Bistro Paulus si za tři roky našlo stálou klientelu

Bistro Paulus slaví v listopadu tři roky od otevření. Moderní kantýna se za tu dobu stala pevnou součástí místní gastronomické scény a našla si široký okruh zákazníků v Olomouci i v širokém okolí. Je známá výbornou kuchyní v hezkém prostředí i cateringovými službami, které nabízí nejen v regionu.

Na začátku jsme dělali 120 obědů a byli jsme z toho překvapení, teď se občas dostaneme i k pěti stům,“ podotkl šéfkuchař podniku Petr Stoklásek.

Neskrývá, že uvařit a vydat takové množství jídla není žádná legrace. „Díky zkušenostem, které má náš tým za roky práce ve špičkových podnicích doma i v zahraničí, jsme schopni i takový nápor zvládnout. Zakládáme si na dokonalých přípravách. Bez toho by to rozhodně nešlo,“ říká.

Koncept kantýny kombinuje kvalitní klasickou českou kuchyni s nápady, které Stoklásek s dlouholetým kolegou Romanem Paulusem načerpali za svůj profesní život po celém světě. Na jedné straně tác a jídla na tabuli, na druhé straně prvotřídní kvalita, servis, nápad a zážitek v nevšedním a pohodovém prostoru.

A co šéfkuchaře Petra za tři roky práce v Olomouci překvapilo? „Mám radost, že lidé mají rádi kvalitu a jsou ochotni za ni zaplatit. Snažíme se vařit poctivě, z čerstvých surovin, bez dochucovadel a přídatných látek. Naši zákazníci to dokážou ocenit,“ uvedl Stoklásek. Zároveň ho těší, že u stolů v kantýně sedí vedle manažerů podniků třeba učitelé, dělníci nebo rodiny s dětmi. „Je to pro nás dobrá zpráva, že podnik umí nabídnout dobré jídlo různým zákazníkům. Jídla se tu, vyjma týdenních specialit, cenově pohybují lehce nad celostátním průměrem poledních menu.“

Po třech letech dokáže šéfkuchař v rychlém sledu vyjmenovat nejoblíbenější hity bistra - svíčková na smetaně, smažený sýr z nedaleké farmy, vepřový vrabec, butter chicken, nebo sladkovodní i mořské ryby.

A plány do budoucna? „Plně se věnovat bistru, držet kvalitu tady i u našich cateringů, představovat se i nadále široké veřejnosti na akcích jako jsou Burger street festival, Tvarůžkový festival nebo tematické degustace a školy vaření přímo v bistru,“ dodává Petr Stoklásek.


Petr Stoklásek (šéfkuchař)

Šest let stál po boku Romana Pauluse v michelinské restauraci Alcron. Pracoval na různých pozicích v řadě podniků doma i v zahraničí – např. v Schloss hotelu Dürnstein v rakouském Wachau, v Hochfirst hotelu pod ledovcem Ötztal, v pražském Marriottu nebo v projektu Elitegourmet.

V Bistru Paulus zakotvil jako šéfkuchař poté, co se vrátil z Prahy zpět na Moravu. Protože část života strávil v Rakousku, nedá dopustit na tamní kuchyni, ale hlavně kvalitu jídel a servisu. Přísný šéf dohlíží na to, aby v kantýně vše klapalo jako švýcarské hodinky a každý přesně věděl, co má dělat. Často se osobně vydá za hosty a ptá se jich na zpětnou vazbu, aby mohl se svým týmem podnik dál posouvat kupředu.

Související

  • Historické hračky, betlémy a slavnostní atmosféra. Najdete je na hradě Šternberk
    Doporučujeme

    Historické hračky, betlémy a slavnostní atmosféra. Najdete je na hradě Šternberk

    Hrad Šternberk zve návštěvníky na tradiční Vánoční prohlídky, které se uskuteční během adventních víkendů a vánočních svátků. Atmosféra historického sídla ožije slavnostní výzdobou, betlémy, historickými hračkami i dalšími vánočními doplňky, které přenesou návštěvníky do sváteční nálady minulých staletí.

  • Nový rok na Helfštýně. Trumfnou návštěvníci rekord?
    Doporučujeme

    Nový rok na Helfštýně. Trumfnou návštěvníci rekord?

    Hrad Helfštýn se i na začátku roku 2026 stane cílem tisíců turistů. V sobotu 3. ledna 2026 se zde uskuteční 48. ročník tradičního novoročního výstupu, který každoročně patří k nejnavštěvovanějším zimním akcím v regionu.

  • Kouzlo Vánoc ožije na zámku v Náměšti na Hané
    Doporučujeme

    Kouzlo Vánoc ožije na zámku v Náměšti na Hané

    Městys Náměšť na Hané zve veřejnost na tradiční akci Vánoce na zámku, která se uskuteční v sobotu 27. prosince v prostorách místního zámku. Návštěvníci se mohou těšit na jedinečnou vánoční atmosféru v historických interiérech, které budou slavnostně vyzdobeny. Akce proběhne v čase od 14.00 do 21.00 hodin.

  • Policejní soutěž MÁŠ NA TO? Ukázala rychlost, sílu i vytrvalost
    Doporučujeme

    Policejní soutěž MÁŠ NA TO? Ukázala rychlost, sílu i vytrvalost

    Rychlost, síla, obratnost a vytrvalost a k tomu odhodlání zvítězit, skvělá atmoška a nadupaný doprovodný program plný akce. To všechno bylo BEST OF THE BEST v Kojetíně pod záštitou a za osobní účasti policejního prezidenta genpor. Mgr. Martina Vondráška.

Rychlovky

  • ŠUMPERSKO
    Výměnou statorového vinutí soustrojí TG1 ukončil ČEZ dvouletou modernizaci přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Skončily tím rozsáhlé plánované opravy, které zvýší bezpečnost a prodlouží životnost elektrárny. Více.
  • PROSTĚJOV
    Nemocnice AGEL Prostějov završila další etapu modernizace svého areálu a od soboty 20. prosince otevřela veřejnosti nové parkoviště. Více.
  • OLOMOUC
    Město Olomouc má oficiálně nového zahraničního partnera, upravilo spádové oblasti základních škol, řeší kapacity mateřských škol a na přelomu roku neplánuje tradiční ohňostroj. Více.

Nejnovější

  • V Lutíně hořelo v budově základní školy
    Krimi

    V Lutíně hořelo v budově základní školy

    Poslední prosincovou neděli pozdě večer museli do akce hasiči v Lutíně na Olomoucku. Zasahovali u požáru bytových jednotek v budově základní školy. Zachránili pět lidí a jednoho psa. Hasičský záchranný sbor (HZS) Olomouckého kraje o tom informoval na síti X.

  • Highlighty týdne: v kraji se čekají významné investice, Sigma má první posilu
    Společnost

    Highlighty týdne: v kraji se čekají významné investice, Sigma má první posilu

    Je tu neděle a my pro vás máme pravidelnou rubriku Highlighty týdne. Představíme témata, která patřila mezi největší a nejčtenější za uplynulý týden. Highlighty týdne si můžete pustit i do uší ve formátu Podcastu Olomouckého Reportu.

  • Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje bude mít 49 dílů
    Sport

    Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje bude mít 49 dílů

    Už 3. ledna odstartuje nový ročník Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, jednoho z největších běžeckých seriálů u nás. A to již tradičně: výběhem na „hanácký Mont Blanc“, jak se přezdívá známému vrchu s rozhlednou nad lázněmi a obcí Slatinice. Zimní běh přes Kosíř je tradičně prvním závodem seriálu, který bude mít oproti letošku o jeden díl více - konkrétně 49.

  • Dopravu na trati u Bohdíkova zastavila nehoda s autem, řidič se zranil
    Krimi

    Dopravu na trati u Bohdíkova zastavila nehoda s autem, řidič se zranil

    Na Šumpersku se dopoledne střetlo osobní auto s vlakem. Automobil se po nehodě převrátil na střechu, zraněný řidič navzdory úsilí záchranářů zemřel, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Marie Šafářová. Nikdo další zraněn nebyl. Ve vlaku cestovalo 65 lidí, které pomohli evakuovat hasiči. Doprava na trati v úseku mezi Bohdíkovem a Rudou nad Moravou je zastavena, uvedly České dráhy.

Doporučujeme

Nejčtenější

  • Doe’s rozšiřuje hranice stylu: V Olomouci otevřelo nové Hair Studio
    Doporučujeme

    Doe’s rozšiřuje hranice stylu: V Olomouci otevřelo nové Hair Studio

    V pátek 17. října se na rohu ulic Šantova a Camilla Sitteho slavnostně otevřela už pátá pobočka známého olomouckého brandu Doe’s Barber Shop. Tentokrát však nejde jen o další holičství. Nový prostor nese název Doe’s Hair Studio a představuje odvážný krok vpřed – k propojení tradičního řemesla s moderní péčí o vlasy napříč styly i pohlavími.

  • Loštické slavnosti nabídnou hudbu a tvarůžky
    Doporučujeme

    Loštické slavnosti nabídnou hudbu a tvarůžky

    Dobré jídlo a kultura. Přesně to nabízejí Loštické slavnosti hudby a tvarůžků. Festival plný muziky a tvarůžkových specialit se v areálu žádlovického zámku uskuteční v sobotu 7. června. Pořadatelé připravili atraktivní program pro všechny generace.

  • SOUTĚŽ: Podzimní Flora je tady. Vyhrajte vstupenky
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Podzimní Flora je tady. Vyhrajte vstupenky

    Výstaviště Flora ožije barvami podzimu a otevře brány jubilejnímu 30. ročníku zahradnické výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pestrý program. Čtenáři Olomouckého Reportu mají teď možnost zapojit se do soutěže o volné vstupenky.

Seriály