Evropský zákaz „rostlinných burgerů“ dopadá i na kraj. Výrobci mění názvy produktů
Evropští poslanci v uplynulých dnech podpořili návrh, který zakazuje používat názvy jako burger, klobása nebo steak pro produkty vyráběné z rostlinných surovin. Opatření má podle jeho zastánců zabránit klamání spotřebitelů. Většina českých zemědělců návrh vítá, výrobci rostlinných alternativ naopak upozorňují na komplikace, které jim změna přinese.
Podle Martiny Navrátilové z Agrární komory Olomouckého kraje (AK) se problém s označováním potravin řeší už delší dobu. „Vím, že kolikrát člověk jde do určitého řetězce a tam vidí zabalené věci, které jsou špatně uvedené,“ uvedla pro Report. Agrární komora zároveň byla jední
Souhlasí s ní i vedoucí Agrární komory Olomouckého kraje Ivo Kasal, podle kterého mohou být spotřebitelé zavádějícími názvy klamáni. „Rostlinný produkt prezentovaný jako klobása je podle mě zavádějící.“ vysvětlil Kasal.
Podporu návrhu vyjádřila také předsedkyně Zemědělského družstva v Jeseníku Gabriela Doupovcová. Podle ní by mělo být z označení jasně patrné, zda je výrobek živočišného nebo rostlinného původu. „Aby i spotřebitelé, kteří se tím nezabývají, zejména mladší, věděli, že tenhle produkt je z rostlin a tenhle z masa,“ uvedla.
„Označení vegetariánský burger nebo veganská klobása mi přijde dostatečně srozumitelné, aby člověk pochopil, že nejde o masný produkt ale o rostlinnou variantu,“ povzdechla si studentka Magdalena.
Opačný dopad má rozhodnutí pro producenty, kteří se snaží vytvářet rostlinné alternativy k masným výrobkům. Spolumajitelka firmy Vegetus z České Vsi na Jesenicku Larysa Honska uvedla, že zákaz pro ně znamená nutnost měnit označení produktů. „Nesmíme používat názvy, které se používají pro obyčejně masné výrobky, takže na nás opatření má dopad,“ vysvětlila.
Podle Honské by bylo vhodné, aby Evropský parlament zároveň stanovil nové, jednotné názvy, které by mohli výrobci rostlinných produktů využívat. „Teď musíme najít nové názvy,“ doplnila s tím, že dočasně nemohou některé výrobky dodávat na trh právě kvůli nejasnostem kolem označování.
Podle Kasala by se europoslanci měli zabývat i tím, jak se označuje původ masných výrobků. „Dnes máme v Evropě nastavenou legislativu tak, že dovezete maso z druhého konce světa, tady na to šáhne první řezník nožem – když to zjednoduším – a už na to jde oválné razítko CZ,“ upozornil. Podle něj je pak obtížné dohledat skutečný původ masa.
Pro zákaz používání názvů jako je burger, klobása, řízek či steak pro rostlinné produkty hlasovalo 355 europoslanců. Dalších 247 bylo proti a 30 se zdrželo hlasování. Postoj europarlamentu tak umožní zahájení diskuse o konečné podobě legislativy s členskými zeměmi unie a Evropskou komisí.