Pivo není jen nápoj – je to kultura, řemeslo a věda. A právě na tomto spojení staví degustační festival Moravská vernisáž piva (MVP), který letos po páté přináší netradiční propojení světa piva s oblastmi vědy. Moravská vernisáž piva se v Olomouci odehraje už popáté a představí bezmála třicítku nejoceňovanějších moravských pivovarů a desítky pivních stylů.
Vernisáž nabídne ochutnávku široké palety pivních speciálů, ale také diskuze a zážitky, které osloví nejen pivaře, ale i zvídavé laiky. Každoročním cílem festivalu je totiž nejen prezentovat výjimečná piva, ale také zvyšování „pivní gramotnosti“ – aby lidé rozuměli tomu, co pijí, jak pivo vzniká a proč na tom záleží.



„Festival nechceme směřovat jen na tradiční pivaře. Vnímáme, že ženy bývají v přístupu k pivu konzervativnější a často dávají přednost jemnějším chutím – právě proto letos klademe důraz na pestrou nabídku ležáků a osvěžujících kyseláčů,“ vysvětlil jeden z organizátorů Jiří Gregor. „Muži si naopak oblíbili výraznější chutě, které nabízí svrchně kvašená piva a i jim nabídneme široké spektrum chutí,“ pokračoval Gregor.
„V rámci nabídky piva se soustředíme na pestrost. Každý si tak může vybrat co mu chutná nejvíc – zajímavé třeba je, že obecně platí, že ženy jsou vůči pivu konzervativnější, takže když neví, zvolí raději ležák, ale jako další volbu mají paradoxně úplný pivní protipól, a to ovocný kyseláč, protože znají chuť ovoce a tuší tak, jak pivo bude chutnat,“ vysvětlil jeden z organizátorů MVP Jiří Gregor. „Muži zkouší obecně víc a jdou i do rizika, že jim pivo nebude chutnat, a jako první volbu mají zpravidla nachmelená svrchně kvašená piva typu IPA,“ navázal vzápětí.
Krom ochutnávek dobrého piva i jídla a hudebního doprovodu lokálních muzikantů se mohou návštěvníci těšit také na diskuze o nových českých chmelových odrůdách, odvážných experimentech minipovovarů, zajímavosti ze spřátelené polské pivní scény, nebo o tom jaká piva se aktuálně v Česku pijí a kdo, kde a jak určuje trendy na scéně „craftového“ piva.
Také letos navazuje vernisáž na úzkou spolupráci s univerzitním experimentálním pivovarem Eureka, který funguje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Týden před hlavní akcí, tedy 9. a 10. května, proběhne degustační soutěž domácích piv, do které se přihlásili vášniví domovařiči z celé republiky. Jejich výtvory bude hodnotit odborná porota za přispění pivovaru Twinberg, který patří mezi respektované hráče české pivní scény. Univerzitní pivo bude rovněž během festivalu zdarma k ochutnání.
Festival tak není jen o degustaci, ale i o dialogu a učení se. Přijďte si poslechnout špičky ze světa pivovarství, ochutnat unikátní várky a možná i objevit inspiraci pro vlastní domácí vaření piva. Zároveň je to jedinečná příležitost nahlédnout pod pokličku moderních technologií, vědeckých experimentů a trendů, které ovlivňují to, co se nám dostává do půllitrů.
MVP nabídne nejen přehlídku řemeslných piv z celé republiky, ale také pestrý doprovodný program, který potěší milovníky dobrého jídla, hudby i zábavy. Návštěvníci se mohou těšit na hospodský kvíz, originální gastro koutek s exkluzivním olomouckým streetfoodem a živá vystoupení místních kapel, která podtrhnou přátelskou atmosféru akce.
Ani letos nebude chybět oblíbený venkovní výčep, kde si návštěvníci mohou ochutnat poctivé řemeslné pivo v kelímku i bez zakoupení vstupenky. Kompletní degustační zážitek, tedy ochutnávku vystavovaných piv od desítek pivovarů, si však budou moci dopřát pouze držitelé platné vstupenky.
Vstupenky na Moravskou vernisáž piva lze zakoupit na platformě GoOut.