Je to životní styl, říká o řemeslných pivech hospodský Jiří Gregor

Citadela je jednou z legendárních hospod v bezprostředním centru Olomouce. Je to zároveň jednou z několika málo hospod, které se pyšní tím, že svým hostům nabízí piva od malých řemeslných pivovarů. „Pivo je obecně kulturním fenoménem, a to řemeslné zase něčím, co lidi v Olomouci chtějí,“ myslí si majitel Citadely Jiří Gregor. Jaké to je, vést takovou hospodu v Olomouci? Kolik takových hospod v Olomouci je? A jak si vzájemně konkurují? Také o tom jsme se bavili v rozhovoru pro Olomoucký Report. 

Jaké to je vést v Olomouci hospodu zaměřenou na řemeslná piva?

Je to dřina. Každý závoz člověk tahá čtyřiceti, šedesáti kilové bečky a aby se dobře uživil, tak musí sám za tím výčepem stát, protože komunita zpravidla chodí za výčepním. Být ale součástí světa, ve kterém pijeme pivo, mluvíme o něm, vysvětlujeme si o něm spoustu věcí a navzájem se vzděláváme, je zábava. V Olomouci je také relativně silná komunita lidí, kteří si pivo vaří doma v garáži nebo ve sklepě. Desítky z nich pak za námi takhle chodí hospody, nosí vzorky a my je ochutnáváme a hodnotíme. Je to životní styl, který je ale náročné usměrnit, aby člověk nevypil deset piv denně.

Jakou roli v tom má konkrétně Olomouc?

Olomouc je krásná svou historií, atmosférou a geniem loci. Nabízí skvělé kulisy pro to, abychom měli příjemnou a bodrou hospodu s dobrým řemeslným pivem pro přátele, lidi z města i pro turisty. Řemeslné pivo je v rámci hospody něco navíc. Pivo je obecně kulturní fenomén, a to řemeslné zase něco, co lidi v Olomouci chtějí a jsou na to zvyklí. Byla tu třeba první pivotéka nebo první výčepy s více pivovary. Jsou tu zkrátka dobré kulisy pro to mít řemeslnou hospodu díky atmosféře, lidem, univerzitě, historickým kulisám. To je asi nejzásadnější.

Je tu taková pivní míle

Kolik takových hospod po Olomouci je?

Jak říká můj kamarád a jeden z předních odborníků na řemeslná piva v Olomouci Matúš Krátky z Pivního Ráje - je tu taková místní pivní míle. Kdyby člověk šel od nádraží k náměstí Republiky a v každé hospodě by si dal pivo, tak toho vypije opravdu hodně. Začneme v LocAle u hlavního nádraží, na Komenského ulici nemineme Los Bastardos nebo pivotéku Pivní Ráj, a budeme pokračovat do Zkoušky, dneska už i ke Strašidlům a do Vyhoukané sovy. Potom se dá jít do Black Stuffu a před Hanáckými kasárnami máme Žíznivou vydru a Long Story Short, kde mají zase svoje vlastní pivo. 

Pak už stačí vyjít na Hrad ke kostelu svatého Michala a jsme u nás v Citadele, hned vedle je Axiom, a to jsme teprve v půlce města. Za Terezskou branou pak máme ještě Retro pivnici a končíme U Kuděje. Vím, že i Magor zkoušel dělat s řemeslnými pivy a K10 má zase Proud, který je na hranici řemeslného a průmyslového pivovaru. A řemeslná piva má i pár restaurací a barů na Horním náměstí, respektive v Riegrovce. A samozřejmě nesmíme zapomenout i na dva olomoucké hostinské pivovary – Moritze a Svatováclavský.

Hospůdka U Kuděje letos slavila výročí, že?

Právě U Kuděje je nejstarší hospoda v Olomouci, která letos oslavila 20 let. Patří zároveň mezi nejstarší multipípy v České republice. Byla to jedna z hospod, kde začali dělat s nefiltrovanými pivy od středních pivovarů.

Některé hospody nebo restaurace ještě mají Volbu sládků, což je taky super trend, kdy velký pivovar spolupracuje s malými. Plzeň tak pomáhá potenciálu cenového růstu malých pivovarů, protože třeba zaštítí reklamu a marketing.

Každý má svůj styl a je štěstí, že to tak je

Takových hospod je tedy celá řada. Máte nějakou dohodu, kdo bude točit jaké pivo?

Nemáme, protože každý má svůj osobitý styl, který nás odlišuje a zákazníkům tak dává na výběr, kam si zajít, ať už podle nálady, místa kde bydlí, nebo zrovna je, až po to, jaké pivo chce pít, což zjistí na sociálních sítích. Ale spolupracujeme spolu, pomáháme si, když je potřeba. A hlavně, rádi k sobě navzájem zajdeme na pivo. Za sebe pak můžu říct, že se snažím mít podobné ceny jako jinde, aby to dávalo smysl a nevznikaly třeba nějaké rozbroje. 

Ale přesto si trochu konkurujete, ne?

Obecně máme dobré vztahy a vzájemně se navštěvujeme. Myslím, že ti starší jsou rádi, že na ně navazuje někdo, kdo to dělá s vášní. Mladší se zase rádi inspirujeme a učíme se, jak to dělat tak, aby vést hospodu bylo člověku milé a udržitelné, protože zákazník se nemá zajímat o to, jaký den má hospodský, ale jde do hospody proto, že si sám chce náladu vylepšit, potkat přátele, sdílet zážitky a podobně. 

Každý z nás pak má svůj styl, jak to u něj chodí, a je štěstí, že to tak je. Třeba Ivan, majitel Vyhoukané sovy, má svůj chuťový profil, který logicky chce promítnout u sebe v hospodě, a já to mám v principu úplně stejně. 

Snažíme se vzájemně podporovat a když máme plno, tak svým hostům doporučujeme: „hele, běžte tam, mají taky dobrý pivo,“ a oni se zase vrátí. Ta komunita je dost velká a dost propojená na to, abychom si tady konkurovaly v negativním slova smyslu.

Související

  • Hostitelské stromy může ochmet zahubit. A co teprve jmelí
    Společnost

    Hostitelské stromy může ochmet zahubit. A co teprve jmelí

    Hlášku "A co teprve jmelí!" zná každý fanoušek Járy Cimrmana. Na stromech v české krajině se stále častěji tato nebezpečná rostlina vyskytuje i s nenápadným příbuzným - s ochmetem. Oba poloparazité mohou stromy vážně poškodit až zahubit. Podle odborníků je nutné zasáhnout včas. A oba se vyskytují i na střední Moravě.

  • Jak se vyhnout stresu před Vánoci? Máme pro Vás tipy na dárky pod stromeček
    Společnost
    Lifestyle

    Jak se vyhnout stresu před Vánoci? Máme pro Vás tipy na dárky pod stromeček

    Sháníte vánoční dárky, ale nemáte žádný nápad? Podarujte své milované originálními výrobky od lokálních výrobců z Hané. Z široké nabídky si vybere každý.

  • Tvarůžky mají cenu. Patří mezi 100 nejlepších
    Společnost

    Tvarůžky mají cenu. Patří mezi 100 nejlepších

    Tradiční český výrobce A. W., známý svými Olomouckými tvarůžky, získal uznání v prestižním projektu Českých 100 nejlepších. V rámci letošního jubilejního 30. ročníku se společnost prosadila v oborové kategorii Zemědělství & Potravinářství. Ocenění převzal generální ředitel Michal Pavelka 28. listopadu na slavnostním večeru v pražském Obecním domě.

  • Online agrese mezi dětmi prudce roste. Umělá inteligence přináší nové hrozby
    Společnost

    Online agrese mezi dětmi prudce roste. Umělá inteligence přináší nové hrozby

    Podle výzkumu Safer Internet Centrum ČR (SIC) a Univerzity Palackého v Olomouci (UP) roste mezi dětmi agrese na internetu. Stále častější jsou slovní útoky a do hry se dostávají také fotomontáže. Výzkumníci upozorňují také na nová rizika spojená s umělou inteligencí.

Rychlovky

  • OLOMOUCKO
    Originální betlém výtvarníka Jana Knapa vystavuje nyní olomoucké Arcidiecézní muzeum. Svatou rodinu vytvořil technikou akvarelu. Bude zdobit muzejní klenotnici do 1. února. Umělec betlém tvořil několik měsíců. Přehled betlémů.
  • ČESKÁ REPUBLIKA
    Dálniční známka podraží. Řidiči si za ni od ledna zaplatí víc kvůli meziročnímu nárůstu počtu kilometrů dálnic i spotřebitelských cen. Roční známka tak vyjde na 2 570 korun. Více.
  • OLOMOUC
    Obnova soch a obrazů z kaple Neposkvrněného početí Panny Marie v Týnečku je hotová. Řemeslníci pracovali tři měsíce na obnově barokních soch a obrazů. Díla již mají svou původní krásu.

Nejnovější

  • FOTO: Hosté po měsíci potvrzují, že změny dávají smysl. Lobster má novou tvář
    Doporučujeme

    FOTO: Hosté po měsíci potvrzují, že změny dávají smysl. Lobster má novou tvář

    Začátkem listopadu znovu otevřel Lobster Restaurant a Bowland Bowling Center ve 2. patře Galerie Šantovka po několikaměsíční rekonstrukci. Facelifty, technologické úpravy i koncepční změny přinesly všem podnikům modernější vzhled, vyšší komfort a efektivnější provoz. První měsíc od znovuotevření ukazuje, že nová podoba je krok správným směrem – hosté oceňují praktičnost Bowlandu, příjemnější prostředí restaurace i svěží energii nového Bistra.

  • Alko i nealko z Litovle. Sigma posílila spolupráci s pivovarem
    Sport

    Alko i nealko z Litovle. Sigma posílila spolupráci s pivovarem

    SK Sigma Olomouc a Pivovar Litovel představili výrazně posílenou spolupráci. Má přinést novou podobu prezentace i větší zapojení fanoušků. Tradiční hanácké značky propojuje dlouholetá historie i společný region – a právě na tom chtějí obě strany stavět v aktuální sezoně Chance ligy.

  • Víkendový horoskop: Blíženci, nechce se vám lenošit. Panny, těšíte na předvánoční romantiku
    Horoskopy

    Víkendový horoskop: Blíženci, nechce se vám lenošit. Panny, těšíte na předvánoční romantiku

    Je tu víkend a s ním i naše předpověď. V sobotu má svátek Mikuláš, v neděli má svátek Ambrož a Benjamín. Co vás čeká během tohoto víkendu? My to víme.

  • Sigma se chystá na Spartu, doma hraje letos v lize naposledy
    Sport

    Sigma se chystá na Spartu, doma hraje letos v lize naposledy

    Fotbalisté SK Sigma Olomouc se budou první prosincovou sobotu loučit s Chance ligou, tedy co se domácího prostředí tyče. Na Andrově stadionu se bude hrát česká nejvyšší soutěž naposledy. A Hanáci mají pro zápas proti Spartě Praha hned dva cíle – uspět a získat body, plus zaplnit stadion vlastními silami. Na rozdíl od předchozích let totiž klub tentokrát neposkytl fanouškům hostů celou severní tribunu, ale jen standardní sektor, který je pro ně určen. Začátek je v 18 hodin.

Doporučujeme

  • Studenti i veřejnost pomáhali Centru Ostrůvek
    Doporučujeme

    Studenti i veřejnost pomáhali Centru Ostrůvek

    V pátek 28. listopadu ožila Galerie Šantovka a Horní náměstí v Olomouci hned dvěma dobročinnými událostmi, které spojil společný cíl – podpořit olomoucké Centrum Ostrůvek. Studentské představení slavného muzikálu My Fair Lady a tradiční adventní Dobropunč přilákaly desítky návštěvníků. Celý výtěžek z dobrovolného vstupného i prodeje punče byl věnován Centru Ostrůvek, které poskytuje zázemí lidem se zdravotním postižením, dětem vyžadujícím okamžitou pomoc a nabízí také odlehčovací a rehabilitační služby.

  • Vánoční sbírka pro útulkáče vyhlašuje #dobroštafetu – pomáhejme všichni!
    Doporučujeme

    Vánoční sbírka pro útulkáče vyhlašuje #dobroštafetu – pomáhejme všichni!

    Možná by to tuhle skupinku dobrovolníků na začátku ani ve snu nenapadlo, ale letos je tu už desátý ročník sbírky Šťastné a chlupaté, která vybírá krmivo a vybavení pro opuštěné pejsky z Psího domova Pod křídly anděla v Žerotíně u Olomouce. A podtitul letošní sbírky probíhající od 5. do 19. prosince? Pošli to dál aneb Pomáhejme všichni, sami od sebe, kdykoli a kdekoli, a inspirujme tím i ostatní.

  • Hledáte tip na (nejen) vánoční dárek? Darujte kousek Olomouce
    Doporučujeme

    Hledáte tip na (nejen) vánoční dárek? Darujte kousek Olomouce

    Řešíte dilema jaký vybrat dárek, a to nejen pod vánoční stromek? Máte doma olomouckého patriota? Nebo chcete udělat radost svým přátelům či rodině, kteří nejsou z Olomouce? Anebo chcete potěšit třeba milovníky olomouckých tvarůžků? Dárkové předměty z Informačního centra Olomouc jsou skvělou inspirací na vánoční překvapení pod stromečkem, i drobnou pozornost ke konci roku.

  • Vánoční pavilon na Floře láká na punč, pohádky i teplo u stolečku. A kino je úplně zdarma
    Doporučujeme

    Vánoční pavilon na Floře láká na punč, pohádky i teplo u stolečku. A kino je úplně zdarma

    Víte, kde hledat Vánoční pavilon? Unikátní vánoční koutek vyrostl v areálu olomoucké Flory. V Pavilonu E teď najdou návštěvníci místo, kde si mohou užít hřejivou sváteční náladu.

Nejčtenější

  • Kdo vede ve vánočním playlistu? Rozhoduje atmosféra i počasí
    Společnost

    Kdo vede ve vánočním playlistu? Rozhoduje atmosféra i počasí

    Radio Haná spustí svůj vánoční hudební program tradičně na první adventní neděli. Posluchači se mohou těšit na osvědčené hity i méně známé skladby. Programový ředitel Marek Berger zdůrazňuje, že výběr písní se řídí nejen statistikami, ale také aktuální náladou a počasím.

  • Ojedinělá pocta dárcům těl. Na neředínském hřbitově vzniklo místo vděku a úcty
    Společnost

    Ojedinělá pocta dárcům těl. Na neředínském hřbitově vzniklo místo vděku a úcty

    „S hlubokou úctou a vděčností myslíme na ty, kteří svým velkorysým darem umožňují, aby anatomie byla místem, kde zemřelí učí živé,“ jsou slova, která jsou vytesána do náhrobního kamene pietního místa. To zřídil Ústav normální anatomie Lékařské fakulty UP a sloužit bude také jako vsypová hrobka pro ukládání zpopelněných pozůstatků dárců těl.

  • Je to poplašná zpráva, říkají hygienici. Žádnou otravu neevidují
    Společnost

    Je to poplašná zpráva, říkají hygienici. Žádnou otravu neevidují

    Řetězec KFC nemá v posledních měsících v České republice zrovna dobrou pověst. Poté, co v některých médiích zazněla zpráva o mase s prošlým datem spotřeby, se také na olomouckých sociálních sítích objevila informace o otravě jídlem z KFC. Ta ovšem není pravdivá, jak zjistil Report.

Seriály