Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Bistro Paulus si za tři roky našlo stálou klientelu

Bistro Paulus slaví v listopadu tři roky od otevření. Moderní kantýna se za tu dobu stala pevnou součástí místní gastronomické scény a našla si široký okruh zákazníků v Olomouci i v širokém okolí. Je známá výbornou kuchyní v hezkém prostředí i cateringovými službami, které nabízí nejen v regionu.

Na začátku jsme dělali 120 obědů a byli jsme z toho překvapení, teď se občas dostaneme i k pěti stům,“ podotkl šéfkuchař podniku Petr Stoklásek.

Neskrývá, že uvařit a vydat takové množství jídla není žádná legrace. „Díky zkušenostem, které má náš tým za roky práce ve špičkových podnicích doma i v zahraničí, jsme schopni i takový nápor zvládnout. Zakládáme si na dokonalých přípravách. Bez toho by to rozhodně nešlo,“ říká.

Koncept kantýny kombinuje kvalitní klasickou českou kuchyni s nápady, které Stoklásek s dlouholetým kolegou Romanem Paulusem načerpali za svůj profesní život po celém světě. Na jedné straně tác a jídla na tabuli, na druhé straně prvotřídní kvalita, servis, nápad a zážitek v nevšedním a pohodovém prostoru.

A co šéfkuchaře Petra za tři roky práce v Olomouci překvapilo? „Mám radost, že lidé mají rádi kvalitu a jsou ochotni za ni zaplatit. Snažíme se vařit poctivě, z čerstvých surovin, bez dochucovadel a přídatných látek. Naši zákazníci to dokážou ocenit,“ uvedl Stoklásek. Zároveň ho těší, že u stolů v kantýně sedí vedle manažerů podniků třeba učitelé, dělníci nebo rodiny s dětmi. „Je to pro nás dobrá zpráva, že podnik umí nabídnout dobré jídlo různým zákazníkům. Jídla se tu, vyjma týdenních specialit, cenově pohybují lehce nad celostátním průměrem poledních menu.“

Po třech letech dokáže šéfkuchař v rychlém sledu vyjmenovat nejoblíbenější hity bistra – svíčková na smetaně, smažený sýr z nedaleké farmy, vepřový vrabec, butter chicken, nebo sladkovodní i mořské ryby.

A plány do budoucna? „Plně se věnovat bistru, držet kvalitu tady i u našich cateringů, představovat se i nadále široké veřejnosti na akcích jako jsou Burger street festival, Tvarůžkový festival nebo tematické degustace a školy vaření přímo v bistru,“ dodává Petr Stoklásek.


Petr Stoklásek (šéfkuchař)

Šest let stál po boku Romana Pauluse v michelinské restauraci Alcron. Pracoval na různých pozicích v řadě podniků doma i v zahraničí – např. v Schloss hotelu Dürnstein v rakouském Wachau, v Hochfirst hotelu pod ledovcem Ötztal, v pražském Marriottu nebo v projektu Elitegourmet.

V Bistru Paulus zakotvil jako šéfkuchař poté, co se vrátil z Prahy zpět na Moravu. Protože část života strávil v Rakousku, nedá dopustit na tamní kuchyni, ale hlavně kvalitu jídel a servisu. Přísný šéf dohlíží na to, aby v kantýně vše klapalo jako švýcarské hodinky a každý přesně věděl, co má dělat. Často se osobně vydá za hosty a ptá se jich na zpětnou vazbu, aby mohl se svým týmem podnik dál posouvat kupředu.

Související články

Olomoucký kraj

Tempo zalesňování kleslo. Mezi novými stromy převažují listnáče

V Olomouckém kraji lesníci v roce 2024 zalesnili 1523 hektarů pozemků, meziročně je to o 445 hektarů méně. Tempo zalesňování v Olomouckém kraji, jehož...

V Kokorách opraví poklopy kanalizace. Řidiče čeká dopravní omezení

V obci Kokory na Přerovsku se plánují opravy poklopů místní kanalizace. Práce potrvají dva dny a uskuteční se od pondělí. Pro řidiče se částečně...

Rekonstrukce za 15 milionů. Přerov plánuje obnovu chodníků a silnice

Přerovští radní schválili záměr zadat veřejnou zakázku na rekonstrukci ulice Pod Lesem v Žeravicích. V pondělí 16. června budou o rekonstrukci rozhodovat zastupitelé. Cena se odhaduje...

Průtoky řek na Moravě klesají k hranici sucha. Měřené hodnoty jsou nejnižší od roku...

Vodohospodáři Povodí Moravy sledují na řadě míst nejen Olomouckého kraje řeky na hranici sucha. Pokles průtoků a v některých oblastech podnormální vodnost se vyskytla...

Nejnovější

Highlighty týdne: Otevření Bábovky, rozhovor s Josefem Kovářem a přehled koupališť

Je tu neděle a my pro vás máme pravidelnou rubriku Highlighty týdne. Představíme témata, která patřila mezi největší a nejčtenější za uplynulý týden. Highlighty...

Vlaky se po čtyřech měsících vrací na trať u Hustopečí. První vlak už projel

Po čtyřech měsících od mimořádné havárie cisternového vlaku s benzenem je trať mezi Hranicemi na Moravě a Valašským Meziříčím opět v provozu. První nákladní...

Nehoda na D35 byla tragická. Zemřeli dva lidé

V nedělních ranních hodinách zasahovali policisté i hasiči u dopravní nehody na dálnici D35. Mezi Lipníkem nad Bečvou a Olomoucí se najel řidič osobního...

Z fyzika hvězdářem. Štipl ukazuje hvězdnou oblohu lidem

Na profesní dráhu kočovného hvězdáře se vydal fyzik Michal Štipl z Olomouce. Poklidnou kancelář vyměnil za cestování po městech a obcích, kde lidem po...

Na místě budou lístky dražší. Velká Morava Fest láká na velká jména

Letní festivalová sezóna se nezadržitelně blíží a Přerov nebude pozadu. V pátek 12. července se v parku Michalov uskuteční druhý ročník open-air festivalu Velká...

Osm trailů a lanovka. Hrubá Voda má nový bikepark

Milovníci horských kol a přírodních trailů mohou zbystřit. Resort Hrubá Voda, dosud známý především jako zimní středisko, spustil v červnu nový bikepark s čtyřsedačkovou...

Hodové slavnosti v Olšanech lákají na Annu K. nebo Vitacit

Skvělá hudba, zábava, dobré jídlo a pití, to všechno pro všechny generace. Přesně to nabízí Hodové slavnosti v Olšanech u Prostějova. Uskuteční se v sobotu 21....

Rocková Horka představí šest kapel

Skvělá hudební akce se chystá v sobotu 14. června v Horce nad Moravou. Již potřinácté se zde uskuteční festival Rocková Horka. A bude to nářez, představí...