Na tomhle místě je zítra vždycky neděle. Olomoucký "obýváček" Garch slaví výročí

Olomoucký Blues Bar Garch minulý týden oslavil 31. narozeniny. V rámci oslavy, která hospodu proměnila na „nostalgický Garch” se vrátily na menu nejoblíbenější položky, které z něj v průběhu let vymizely. Návštěvníci tak mohli ochutnat třeba místní legendární česnečku nebo různé dezerty. Jak se ale vlastně Garchu po třiceti letech na místní gastro scéně daří, co může zákazníkům nabídnout, a co vůbec znamená jeho název „garch”? To zjišťoval Olomoucký Report.

V sobotu 5. dubna oslavil olomoucký Blues Bar Garch své 31. narozeniny. A to je na olomoucké scéně, kde i legendy jako studentské Vertigo sotva přelezly dvacítku, velká věc. V jeho slavnostně vyzdobených prostorách se tak sešli současní i bývalí zaměstnanci, majitelé, místní štamgasti a náhodní kolemjdoucí, aby si na tuto událost připili. „Jelikož slavíme 31. narozeniny, tak jde spíš jen o setkání přátel a lidí, co vždy ke Garchu patřili,” vysvětluje pro Report současná majitelka Eliška Panáková. „Loni to bylo ve větším stylu. Oslavu jsme rozložili na dva víkendy."

„Tento rok jsem to pojala jako Garch nostalgický, takže jsme na dnešek vrátili některá jídla, která jsme dřív dělávali, a bude se hrát, jamovat…” Zároveň přiznává, že se vlastně neví, kdy přesně byla hospoda založena, a tak si narozeniny museli trochu vymyslet. „Přesně nevíme, kdy Garch vznikl, ale už několik let zpátky se ustanovilo, že slavíme v dubnu,” říká.

Panáková se vedení Garchu ujala asi před rokem. V podniku ale působí už dlouho. Před deseti lety sem nastoupila jako brigádnice za bar, a vypracovala se až k provozní. „Měli jsme vždycky takové heslo – Garch je místo, kde je zítra vždycky neděle,” vypráví. "Taky se tu říká: Nikdy nebo navždy, buď si Garch zamiluješ, nebo ho nenávidíš." A toto motto má hospoda zdokumentováno i na plakátu, který visí u baru.

Svůj podnik Panáková definuje skrz návštěvníky: „Garch je hlavně o tom, že se tu střetávají lidé různých typů a věkových kategorií. Je tady hodně štamgastská kultura. Jsou tady lidi, co sem chodí celých 30 let, ale pak jsou tady i lidi, co přijdou jednou za půlrok, nebo tady chodí teprve krátce, ale už zapadli. Je taky oblíbeným místem zahraničních studentů.”

Garch je podle ní specifický hlavně svou kuchyní. V běžném provozu nabízí asi dvacet jídel, z nichž naprostou většinu vyrábí přímo na místě. „Snažíme se vlastně všechno dělat sami,” vysvětluje Eliška Panáková, „nakládáme si camemberty a utopence, vlastní zeleninu, děláme taky svoje chili con carne a sin carne, naši medovou hořčici, barbeque omáčku…” Hospoda se také zaměřuje na lokální pivovary, na čepu stabilně nabízí pivo z Twinbergu a nabídku doplňuje třeba Svatokopeckým pivovarem nebo kroměřížským pivovárkem Theodor. „Ten nápad je super. Lokální pivovary, domácí limonády… I ta jídla jsou prostě dělaná s láskou. A myslí tady i na vegany a vegetariány,” hodnotí místní štamgastka a zaměstnankyně Hana Killmaier.

Rodinný podnik plný hudební všehochutě

Kromě kuchyně ale Blues Bar Garch láká také na rozmanitý kulturní program. Jak název napovídá, jde o podnik plný hudby. V úterý 29. dubna zde vystoupí třeba brooklynský folkový hudebník E. W. Harris. Harrise, stejně jako většinu ostatních zahraničních umělců, do Garchu přivedl David Livingstone, rodák z Kalifornie, který podstatnou část života prožil v Olomouci a v současnosti učí na Univerzitě Palackého. Ten se k hospodě dostal přes svou ženu Laďku.

„Moje mamka byla první brigádnice, když se Garch otevřel před 31 lety,” vysvětluje jeho syn Ben Livingstone, který v Garchu už čtvrtým rokem po vzoru matky a svých sourozenců pracuje za barem. „Tak se o Garchu dozvěděl taťka, a ty prostory se mu zalíbily, tak se sem snaží nahnat studenty a organizuje ruzné akce.” Jeho zapojení si chválí i majitelka: „Davidovi sem často jezdí přátelé, takže nás vždycky osloví, jestli si tady může někdo zahrát nebo něco přednést. A tak se častěji něco nabídne, než že bychom museli shánět.”

Kromě koncertů se zde taky často rozjíždí spontánní jamy. „Stává se, že přijde skupina lidí, a začne hrát dole na piano. Jedna holčina co tady pracuje vytáhne klarinet, a už to jede…” popisuje barman Kryštof Staněk.

Garch má ale co nabídnout i nehudebníkům. Pořádají se zde hospodské kvízy, stand-upy s různým zaměřením a v různých jazycích, slam poetry nebo divadelní představení. Jednou za čas zde bývají také tematické večírky. „Pravidelně bývá Halloween, pak třeba Valentýn ve stylu francouzského kabaretu, a párkrát tady byl dokonce Redneck večer,” vzpomíná Panáková. „Dělali jsme třeba i středověký firemní večírek, když vyšla hra Kingdom Come.”

Dobrá, ale šílená jízda na kolotoči

Název Blues Bar Garch odkazuje na kořeny podniku, kdy se ještě opravdu specializoval na bluesovou hudbu. „Ze začátku tady třeba i na baru hrál blues, ale to už se změnilo, teď je tu všechno,” říká Ben. „Ale dá se říct, že se tady často hraje na kytaru, saxofon… Proto je to dodnes blues bar,” dodává Panáková.

První slovo z názvu – „garch” – je ale podle ní mnohem zajímavější. „To ví málokdo, ale Garch je zkratka ze slova Galimatyášův archiv,” vysvětluje. „Galimatyáš znamená, že má člověk v hlavě nepořádek, je zmatený.”  A to podle místní obsluhy hospodu přesně vystihuje. „Já bych Garch popsal jako takovou šílenou jízdu. Dobrou, ale šílenou jízdu na kolotoči,” směje se Kryštof Staněk.

A co tedy vlastně Garch nabízí? „Garch je taková hospůdka, když nevíš kam zajít. Je pro všechny a každý tady fakt zapadne. Chodí sem celá škála lidí, ale nikdo si nehraje na to, že je to nějaký fancy podnik,” říká Ben Livingstone. „Vždycky si můžeš sednout na bar, a hned si s tebou začne někdo povídat. Všichni si tady rozumíme, všichni si tykáme, píšeme lidi na jména, protože je tady spousta štamgastů, co už jsou na to zvyklí a o Garchu říkají, že je to jejich obýváček.”

Doplňuje ho jeho kolega Kryštof Staněk: „Lákat sem lidi na přátelskou atmosféru je trošku klišé, protože každý řekne, že v hospodě, kde pracuje je přátelská atmosféra. Ale u nás ta přátelská atmosféra fakt je. A pokud to někoho nezajímá, tak je to taky prostě typická dobrá hospoda s dobrým pivem a velice dobrým jídlem. Myslím, že víc není potřeba.”

Podle štamgastů tak stojí i za poněkud delší cestu z centra. Právě umístění je ale podle všeho největším problémem, kterému Garch čelí. „Jakékoliv jiné problémy, jako to, že je to ve sklepě, jsou výmysly. Nic vážného. Ten největší problém je, že to je daleko od centra. Když jdou lidi na pivo, tak jdou do města, tam najdou deset hospod, a sem už nezavítají. Většinou ani neví, že to tu existuje,” říká Kryštof Staněk.

„Obzvlášt po covidu sem moc lidi nechodili,” dodává Ben Livingstone. „Jelikož za covidu starší studenti neměli jak předat těm mladším informaci o tom, že Garch je super studentská hospoda, tak to trochu upadlo. Ale už to zase začíná, obzvlášť díky tatínkovi, který pracuje na univerzitě a ty studenty sem zve.”

Související

Rychlovky

  • OLOMOUCKO
    Monitoring kvality koupacích vod pokračuje. Z výsledků pravidelného měření hygieniků vyplývá, že voda v Plumlovské přehradě aktuálně nevyhovuje nejpřísnějším standardům pro koupání, zatímco oblíbené přírodní koupaliště Poděbrady u Olomouce nabízí bezpečné podmínky pro rekreaci. Více.
  • OLOMOUCKO
    Vedení Mladečských jeskyní se potýká s mladými bikery, kteří sjíždí rekonstruované schody před jeskyněmi. Tím ohrožují nejen sebe, ale také návštěvníky přednáškového sálu. U schodiště tak vznikla bariéra a celý areál by se měl oplotit. Více. 
  • OLOMOUC
    Uzavírka přejezdu na Střední Novosadské nebo třídy Kosmonautů. V neděli a v pondělí začaly velké opravy v Olomouci. Podrobnosti.

Nejnovější

  • Bittner si vylepšil maximum, na Tour dojel čtvrtý
    Sport

    Bittner si vylepšil maximum, na Tour dojel čtvrtý

    Olomoucký rodák Pavel Bittner má za sebou další úspěšnou etapu na letošní cyklistické Tour de France. Český jezdec stáje Picnic PostNL vylepšil svoje výsledkové maximum, když v 9. etapě finišoval na čtvrtém místě. Jeho dosavadním nejlepším výsledkem na Tourd bylo 5. místo z 3. etapy.

  • Tisící porod v olomoucké porodnici. Jmenuje se Matyáš
    Zdraví

    Tisící porod v olomoucké porodnici. Jmenuje se Matyáš

    Tisící porod letošního roku zaznamenala Porodnice Fakultní nemocnice Olomouc v sobotu 12. července v 19:38. Hlavními aktéry události byli maminka Tereza Marková a novorozený Matyáš Snášel, který se narodil s váhou 3220 gramů. Zatímco v minulém týdnu napočítala nemocnice tisící miminko, v sobotu napočítali také tísící porod.

  • Sigma představila nové dresy, dominuje tradiční modrá a bílá
    Sport

    Sigma představila nové dresy, dominuje tradiční modrá a bílá

    Fotbalisté SK Sigma Olomouc vstoupí do nového soutěžního ročníku 2025/26 v nových dresech. Dominují jim tradiční klubové barvy modrá a bílá, ve kterých budou vyvedeny první dvě varianty, třetí sada bude žlutá.

  • Přerov a Čekyně v roce 1938 ožívají v novém románu Lenky Chalupové
    Kultura

    Přerov a Čekyně v roce 1938 ožívají v novém románu Lenky Chalupové

    Do předválečného Přerova a jeho místní části Čekyně přenese čtenáře nový román přerovské spisovatelky Lenky Chalupové s názvem Když se trhá nebe. Děj je zasazen do období let 1937 až 1938, hlavními motivy jsou rodinné vztahy, náboženské tradice a předválečné společenské napětí. Autorka znovu využila dobových reálií, součástí příběhu je například zobrazení někdejší dětské ozdravovny Charlotty Masarykové pro neduživé děti v Čekyni. Chalupová, která je držitelkou Ceny Olomouckého kraje za literaturu, má na kontě 13 knih, o zfilmování některých předchozích titulů projevila zájem americká filmová agentura.

Doporučujeme

  • Přáslavický bunkr je nominován v Cenách Olomouckého kraje. Budete pro něj hlasovat?
    Doporučujeme

    Přáslavický bunkr je nominován v Cenách Olomouckého kraje. Budete pro něj hlasovat?

    Nahlédnout do prostor, kam mohli dříve vstoupit jen vybraní jedinci po přísné bezpečnostní prověrce, mohou návštěvníci od léta 2022. Objekt strategického významu podléhal nejvyššímu stupni utajení. Bunkr Přáslavice představoval stěžejní bod pro zachování komunikace mezi zeměmi Varšavské smlouvy. Nyní můžete pro přáslavický bunkr hlasovat v Cenách Olomouckého kraje.

  • Thajská masáž není jen fyzický zážitek. Je to práce s energií, tělem i duší, říká Petra Rozehnalová
    Doporučujeme

    Thajská masáž není jen fyzický zážitek. Je to práce s energií, tělem i duší, říká Petra Rozehnalová

    Autentická thajská atmosféra, osobní přístup a masérky přímo z Thajska. V centru Olomouce vznikl nový salón Zen Thai, který nabízí originální thajské masáže s důrazem na kvalitu i komunikaci s klientem. Za projektem stojí Petra Rozehnalová.

  • Letní kino v Mostkovicích láká na filmy i kulturu
    Doporučujeme

    Letní kino v Mostkovicích láká na filmy i kulturu

    Přes půl století je nepřetržitě v provozu kino v Mostkovicích. Nachází se v malebném prostředí u hráze Plumlovské přehrady, kousek od něj je velké parkoviště. Je to prostě ideální místo pro návštěvu. A lákají zde nejen na filmy, ale také kulturní akce.

  • Tančírna bojuje o Cenu Olomouckého kraje. Hlasovat můžete i vy
    Doporučujeme

    Tančírna bojuje o Cenu Olomouckého kraje. Hlasovat můžete i vy

    Sportovně relaxační areál Tančírna v Loučné nad Desnou je výjimečné místo, kde se snoubí aktivní odpočinek, příroda a kultura. Areál nabízí dětské hřiště s lodí, hradem, lanovkou, houpačkami i vodním prvkem, nafukovací trampolíny, opičí dráhu, moderní workout a parkour zónu, skatepark, bosonohý chodník i odpočinková místa. Teď můžete pro tančírnu hlasovat v Cenách Olomouckého kraje.

Nejčtenější

Seriály