň jednou z několika málo hospod, které se pyšní tím, že svým hostům nabízí piva od malých řemeslných pivovarů. „Pivo je obecně kulturním fenoménem, a to řemeslné zase něčím, co lidi v Olomouci chtějí,“ myslí si majitel Citadely Jiří Gregor. Jaké to je, vést takovou hospodu v Olomouci? Kolik takových hospod v Olomouci je? A jak si vzájemně konkurují? Také o tom jsme se bavili v rozhovoru pro Olomoucký Report. 

Jaké to je vést v Olomouci hospodu zaměřenou na řemeslná piva?

Je to dřina. Každý závoz člověk tahá čtyřiceti, šedesáti kilové bečky a aby se dobře uživil, tak musí sám za tím výčepem stát, protože komunita zpravidla chodí za výčepním. Být ale součástí světa, ve kterém pijeme pivo, mluvíme o něm, vysvětlujeme si o něm spoustu věcí a navzájem se vzděláváme, je zábava. V Olomouci je také relativně silná komunita lidí, kteří si pivo vaří doma v garáži nebo ve sklepě. Desítky z nich pak za námi takhle chodí hospody, nosí vzorky a my je ochutnáváme a hodnotíme. Je to životní styl, který je ale náročné usměrnit, aby člověk nevypil deset piv denně.

Jakou roli v tom má konkrétně Olomouc?

Olomouc je krásná svou historií, atmosférou a geniem loci. Nabízí skvělé kulisy pro to, abychom měli příjemnou a bodrou hospodu s dobrým řemeslným pivem pro přátele, lidi z města i pro turisty. Řemeslné pivo je v rámci hospody něco navíc. Pivo je obecně kulturní fenomén, a to řemeslné zase něco, co lidi v Olomouci chtějí a jsou na to zvyklí. Byla tu třeba první pivotéka nebo první výčepy s více pivovary. Jsou tu zkrátka dobré kulisy pro to mít řemeslnou hospodu díky atmosféře, lidem, univerzitě, historickým kulisám. To je asi nejzásadnější.

Je tu taková pivní míle

Kolik takových hospod po Olomouci je?

Jak říká můj kamarád a jeden z předních odborníků na řemeslná piva v Olomouci Matúš Krátky z Pivního Ráje – je tu taková místní pivní míle. Kdyby člověk šel od nádraží k náměstí Republiky a v každé hospodě by si dal pivo, tak toho vypije opravdu hodně. Začneme v LocAle u hlavního nádraží, na Komenského ulici nemineme Los Bastardos nebo pivotéku Pivní Ráj, a budeme pokračovat do Zkoušky, dneska už i ke Strašidlům a do Vyhoukané sovy. Potom se dá jít do Black Stuffu a před Hanáckými kasárnami máme Žíznivou vydru a Long Story Short, kde mají zase svoje vlastní pivo. 

Pak už stačí vyjít na Hrad ke kostelu svatého Michala a jsme u nás v Citadele, hned vedle je Axiom, a to jsme teprve v půlce města. Za Terezskou branou pak máme ještě Retro pivnici a končíme U Kuděje. Vím, že i Magor zkoušel dělat s řemeslnými pivy a K10 má zase Proud, který je na hranici řemeslného a průmyslového pivovaru. A řemeslná piva má i pár restaurací a barů na Horním náměstí, respektive v Riegrovce. A samozřejmě nesmíme zapomenout i na dva olomoucké hostinské pivovary – Moritze a Svatováclavský.

Hospůdka U Kuděje letos slavila výročí, že?

Právě U Kuděje je nejstarší hospoda v Olomouci, která letos oslavila 20 let. Patří zároveň mezi nejstarší multipípy v České republice. Byla to jedna z hospod, kde začali dělat s nefiltrovanými pivy od středních pivovarů.

Některé hospody nebo restaurace ještě mají Volbu sládků, což je taky super trend, kdy velký pivovar spolupracuje s malými. Plzeň tak pomáhá potenciálu cenového růstu malých pivovarů, protože třeba zaštítí reklamu a marketing.

Každý má svůj styl a je štěstí, že to tak je

Takových hospod je tedy celá řada. Máte nějakou dohodu, kdo bude točit jaké pivo?

Nemáme, protože každý má svůj osobitý styl, který nás odlišuje a zákazníkům tak dává na výběr, kam si zajít, ať už podle nálady, místa kde bydlí, nebo zrovna je, až po to, jaké pivo chce pít, což zjistí na sociálních sítích. Ale spolupracujeme spolu, pomáháme si, když je potřeba. A hlavně, rádi k sobě navzájem zajdeme na pivo. Za sebe pak můžu říct, že se snažím mít podobné ceny jako jinde, aby to dávalo smysl a nevznikaly třeba nějaké rozbroje. 

Ale přesto si trochu konkurujete, ne?

Obecně máme dobré vztahy a vzájemně se navštěvujeme. Myslím, že ti starší jsou rádi, že na ně navazuje někdo, kdo to dělá s vášní. Mladší se zase rádi inspirujeme a učíme se, jak to dělat tak, aby vést hospodu bylo člověku milé a udržitelné, protože zákazník se nemá zajímat o to, jaký den má hospodský, ale jde do hospody proto, že si sám chce náladu vylepšit, potkat přátele, sdílet zážitky a podobně. 

Každý z nás pak má svůj styl, jak to u něj chodí, a je štěstí, že to tak je. Třeba Ivan, majitel Vyhoukané sovy, má svůj chuťový profil, který logicky chce promítnout u sebe v hospodě, a já to mám v principu úplně stejně. 

Snažíme se vzájemně podporovat a když máme plno, tak svým hostům doporučujeme: „hele, běžte tam, mají taky dobrý pivo,“ a oni se zase vrátí. Ta komunita je dost velká a dost propojená na to, abychom si tady konkurovaly v negativním slova smyslu.

Související články

Olomoucký kraj

Z ankety Hasič roku si sbor z Olomouckého kraje odnesl pět ocenění

Slavnostní vyhlášení výsledků 16. ročníku ankety Hasič roku se uskutečnilo ve čtvrtek 24. dubna ve Španělském sále Pražského hradu. Příslušníci a zaměstnanci HZS Olomouckého...

Liják v kraji: část Přerovska zasáhly silné deště, hasiči čerpají vodu

Část Přerovska dnes v podvečer postihly lokální bouřky, nejsilnější srážky zasáhly Ústí, Černotín a Skaličku. S přívalovými dešti se setkali lidé například také v...

Keltská noc, Hanáci i rozhlasový festival. Kraj rozdal ceny za kulturu

Známe držitele Cen Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury za rok 2024. Ocenění si odnášejí jednotlivci, spolky i projekty, které dokazují, že kultura...

Devět nových cyklostezek a moderní dopravní hřiště. Kraj podpoří všechny projekty

Olomoucký kraj letos poprvé vyhoví všem žadatelům o dotace na zlepšení dopravy. Podporu získají všichni, kteří plánují postavit nové cyklostezky nebo vybudovat bezpečnostní opatření....

Nejnovější

Highlighty týdne: Vodácký areál nebo klidová zóna? Město rozhodne o proměně břehu Mlýnského potoka

Je tu neděle a my pro vás máme pravidelnou rubriku Highlighty týdne. Představíme témata, která patřila mezi největší a nejčtenější za uplynulý týden. Highlighty...

Do olomoucké zoo se slétly čarodějnice

V olomoucké zoo si dalo dostaveníčko nespočet čarodějů a čarodějnic, kteří se připravovali na svůj velký den. V areálu mohli zavítat do dobového ležení...

Nahoru na naftu, dolů v sedle kola. Cyklobus Bečva je připraven

Cyklobus Bečva, který si získal sympatie cyklistů, vyrazí na cesty i v letošním roce. Každou sobotu a neděli od 31. května do 28. září dopraví...

Z ankety Hasič roku si sbor z Olomouckého kraje odnesl pět ocenění

Slavnostní vyhlášení výsledků 16. ročníku ankety Hasič roku se uskutečnilo ve čtvrtek 24. dubna ve Španělském sále Pražského hradu. Příslušníci a zaměstnanci HZS Olomouckého...

Prvomájová zábava na Korunní pevnůstce pro celou rodinu

První máj – svátek lásky, radosti a jara. Přijďte ho s námi oslavit v rytmu hudby, smíchu a společného zážitku na tradiční Májové slavnosti,...

Pálení čarodějnic na Korunní pevnůstce? Užijte si magickou Filipojakubskou noc

Přijďte si užít magickou Filipojakubskou noc a prožít odpoledne i večer plné zábavy v jedinečném prostředí Korunní pevnůstky v Olomouci. Tradiční akce pořádaná Rádiem Haná...

SOUTĚŽ: Na Plumlově se chystá gotický rytířský turnaj

Na začátku května bude na zámku Plumlov plno rytířů. Přesněji to bude na prvního máje a o víkendu 3. a 4. května. Akce s názvem...

SOUTĚŽ: Začíná Flora. Vyhrajte lístky

Už ve čtvrtek začíná další ročník Flory. S Olomouckým Reportem teď můžete vyhrát volné vstupy a prohlédnout si tak květinové expozice. Světovou premiéru 12...