Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Svatomartinské víno je pro mě puberťák v lahvi, ale pro český trh tradice funguje, říká vinařka

Johana Bílková vystudovala vinařství a nyní působí jako obchodní zástupce ve vinařství Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž. Jak se dívá na tradici svatomartinských vín? Jaký je vinný zákazník z Hané? A která vína se hodí právě ke svatomartinské hostině?

Kde se vzala tradice Svatomartinských či mladých vín?

Vůbec značka Svatomartinská vína je hodně mladá, nemá ani třicet let. Původně vznikla z myšlenky mladých vín, která tady je přes 200 let z dob Josefa II. Nemělo to ovšem formu prodejně-marketingovou, ale spíše šlo o zhodnocení úrody. Značka mladého Svatomartinského vína je nápad pana Kopečka z jižní Moravy, který si ji zaregistroval. Značku teď vlastní Vinařský fond a v dnešní době jde hlavně o marketing pro lidi a pro ten trh.

Čím to je, že se tato mladá tradice u nás tak chytla?

Podle mě jde o snahu navázat na tradici, která funguje ve Francii, a to jsou vína z oblasti Beaujolais. Jde o francouzskou původní variaci na mladé víno z jedné odrůdy. S tímto typem vína dobyli svět, ač ta vína svým způsobem nejsou kvalitou shodná s těmi, která dozrávají rok dva ve sklepích. Francouzi dokázali udělat díru do světa s těmito víny. Čeští vinaři pak navázali, akorát zůstali na lokální rovině. Dnes je z toho značka, která lidi táhne. Pro náš trh Svatomartinská vína určitě fungují.

Jak se na to díváte vy, jako vinařka?

Já tato vína nevyhledávám. Jde o víno hotové, ale myslím, že není zralé do lahve. Každý vinař vám ke svatomartinskému vínu řekne, že se musí vypít do Vánoc, nejpozději do Velikonoc. Potom už se ztrácí vše dobré, co ve víně je a kazí se. Tato vína nejsou stabilizovaná správným způsobem, nejsou správně vyzrátá. Jde o narychlo udělaná vína pro trh. Co mám kolegy z branže, shodujeme se, že svatomartinská vína neodkazují na práci vinaře. Pár týdnů zpátky byla ještě na vinici ve formě hroznů. Pro mě je to puberťák v lahvi, jsem spíš za komplexnější vína, kde s každým douškem objevuji novou chuť.

Pokud se mladá vína musí rychle vypít, je pro vinaře trochu risk, taková vína prodávat…

Produkce svatomartinských vín se hodně mění. Bývalo přes sto vinařství, která prodávala oficiální svatomartinská vína. Musí je schvalovat komise, není jednoduché je vyrobit a i za tu značku se platí, což moc lidí neví. Hodně vinařů už dělá svatomartinská vína v menších množstvích, protože vědí, že je nestihnou prodat.

Jak tuto situaci řeší Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, kde pracujete?

Máme omezený počet lahví, víme, kolik jich prodáme. Neděláme nadbytek, protože dostat tato vína mezi lidi, je často komplikovanější. Je to podobně jako s burčákem. Lidé jsou natěšení, první dva týdny je boom, a pak řeší prodejci, co s tím.

Jak se tedy liší vaše nabídka oproti loňsku?

Letos jsme oproti minulým letům dělali jen jednu odrůdu. Dřív jsme mívali bílé, růžové i červené. Vycházíme z našich zkušeností, kdy jsme nebyli schopní dostat vína úplně na trh. Letos máme odrůdu Irsai Oliver. Není to odrůda určená pro svatomartinské víno, ale je to raná odrůda. Máme asi tři sta lahví, o kterých víme, že je stihneme prodat a nebudeme mít ztráty.

Co se pak tedy děje s mladým vínem, které se neprodá?

Bohužel se musí likvidovat. Když se neprodá, zkazí se a je zdravotně závadné. Což je ztrátové pro každé vinařství, a to nikdo nechce.

Jaký je hanácký zákazník?

Na Hané okolo Kroměříže pořád podle mě převládá oblíbenost pálenky. Lidé nejsou úplně zvyklí pít víno, ale máme tam prestižní klienty, kteří ví, po čem dobrém jít. Obecně gramotnost v rámci zákazníků nakupujících víno, roste. Lidé už vědí, co chtějí hledat, nenechají se ošálit, dokáží pochopit, proč stojí lahev tři sta korun, umějí ocenit kvalitu a práci vinařů. Pro vinaře je to celoroční náročná práce.

Mění se nějak naše preference v průběhu let?

Určitě ano, byl tady trend sladších vín, v dnešní době už lidé volí sušší vína. Trendy se mění také sezónně. S příchodem zimy volí zákazníci červená vína, v létě bílá a růžová. Výkyvy ale nejsou markantní, většinová preference je do bílých vín, červená vína tvoří menší část prodejů.

Co byste tedy doporučila ke svatomartinské hostině?

U nás míváme kachnu, ale obecně k drůbeži se hodí bílá, svěží vína, což k tomu Martinovi sedí. Svatomartinská vína jsou krásně ovocná, nepatří mezi sladší vína, takže s chutí drůbežího masa i paštik se pěkně snoubí.

Související články

Olomoucký kraj

Novým zastupitelem Olomouckého kraje za Spojence24 je Pelikán, nahradil Šafaříka

Novým zastupitelem Olomouckém kraje za koalici Spojenci24 se stal na začátku února bývalý náměstek olomouckého primátora a krajský zastupitel Matouš Pelikán (KDU-ČSL). V krajském...

Silné mrazy v Česku. Výstraha platí do čtvrtka

Platí výstraha meteorologů před silným mrazem, a to i v severní části Olomouckého kraje. Výstraha je v platnosti od pondělí 17. února do čtvrtka...

Dopravní změny a uzavírky na jednom místě. S čím počítat v autě, tramvaji i...

Dopravní situace v Olomouckém kraji se mění. Na tramvajovou trať na Novou Ulici v Olomouci se 21. února vrátí tramvaje, zatímco v Horce nad...

Tisíce Ukrajinců pracují v Olomouckém kraji. Firmy si je chválí

V Olomouckém kraji pracuje bezmála 5500 Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí a získali v tuzemsku dočasnou ochranu. Počet evidovaných ukrajinských pracovníků...

Nejnovější

Až pět let za mřížemi. Kriminalisté dopadli přerovského dealera

Téměř 40letého muže zadrželi přerovští policisté minulý týden. Podle získaných informací měl více než rok prodávat pervitin a marihuanu několika lidem. Nyní mu hrozí...

Bezpečnost v Přerově posílena. U nádraží hlídají nové kamery

Přerovská radnice zvýšila bezpečnost v okolí nádraží a cyklověže. Od začátku února jej monitorují nové bezpečnostní kamery za bezmála 230 tisíc korun. Na podzim...

Divákům chtějí jít naproti. V Sedmičce lákají na divadlo i kafe z Pikoly

Historie, která sahá až do šestnáctého století. Nejedná se o zámek nebo kostel. Píšeme o měšťanském domě, který sídlí na adrese Sokolská 7 v Olomouci....

Soud potvrdil trest pro řidiče tramvaje. Za usmrcení z nedbalosti dostal podmínku

Za usmrcení vystupující seniorky v Olomouci si řidič tramvaje David Romsy odpyká pravomocně podmíněný trest, dva roky také nesmí řídit veškerá vozidla. Rozsudek olomouckého...

Nejvyšší čas vybrat tábor. Vyberte pro děti příměstský nebo airsoftový

Rodiče, kteří chtějí přihlásit své dítko v létě na tábor, by měli už začít s výběrem. Je libo příměsťák nebo naopak tábor v prostředí...

Podívejte se do teplárny, zajděte na science show. Blíží se Dny energetiky

Chcete zjistit, jak funguje olomoucká teplárna? Podívat se do provozu nebo zjistit, jak ušetřit na energiích v domácnosti? Pak byste neměli chybět na Dnech...

OMEGA Olomoucký ples 2025: Večer v záři hvězd je za námi!

Dvanáctý ročník OMEGA Olomouckého plesu opět potvrdil svou prestiž a přinesl hostům večer plný noblesy, hudebních hvězd a výjimečných zážitků. Konferenční sály hotelu NH...

OMEGA Olomoucký ples 2025: Okouzlující plejáda hvězd a smyslných chutí je tu zas!

Exkluzivní večer plný hvězd, noblesy a špičkové gastronomie je tu pro vás! OMEGA Olomoucký ples se vrací v plné parádě a 14. února 2025...