Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Bistro Paulus si za tři roky našlo stálou klientelu

Bistro Paulus slaví v listopadu tři roky od otevření. Moderní kantýna se za tu dobu stala pevnou součástí místní gastronomické scény a našla si široký okruh zákazníků v Olomouci i v širokém okolí. Je známá výbornou kuchyní v hezkém prostředí i cateringovými službami, které nabízí nejen v regionu.

Na začátku jsme dělali 120 obědů a byli jsme z toho překvapení, teď se občas dostaneme i k pěti stům,“ podotkl šéfkuchař podniku Petr Stoklásek.

Neskrývá, že uvařit a vydat takové množství jídla není žádná legrace. „Díky zkušenostem, které má náš tým za roky práce ve špičkových podnicích doma i v zahraničí, jsme schopni i takový nápor zvládnout. Zakládáme si na dokonalých přípravách. Bez toho by to rozhodně nešlo,“ říká.

Koncept kantýny kombinuje kvalitní klasickou českou kuchyni s nápady, které Stoklásek s dlouholetým kolegou Romanem Paulusem načerpali za svůj profesní život po celém světě. Na jedné straně tác a jídla na tabuli, na druhé straně prvotřídní kvalita, servis, nápad a zážitek v nevšedním a pohodovém prostoru.

A co šéfkuchaře Petra za tři roky práce v Olomouci překvapilo? „Mám radost, že lidé mají rádi kvalitu a jsou ochotni za ni zaplatit. Snažíme se vařit poctivě, z čerstvých surovin, bez dochucovadel a přídatných látek. Naši zákazníci to dokážou ocenit,“ uvedl Stoklásek. Zároveň ho těší, že u stolů v kantýně sedí vedle manažerů podniků třeba učitelé, dělníci nebo rodiny s dětmi. „Je to pro nás dobrá zpráva, že podnik umí nabídnout dobré jídlo různým zákazníkům. Jídla se tu, vyjma týdenních specialit, cenově pohybují lehce nad celostátním průměrem poledních menu.“

Po třech letech dokáže šéfkuchař v rychlém sledu vyjmenovat nejoblíbenější hity bistra – svíčková na smetaně, smažený sýr z nedaleké farmy, vepřový vrabec, butter chicken, nebo sladkovodní i mořské ryby.

A plány do budoucna? „Plně se věnovat bistru, držet kvalitu tady i u našich cateringů, představovat se i nadále široké veřejnosti na akcích jako jsou Burger street festival, Tvarůžkový festival nebo tematické degustace a školy vaření přímo v bistru,“ dodává Petr Stoklásek.


Petr Stoklásek (šéfkuchař)

Šest let stál po boku Romana Pauluse v michelinské restauraci Alcron. Pracoval na různých pozicích v řadě podniků doma i v zahraničí – např. v Schloss hotelu Dürnstein v rakouském Wachau, v Hochfirst hotelu pod ledovcem Ötztal, v pražském Marriottu nebo v projektu Elitegourmet.

V Bistru Paulus zakotvil jako šéfkuchař poté, co se vrátil z Prahy zpět na Moravu. Protože část života strávil v Rakousku, nedá dopustit na tamní kuchyni, ale hlavně kvalitu jídel a servisu. Přísný šéf dohlíží na to, aby v kantýně vše klapalo jako švýcarské hodinky a každý přesně věděl, co má dělat. Často se osobně vydá za hosty a ptá se jich na zpětnou vazbu, aby mohl se svým týmem podnik dál posouvat kupředu.

Související články

Olomoucký kraj

Devět nových cyklostezek a moderní dopravní hřiště. Kraj podpoří všechny projekty

Olomoucký kraj letos poprvé vyhoví všem žadatelům o dotace na zlepšení dopravy. Podporu získají všichni, kteří plánují postavit nové cyklostezky nebo vybudovat bezpečnostní opatření....

Alkohol za volantem? Policie řešila o Velikonocích méně nehod než vloni

Policie Olomouckého kraje zasahovala o velikonočním víkendu u několika případů, kdy řidiči usedli za volant pod vlivem alkoholu. Ve všech případech byla zahájena trestní...

Mimořádné sucho a vítr zvyšují riziko požárů v lesích

Volné dny a příjemné teploty o velikonočních svátcích se sluncem nad hlavou doslova zvou na výlet. Proč ne. Vzhledem k mimořádnému suchu a lokálnímu...

Řidiči pozor! Po Velikonocích začne rychlá oprava ramp v Mohelnici

Hned po Velikonocích plánuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rychlou opravu výjezdu i nájezdu silnice I/35 v Mohelnici. Od úterý 22. do středy 30....

Nejnovější

Sigma je ve finále po třinácti letech, bude ho hrát potřetí

Fotbalisté SK Sigma Olomouc jsou ve finále MOL Cupu. Probojovali se tam semifinálovou výhrou v Ostravě nad Baníkem 3:2, předtím ve čtvrtfinále zvítězili v Praze na...

Olomoučtí vodáci uklízeli Mlýnský potok

Na přírodě jim záleží, vždyť bez ní by jejich sport neexistoval. Její štědrost se proto vodáci snaží životnímu prostředí vracet. V úterý 22. dubna,...

V rámci Dne Země se v Jeseníku vysadily nové lípy. Ruku k dílu přiložili děti i hasiči

V úterý 22. dubna se v Jeseníku uskutečnila oslava tradičního Dne Země. U jeho příležitosti se děti z Mateřské školy Jiráskova společně s mladými dobrovolnými hasiči podílely na...

Kliment má po sezóně, musí se zlomenou lýtkovou kostí na operaci

Útočník SK Sigma Olomouc Jan Kliment musí po zranění z úterního utkání semifinále domácího fotbalového poháru v Ostravě se zlomenou lýtkovou kostí na operaci....

SOUTĚŽ: Začíná Flora. Vyhrajte lístky

Už ve čtvrtek začíná další ročník Flory. S Olomouckým Reportem teď můžete vyhrát volné vstupy a prohlédnout si tak květinové expozice. Světovou premiéru 12...

Kdo si splní hudební sen a vyhraje Cenu veřejnosti Radiotalentu? Rozhodněte právě vy!

Hudební soutěž Radiotalent 2025 se dostala do další fáze a nyní přichází ta pravá chvíle právě pro vás – fanoušky nové hudební tvorby. Hlasování...

V Hranicích budou pálit čarodějnice, nechybí kulturní program

Poslední dubnovou středu se v Hranicích chystá pálení čarodějnic. Akce pro celou rodinu se uskuteční od 14 do 23 hodin na travnaté ploše u letního...

SOUTĚŽ: SIMA míří do Sklubu. Vyhrajte vstupenky

Slovenská zpěvačka SIMA, vlastním jménem Simona Hégerová, patří mezi nejvýraznější jména současné československé hudební scény. Kombinuje pop, R&B a rap, a její hity jako...