Je to životní styl, říká o řemeslných pivech hospodský Jiří Gregor

Citadela je jednou z legendárních hospod v bezprostředním centru Olomouce. Je to zároveň jednou z několika málo hospod, které se pyšní tím, že svým hostům nabízí piva od malých řemeslných pivovarů. „Pivo je obecně kulturním fenoménem, a to řemeslné zase něčím, co lidi v Olomouci chtějí,“ myslí si majitel Citadely Jiří Gregor. Jaké to je, vést takovou hospodu v Olomouci? Kolik takových hospod v Olomouci je? A jak si vzájemně konkurují? Také o tom jsme se bavili v rozhovoru pro Olomoucký Report. 

Jaké to je vést v Olomouci hospodu zaměřenou na řemeslná piva?

Je to dřina. Každý závoz člověk tahá čtyřiceti, šedesáti kilové bečky a aby se dobře uživil, tak musí sám za tím výčepem stát, protože komunita zpravidla chodí za výčepním. Být ale součástí světa, ve kterém pijeme pivo, mluvíme o něm, vysvětlujeme si o něm spoustu věcí a navzájem se vzděláváme, je zábava. V Olomouci je také relativně silná komunita lidí, kteří si pivo vaří doma v garáži nebo ve sklepě. Desítky z nich pak za námi takhle chodí hospody, nosí vzorky a my je ochutnáváme a hodnotíme. Je to životní styl, který je ale náročné usměrnit, aby člověk nevypil deset piv denně.

Jakou roli v tom má konkrétně Olomouc?

Olomouc je krásná svou historií, atmosférou a geniem loci. Nabízí skvělé kulisy pro to, abychom měli příjemnou a bodrou hospodu s dobrým řemeslným pivem pro přátele, lidi z města i pro turisty. Řemeslné pivo je v rámci hospody něco navíc. Pivo je obecně kulturní fenomén, a to řemeslné zase něco, co lidi v Olomouci chtějí a jsou na to zvyklí. Byla tu třeba první pivotéka nebo první výčepy s více pivovary. Jsou tu zkrátka dobré kulisy pro to mít řemeslnou hospodu díky atmosféře, lidem, univerzitě, historickým kulisám. To je asi nejzásadnější.

Je tu taková pivní míle

Kolik takových hospod po Olomouci je?

Jak říká můj kamarád a jeden z předních odborníků na řemeslná piva v Olomouci Matúš Krátky z Pivního Ráje - je tu taková místní pivní míle. Kdyby člověk šel od nádraží k náměstí Republiky a v každé hospodě by si dal pivo, tak toho vypije opravdu hodně. Začneme v LocAle u hlavního nádraží, na Komenského ulici nemineme Los Bastardos nebo pivotéku Pivní Ráj, a budeme pokračovat do Zkoušky, dneska už i ke Strašidlům a do Vyhoukané sovy. Potom se dá jít do Black Stuffu a před Hanáckými kasárnami máme Žíznivou vydru a Long Story Short, kde mají zase svoje vlastní pivo. 

Pak už stačí vyjít na Hrad ke kostelu svatého Michala a jsme u nás v Citadele, hned vedle je Axiom, a to jsme teprve v půlce města. Za Terezskou branou pak máme ještě Retro pivnici a končíme U Kuděje. Vím, že i Magor zkoušel dělat s řemeslnými pivy a K10 má zase Proud, který je na hranici řemeslného a průmyslového pivovaru. A řemeslná piva má i pár restaurací a barů na Horním náměstí, respektive v Riegrovce. A samozřejmě nesmíme zapomenout i na dva olomoucké hostinské pivovary – Moritze a Svatováclavský.

Hospůdka U Kuděje letos slavila výročí, že?

Právě U Kuděje je nejstarší hospoda v Olomouci, která letos oslavila 20 let. Patří zároveň mezi nejstarší multipípy v České republice. Byla to jedna z hospod, kde začali dělat s nefiltrovanými pivy od středních pivovarů.

Některé hospody nebo restaurace ještě mají Volbu sládků, což je taky super trend, kdy velký pivovar spolupracuje s malými. Plzeň tak pomáhá potenciálu cenového růstu malých pivovarů, protože třeba zaštítí reklamu a marketing.

Každý má svůj styl a je štěstí, že to tak je

Takových hospod je tedy celá řada. Máte nějakou dohodu, kdo bude točit jaké pivo?

Nemáme, protože každý má svůj osobitý styl, který nás odlišuje a zákazníkům tak dává na výběr, kam si zajít, ať už podle nálady, místa kde bydlí, nebo zrovna je, až po to, jaké pivo chce pít, což zjistí na sociálních sítích. Ale spolupracujeme spolu, pomáháme si, když je potřeba. A hlavně, rádi k sobě navzájem zajdeme na pivo. Za sebe pak můžu říct, že se snažím mít podobné ceny jako jinde, aby to dávalo smysl a nevznikaly třeba nějaké rozbroje. 

Ale přesto si trochu konkurujete, ne?

Obecně máme dobré vztahy a vzájemně se navštěvujeme. Myslím, že ti starší jsou rádi, že na ně navazuje někdo, kdo to dělá s vášní. Mladší se zase rádi inspirujeme a učíme se, jak to dělat tak, aby vést hospodu bylo člověku milé a udržitelné, protože zákazník se nemá zajímat o to, jaký den má hospodský, ale jde do hospody proto, že si sám chce náladu vylepšit, potkat přátele, sdílet zážitky a podobně. 

Každý z nás pak má svůj styl, jak to u něj chodí, a je štěstí, že to tak je. Třeba Ivan, majitel Vyhoukané sovy, má svůj chuťový profil, který logicky chce promítnout u sebe v hospodě, a já to mám v principu úplně stejně. 

Snažíme se vzájemně podporovat a když máme plno, tak svým hostům doporučujeme: „hele, běžte tam, mají taky dobrý pivo,“ a oni se zase vrátí. Ta komunita je dost velká a dost propojená na to, abychom si tady konkurovaly v negativním slova smyslu.

Související

  • Právo na informace mají všichni. V zoo vytvořili informační videa ve znakovém jazyce
    Společnost

    Právo na informace mají všichni. V zoo vytvořili informační videa ve znakovém jazyce

    Málokdo ví, že lidé se sluchovým postižením mají problém číst texty v češtině. Neslyšící používají český znakový jazyk, který má vlastní gramatiku a slovní zásobu. Právě v té slovní zásobě jsou ale mezery a ty se týkají zvířat. Martin Kulda, biolog a učitel na škole pro neslyšící, vytvořil znaková videa v olomoucké zoo, aby umožnil stoprocentní zážitek pro všechny stejný. 

  • Týden svobody začíná. Přinese besedy i výstavy
    Společnost

    Týden svobody začíná. Přinese besedy i výstavy

    Multižánrovým představením Numbers se do letošního Týdne svobody zapojí olomoucký kulturní dům nacucky! Chystá také dva workshopy pro děti i dospělé na téma svobody jako univerzální hodnoty, která by měla být dostupná všem. ČTK o tom informovala Hana Sedláková z kulturního domu nacucky! Do celorepublikového programu Týdne svobody, který začíná dnes, přispějí i další města v Olomouckém kraji. Chystají besedy i výstavy.

  • Vánoční náplavka i zimní režim technických služeb. Jak vypadá příprava pracovníků?
    Společnost

    Vánoční náplavka i zimní režim technických služeb. Jak vypadá příprava pracovníků?

    První listopad přinesl pro Technické služby města Olomouce (TSMO) ostrý start zimní sezóny. Přechod do zimního režimu zahrnuje nejen přestavbu vozidel a plánování zásahů na komunikacích, ale i úpravu zeleně, změny v odpadovém hospodářství a přípravu na vánoční období. Technický náměstek Michal Kollár popsal v podcastu Radia Metropole, jak probíhá každodenní zajišťování zimního provozu.

  • PŘEHLED: Svatý Martin nejspíš na koni nedorazí, husu ale přiveze
    Společnost

    PŘEHLED: Svatý Martin nejspíš na koni nedorazí, husu ale přiveze

    Jak praví slavná pranostika, svatý Martin by mohl přijet na bílém koni. Jestli bude letos 11. listopadu sněžit, to předvídat nedokážeme. Přinášíme ale přehled svatomartinských slavností a podniků, kde si dáte svatomartinskou husu, víno, nebo speciální program.

Rychlovky

  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    Počet případů žloutenky typu A roste v kraji. Hygienici jich letos evidují už 90 a z toho dvě třetiny na Přerovsku. Kvůli tomu spouští krajská hygienická stanice info kampaň zaměřenou na prevenci nemoci špinavých rukou.
  • OLOMOUC
    První listopad přinesl pro Technické služby města Olomouce ostrý start zimní sezóny. Přechod do zimního režimu zahrnuje nejen přestavbu vozidel a plánování zásahů na komunikacích, ale i úpravu zeleně, změny v odpadovém hospodářství a přípravu na vánoční období. Chystá se i výzdoba náplavky. Více.
  • OLOMOUC
    Neslyšící budou mít informace o zvířatech v olomoucké zoo. Jde o unikátní pomůcku v podobě videí na webu zahrady s informacemi o chovaných zvířatech ve znakovém jazyce. Podle ředitelky školy pro sluchově postižené Martiny Michalíkové jsou edukační videa vítanou pomůckou pro neslyšíci. Více.

Nejnovější

  • Olomouc dokončila opravu Libušiny ulice. Zbytek trasy čeká na rekonstrukci
    Doprava

    Olomouc dokončila opravu Libušiny ulice. Zbytek trasy čeká na rekonstrukci

    Formou navazujících oprav prochází úsek olomouckých ulic Pavelkova, Libušina a U Panelárny postupnou obnovou. Letos přišel na řadu téměř 500 metrů dlouhý úsek v ulici Libušina, kde došlo na opravu vozovky, autobusových zastávek a jejich zálivů. V navazující ulici ale havarijní stav zatím přetrvává.

  • Fanoušci Queen si přijdou na své. Doplňky prodává i Helvetia
    Doporučujeme

    Fanoušci Queen si přijdou na své. Doplňky prodává i Helvetia

    The show must go on. Patříte mezi fanoušky skupiny Queen a potrpíte si na kvalitní doplňky? Pak by vám neměla uniknout značka Montblanc, která nyní nabízí speciální edici na počest rockerů. Sběratelské kousky teď seženete i v prodejně Helvetia v Olomouci.

  • Středeční horoskop: Raci, rozproudíte zajímavou diskuzi. Štíři, důležitá je pro vás finanční stabilita
    Horoskopy

    Středeční horoskop: Raci, rozproudíte zajímavou diskuzi. Štíři, důležitá je pro vás finanční stabilita

    Dnešek přeje otevřenosti, spolupráci a pozitivnímu pohledu do budoucna. Mnozí z vás si uvědomí, že klíčem k úspěchu je empatie a schopnost naslouchat druhým.

  • Série nehod na D35. Jeden člověk zemřel
    Krimi

    Série nehod na D35. Jeden člověk zemřel

    Při hromadné nehodě na D35 u Křelova na Olomoucku zemřel v úterý ráno řidič, další dva lidé utrpěli lehké zranění. V husté mlze se na dálnici podle dopravních informací policie staly během několika desítek minut tři nehody, při ostatních dvou nehodách se lehce zranili dva lidé. ČTK to dnes řekla mluvčí krajské záchranné služby Lucie Mikisková. Provoz je už obousměrně obnoven.

Doporučujeme

  • Prodloužený víkend láká na akci Včely v Pevnosti
    Doporučujeme

    Prodloužený víkend láká na akci Včely v Pevnosti

    V polovině měsíce, přesněji o prodlouženém víkendu 15.–17. listopadu se v areálu Pevnost poznání v Olomouci uskuteční tematická akce „Včely v Pevnosti“, což je rodinný program věnovaný světu včel, jejich produktům a významu pro ekosystém.

  • SOUTĚŽ: Není to jen další konference. Vyhrajte lístky na Business Camp
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Není to jen další konference. Vyhrajte lístky na Business Camp

    Už ve čtvrtek 27. listopadu se v Olomouci sejdou špičky ze svých oborů, aby mluvili o svém podnikání. Nevíte, kde začít s rozvojem svého nápadu? Přemýšlíte nad inovacemi a nad svým podnikatelským plánem? Pak právě pro vás je UP Business Camp. Teď můžete s Reportem vyhrát vstupenky. 

  • Paní Bovaryová se vrací. Tramtarie připravila novinku
    Doporučujeme

    Paní Bovaryová se vrací. Tramtarie připravila novinku

    Divadlo Tramtarie uvede v pátek 10. listopadu premiéru inscenace Paní Bovaryová, inspirované slavným románem Gustava Flauberta. Režie se ujal Vladislav Kracík, umělecký šéf a ředitel divadla, který má za sebou úspěšné adaptace Anny Kareniny, Velkého Gatsbyho či Na Větrné hůrce.

  • Ve Štěpánově se chystá Noc s Karlosem Vémolou
    Doporučujeme

    Ve Štěpánově se chystá Noc s Karlosem Vémolou

    Karlos Termiátor Vémola je legendou českého MMA. Špičkový sportovec se svou talk show míří do Štěpánova. Noc s Karlosem Vémolou se ve štěpánovském kině uskuteční v pátek 14. listopadu od 19 hodin.

Nejčtenější

Seriály