Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Je to životní styl, říká o řemeslných pivech hospodský Jiří Gregor

Citadela je jednou z legendárních hospod v bezprostředním centru Olomouce. Je to zároveň jednou z několika málo hospod, které se pyšní tím, že svým hostům nabízí piva od malých řemeslných pivovarů. „Pivo je obecně kulturním fenoménem, a to řemeslné zase něčím, co lidi v Olomouci chtějí,“ myslí si majitel Citadely Jiří Gregor. Jaké to je, vést takovou hospodu v Olomouci? Kolik takových hospod v Olomouci je? A jak si vzájemně konkurují? Také o tom jsme se bavili v rozhovoru pro Olomoucký Report. 

Jaké to je vést v Olomouci hospodu zaměřenou na řemeslná piva?

Je to dřina. Každý závoz člověk tahá čtyřiceti, šedesáti kilové bečky a aby se dobře uživil, tak musí sám za tím výčepem stát, protože komunita zpravidla chodí za výčepním. Být ale součástí světa, ve kterém pijeme pivo, mluvíme o něm, vysvětlujeme si o něm spoustu věcí a navzájem se vzděláváme, je zábava. V Olomouci je také relativně silná komunita lidí, kteří si pivo vaří doma v garáži nebo ve sklepě. Desítky z nich pak za námi takhle chodí hospody, nosí vzorky a my je ochutnáváme a hodnotíme. Je to životní styl, který je ale náročné usměrnit, aby člověk nevypil deset piv denně.

Jakou roli v tom má konkrétně Olomouc?

Olomouc je krásná svou historií, atmosférou a geniem loci. Nabízí skvělé kulisy pro to, abychom měli příjemnou a bodrou hospodu s dobrým řemeslným pivem pro přátele, lidi z města i pro turisty. Řemeslné pivo je v rámci hospody něco navíc. Pivo je obecně kulturní fenomén, a to řemeslné zase něco, co lidi v Olomouci chtějí a jsou na to zvyklí. Byla tu třeba první pivotéka nebo první výčepy s více pivovary. Jsou tu zkrátka dobré kulisy pro to mít řemeslnou hospodu díky atmosféře, lidem, univerzitě, historickým kulisám. To je asi nejzásadnější.

Je tu taková pivní míle

Kolik takových hospod po Olomouci je?

Jak říká můj kamarád a jeden z předních odborníků na řemeslná piva v Olomouci Matúš Krátky z Pivního Ráje – je tu taková místní pivní míle. Kdyby člověk šel od nádraží k náměstí Republiky a v každé hospodě by si dal pivo, tak toho vypije opravdu hodně. Začneme v LocAle u hlavního nádraží, na Komenského ulici nemineme Los Bastardos nebo pivotéku Pivní Ráj, a budeme pokračovat do Zkoušky, dneska už i ke Strašidlům a do Vyhoukané sovy. Potom se dá jít do Black Stuffu a před Hanáckými kasárnami máme Žíznivou vydru a Long Story Short, kde mají zase svoje vlastní pivo. 

Pak už stačí vyjít na Hrad ke kostelu svatého Michala a jsme u nás v Citadele, hned vedle je Axiom, a to jsme teprve v půlce města. Za Terezskou branou pak máme ještě Retro pivnici a končíme U Kuděje. Vím, že i Magor zkoušel dělat s řemeslnými pivy a K10 má zase Proud, který je na hranici řemeslného a průmyslového pivovaru. A řemeslná piva má i pár restaurací a barů na Horním náměstí, respektive v Riegrovce. A samozřejmě nesmíme zapomenout i na dva olomoucké hostinské pivovary – Moritze a Svatováclavský.

Hospůdka U Kuděje letos slavila výročí, že?

Právě U Kuděje je nejstarší hospoda v Olomouci, která letos oslavila 20 let. Patří zároveň mezi nejstarší multipípy v České republice. Byla to jedna z hospod, kde začali dělat s nefiltrovanými pivy od středních pivovarů.

Některé hospody nebo restaurace ještě mají Volbu sládků, což je taky super trend, kdy velký pivovar spolupracuje s malými. Plzeň tak pomáhá potenciálu cenového růstu malých pivovarů, protože třeba zaštítí reklamu a marketing.

Každý má svůj styl a je štěstí, že to tak je

Takových hospod je tedy celá řada. Máte nějakou dohodu, kdo bude točit jaké pivo?

Nemáme, protože každý má svůj osobitý styl, který nás odlišuje a zákazníkům tak dává na výběr, kam si zajít, ať už podle nálady, místa kde bydlí, nebo zrovna je, až po to, jaké pivo chce pít, což zjistí na sociálních sítích. Ale spolupracujeme spolu, pomáháme si, když je potřeba. A hlavně, rádi k sobě navzájem zajdeme na pivo. Za sebe pak můžu říct, že se snažím mít podobné ceny jako jinde, aby to dávalo smysl a nevznikaly třeba nějaké rozbroje. 

Ale přesto si trochu konkurujete, ne?

Obecně máme dobré vztahy a vzájemně se navštěvujeme. Myslím, že ti starší jsou rádi, že na ně navazuje někdo, kdo to dělá s vášní. Mladší se zase rádi inspirujeme a učíme se, jak to dělat tak, aby vést hospodu bylo člověku milé a udržitelné, protože zákazník se nemá zajímat o to, jaký den má hospodský, ale jde do hospody proto, že si sám chce náladu vylepšit, potkat přátele, sdílet zážitky a podobně. 

Každý z nás pak má svůj styl, jak to u něj chodí, a je štěstí, že to tak je. Třeba Ivan, majitel Vyhoukané sovy, má svůj chuťový profil, který logicky chce promítnout u sebe v hospodě, a já to mám v principu úplně stejně. 

Snažíme se vzájemně podporovat a když máme plno, tak svým hostům doporučujeme: „hele, běžte tam, mají taky dobrý pivo,“ a oni se zase vrátí. Ta komunita je dost velká a dost propojená na to, abychom si tady konkurovaly v negativním slova smyslu.

Související články

Olomoucký kraj

Tempo zalesňování kleslo. Mezi novými stromy převažují listnáče

V Olomouckém kraji lesníci v roce 2024 zalesnili 1523 hektarů pozemků, meziročně je to o 445 hektarů méně. Tempo zalesňování v Olomouckém kraji, jehož...

V Kokorách opraví poklopy kanalizace. Řidiče čeká dopravní omezení

V obci Kokory na Přerovsku se plánují opravy poklopů místní kanalizace. Práce potrvají dva dny a uskuteční se od pondělí. Pro řidiče se částečně...

Rekonstrukce za 15 milionů. Přerov plánuje obnovu chodníků a silnice

Přerovští radní schválili záměr zadat veřejnou zakázku na rekonstrukci ulice Pod Lesem v Žeravicích. V pondělí 16. června budou o rekonstrukci rozhodovat zastupitelé. Cena se odhaduje...

Průtoky řek na Moravě klesají k hranici sucha. Měřené hodnoty jsou nejnižší od roku...

Vodohospodáři Povodí Moravy sledují na řadě míst nejen Olomouckého kraje řeky na hranici sucha. Pokles průtoků a v některých oblastech podnormální vodnost se vyskytla...

Nejnovější

Vlaky se po čtyřech měsících vrací na trať u Hustopečí. První vlak už projel

Po čtyřech měsících od mimořádné havárie cisternového vlaku s benzenem je trať mezi Hranicemi na Moravě a Valašským Meziříčím opět v provozu. První nákladní...

Nehoda na D35 byla tragická. Zemřeli dva lidé

V nedělních ranních hodinách zasahovali policisté i hasiči u dopravní nehody na dálnici D35. Mezi Lipníkem nad Bečvou a Olomoucí se najel řidič osobního...

Z fyzika hvězdářem. Štipl ukazuje hvězdnou oblohu lidem

Na profesní dráhu kočovného hvězdáře se vydal fyzik Michal Štipl z Olomouce. Poklidnou kancelář vyměnil za cestování po městech a obcích, kde lidem po...

Město plánuje mobilní kluziště. Bruslit by mohli lidé v parku

Vedení Přerova chce letos o Vánocích nabídnout obyvatelům nové zpestření, a to mobilní ledové kluziště v parku Michalov. O záměru rozhodnou zastupitelé na svém...

Na místě budou lístky dražší. Velká Morava Fest láká na velká jména

Letní festivalová sezóna se nezadržitelně blíží a Přerov nebude pozadu. V pátek 12. července se v parku Michalov uskuteční druhý ročník open-air festivalu Velká...

Osm trailů a lanovka. Hrubá Voda má nový bikepark

Milovníci horských kol a přírodních trailů mohou zbystřit. Resort Hrubá Voda, dosud známý především jako zimní středisko, spustil v červnu nový bikepark s čtyřsedačkovou...

Hodové slavnosti v Olšanech lákají na Annu K. nebo Vitacit

Skvělá hudba, zábava, dobré jídlo a pití, to všechno pro všechny generace. Přesně to nabízí Hodové slavnosti v Olšanech u Prostějova. Uskuteční se v sobotu 21....

Rocková Horka představí šest kapel

Skvělá hudební akce se chystá v sobotu 14. června v Horce nad Moravou. Již potřinácté se zde uskuteční festival Rocková Horka. A bude to nářez, představí...