Na tomhle místě je zítra vždycky neděle. Olomoucký "obýváček" Garch slaví výročí

Olomoucký Blues Bar Garch minulý týden oslavil 31. narozeniny. V rámci oslavy, která hospodu proměnila na „nostalgický Garch” se vrátily na menu nejoblíbenější položky, které z něj v průběhu let vymizely. Návštěvníci tak mohli ochutnat třeba místní legendární česnečku nebo různé dezerty. Jak se ale vlastně Garchu po třiceti letech na místní gastro scéně daří, co může zákazníkům nabídnout, a co vůbec znamená jeho název „garch”? To zjišťoval Olomoucký Report.

V sobotu 5. dubna oslavil olomoucký Blues Bar Garch své 31. narozeniny. A to je na olomoucké scéně, kde i legendy jako studentské Vertigo sotva přelezly dvacítku, velká věc. V jeho slavnostně vyzdobených prostorách se tak sešli současní i bývalí zaměstnanci, majitelé, místní štamgasti a náhodní kolemjdoucí, aby si na tuto událost připili. „Jelikož slavíme 31. narozeniny, tak jde spíš jen o setkání přátel a lidí, co vždy ke Garchu patřili,” vysvětluje pro Report současná majitelka Eliška Panáková. „Loni to bylo ve větším stylu. Oslavu jsme rozložili na dva víkendy."

„Tento rok jsem to pojala jako Garch nostalgický, takže jsme na dnešek vrátili některá jídla, která jsme dřív dělávali, a bude se hrát, jamovat…” Zároveň přiznává, že se vlastně neví, kdy přesně byla hospoda založena, a tak si narozeniny museli trochu vymyslet. „Přesně nevíme, kdy Garch vznikl, ale už několik let zpátky se ustanovilo, že slavíme v dubnu,” říká.

Panáková se vedení Garchu ujala asi před rokem. V podniku ale působí už dlouho. Před deseti lety sem nastoupila jako brigádnice za bar, a vypracovala se až k provozní. „Měli jsme vždycky takové heslo – Garch je místo, kde je zítra vždycky neděle,” vypráví. "Taky se tu říká: Nikdy nebo navždy, buď si Garch zamiluješ, nebo ho nenávidíš." A toto motto má hospoda zdokumentováno i na plakátu, který visí u baru.

Svůj podnik Panáková definuje skrz návštěvníky: „Garch je hlavně o tom, že se tu střetávají lidé různých typů a věkových kategorií. Je tady hodně štamgastská kultura. Jsou tady lidi, co sem chodí celých 30 let, ale pak jsou tady i lidi, co přijdou jednou za půlrok, nebo tady chodí teprve krátce, ale už zapadli. Je taky oblíbeným místem zahraničních studentů.”

Garch je podle ní specifický hlavně svou kuchyní. V běžném provozu nabízí asi dvacet jídel, z nichž naprostou většinu vyrábí přímo na místě. „Snažíme se vlastně všechno dělat sami,” vysvětluje Eliška Panáková, „nakládáme si camemberty a utopence, vlastní zeleninu, děláme taky svoje chili con carne a sin carne, naši medovou hořčici, barbeque omáčku…” Hospoda se také zaměřuje na lokální pivovary, na čepu stabilně nabízí pivo z Twinbergu a nabídku doplňuje třeba Svatokopeckým pivovarem nebo kroměřížským pivovárkem Theodor. „Ten nápad je super. Lokální pivovary, domácí limonády… I ta jídla jsou prostě dělaná s láskou. A myslí tady i na vegany a vegetariány,” hodnotí místní štamgastka a zaměstnankyně Hana Killmaier.

Rodinný podnik plný hudební všehochutě

Kromě kuchyně ale Blues Bar Garch láká také na rozmanitý kulturní program. Jak název napovídá, jde o podnik plný hudby. V úterý 29. dubna zde vystoupí třeba brooklynský folkový hudebník E. W. Harris. Harrise, stejně jako většinu ostatních zahraničních umělců, do Garchu přivedl David Livingstone, rodák z Kalifornie, který podstatnou část života prožil v Olomouci a v současnosti učí na Univerzitě Palackého. Ten se k hospodě dostal přes svou ženu Laďku.

„Moje mamka byla první brigádnice, když se Garch otevřel před 31 lety,” vysvětluje jeho syn Ben Livingstone, který v Garchu už čtvrtým rokem po vzoru matky a svých sourozenců pracuje za barem. „Tak se o Garchu dozvěděl taťka, a ty prostory se mu zalíbily, tak se sem snaží nahnat studenty a organizuje ruzné akce.” Jeho zapojení si chválí i majitelka: „Davidovi sem často jezdí přátelé, takže nás vždycky osloví, jestli si tady může někdo zahrát nebo něco přednést. A tak se častěji něco nabídne, než že bychom museli shánět.”

Kromě koncertů se zde taky často rozjíždí spontánní jamy. „Stává se, že přijde skupina lidí, a začne hrát dole na piano. Jedna holčina co tady pracuje vytáhne klarinet, a už to jede…” popisuje barman Kryštof Staněk.

Garch má ale co nabídnout i nehudebníkům. Pořádají se zde hospodské kvízy, stand-upy s různým zaměřením a v různých jazycích, slam poetry nebo divadelní představení. Jednou za čas zde bývají také tematické večírky. „Pravidelně bývá Halloween, pak třeba Valentýn ve stylu francouzského kabaretu, a párkrát tady byl dokonce Redneck večer,” vzpomíná Panáková. „Dělali jsme třeba i středověký firemní večírek, když vyšla hra Kingdom Come.”

Dobrá, ale šílená jízda na kolotoči

Název Blues Bar Garch odkazuje na kořeny podniku, kdy se ještě opravdu specializoval na bluesovou hudbu. „Ze začátku tady třeba i na baru hrál blues, ale to už se změnilo, teď je tu všechno,” říká Ben. „Ale dá se říct, že se tady často hraje na kytaru, saxofon… Proto je to dodnes blues bar,” dodává Panáková.

První slovo z názvu – „garch” – je ale podle ní mnohem zajímavější. „To ví málokdo, ale Garch je zkratka ze slova Galimatyášův archiv,” vysvětluje. „Galimatyáš znamená, že má člověk v hlavě nepořádek, je zmatený.”  A to podle místní obsluhy hospodu přesně vystihuje. „Já bych Garch popsal jako takovou šílenou jízdu. Dobrou, ale šílenou jízdu na kolotoči,” směje se Kryštof Staněk.

A co tedy vlastně Garch nabízí? „Garch je taková hospůdka, když nevíš kam zajít. Je pro všechny a každý tady fakt zapadne. Chodí sem celá škála lidí, ale nikdo si nehraje na to, že je to nějaký fancy podnik,” říká Ben Livingstone. „Vždycky si můžeš sednout na bar, a hned si s tebou začne někdo povídat. Všichni si tady rozumíme, všichni si tykáme, píšeme lidi na jména, protože je tady spousta štamgastů, co už jsou na to zvyklí a o Garchu říkají, že je to jejich obýváček.”

Doplňuje ho jeho kolega Kryštof Staněk: „Lákat sem lidi na přátelskou atmosféru je trošku klišé, protože každý řekne, že v hospodě, kde pracuje je přátelská atmosféra. Ale u nás ta přátelská atmosféra fakt je. A pokud to někoho nezajímá, tak je to taky prostě typická dobrá hospoda s dobrým pivem a velice dobrým jídlem. Myslím, že víc není potřeba.”

Podle štamgastů tak stojí i za poněkud delší cestu z centra. Právě umístění je ale podle všeho největším problémem, kterému Garch čelí. „Jakékoliv jiné problémy, jako to, že je to ve sklepě, jsou výmysly. Nic vážného. Ten největší problém je, že to je daleko od centra. Když jdou lidi na pivo, tak jdou do města, tam najdou deset hospod, a sem už nezavítají. Většinou ani neví, že to tu existuje,” říká Kryštof Staněk.

„Obzvlášt po covidu sem moc lidi nechodili,” dodává Ben Livingstone. „Jelikož za covidu starší studenti neměli jak předat těm mladším informaci o tom, že Garch je super studentská hospoda, tak to trochu upadlo. Ale už to zase začíná, obzvlášť díky tatínkovi, který pracuje na univerzitě a ty studenty sem zve.”

Související

Rychlovky

  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    S blížícím se prosincem vstupuje do platnosti legislativní úprava pro zábavní pyrotechniku. Ta omezuje její využívání ve městech, zejména v okolí zdravotnických zařízení, domovů pro seniory nebo zvířecích útulků. Ohňostroje přitom patří ke způsobům, jak oslavit příchod Nového roku, od kterého města v Olomouckém kraji postupně upouští. Více.
  • PŘEROVSKO
    Řidiči, nový most v Dřevohosticích na trase z Přerova do Bystřice pod Hostýnem se otevře v prosinci. Nyní tu probíhají finální práce, o víkendu se bude asfaltovat a značit. Provoz se má spustit začátkem měsíce.
  • OLOMOUCKO
    Na Cukrovarské ulici v Uničově v uplynulých dnech otevřelo nové obchodní centrum. Jmenuje se Klokan a nese řadu značek spojených s drogerií, domácími potřebami, léky, elektronikou, oblečením či potravinami.

Nejnovější

  • OBRAZEM: Jak Sigma uhrála druhou výhru v Konferenční lize
    Sport

    OBRAZEM: Jak Sigma uhrála druhou výhru v Konferenční lize

    Do druhé poloviny základní skupiny Konferenční ligy vstoupili fotbalisté SK Sigma Olomouc domácí zápasem proti slovinskému NK Celje. Ke čtvrtému utkání v tomto evropském poháru nastoupili Hanáci ve stejném složení, jako předtím v lize na Dukly. Z více než poloviny zaplněný stadion, do ochozů přišlo přes sedm tisíc lidí, viděl výhru Sigmy.

  • Nejlepší péče v kraji míří do hor. Nemocnice AGEL Jeseník vyhrála hodnocení pacientů
    Zdraví

    Nejlepší péče v kraji míří do hor. Nemocnice AGEL Jeseník vyhrála hodnocení pacientů

    Nemocnice AGEL Jeseník získala ocenění v kategorii Ambulantní pacienti v rámci celostátního projektu Nemocnice ČR 2025. Soutěž každoročně pořádá organizace HealthCare Institute (HCI) a v rámci ankety mapuje kvalitu a bezpečnost zdravotní péče skrze přímou zpětnou vazbu od pacientů. Právě jesenická nemocnice se umístila na prvním místě v Olomouckém kraji.

  • Osmifinále evropského poháru začalo pro volejbalistky VK Olomouc prohrou
    Sport

    Osmifinále evropského poháru začalo pro volejbalistky VK Olomouc prohrou

    Volejbalistky VK Šantovka Olomouc UP odehrály první zápas osmifinále CEV Volleyball Cup v polské Radomi. Úvodní duel se Hanačkám výsledkově nepovedlo, domácí tým vyhrál 3:0.

  • Divočáci se přibližují k domům. V kraji se řeší rostoucí populaci prasat
    Krimi

    Divočáci se přibližují k domům. V kraji se řeší rostoucí populaci prasat

    Populace divokých prasat v lesích Olomouckého kraje navzdory každoročnímu odstřelu několika tisíců jedinců pozvolna roste. Letos na konci března statistici v kraji odhadovali početní stav divočáků na 3 080 kusů, o rok dříve jich bylo 2 936 a předloni 2 718. Divoká prasata se při hledání potravy přibližují k obydleným oblastem. Například v Hlubočkách na Olomoucku na podzim museli odstřelit několik divočáků, kteří se zabydleli na louce nedaleko domů.

Doporučujeme

  • Odborníci poradí přímo v Olomouci. Poradenský den k důchodům je tady
    Doporučujeme

    Odborníci poradí přímo v Olomouci. Poradenský den k důchodům je tady

    Už po dvacáté se v Olomouci uskuteční česko-slovenský poradenský den k důchodům. Klienti, kteří pracovali nebo pracují v České i Slovenské republice, mohou získat bezplatné informace o svých důchodových nárocích od odborníků z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a Sociálnej poisťovne. Akce se koná ve čtvrtek 27. listopadu 2025 v prostorách OSSZ Olomouc.

  • Tik tak tik tak. Black Friday začíná v pondělí!
    Doporučujeme

    Tik tak tik tak. Black Friday začíná v pondělí!

    Přemýšlíte nad nákupem hodinek, šperků nebo jiného doplňku? Ať už bude tikat nebo se má třpytit, právě teď je ta chvíle, kdy byste měli zpozornět. Na webu Helvetia dnes začínají velké slevy.

  • Olomoucká Sixtinská kaple i město jako na dlani. Vyrazte na adventní prohlídky
    Doporučujeme

    Olomoucká Sixtinská kaple i město jako na dlani. Vyrazte na adventní prohlídky

    Advent letos vychází až na neděli, už od čtvrtka 27. listopadu ovšem začínají adventní prohlídky radniční věže i slavnostního sálu ZŠ Komenium. Chcete se podívat na Olomouc z výšky?

  • My Fair Lady V Šantovce: když se spojí umění, obchodní centrum a dobročinnost
    Doporučujeme

    My Fair Lady V Šantovce: když se spojí umění, obchodní centrum a dobročinnost

    Galerie Šantovka se na jeden večer promění v netradiční divadelní scénu. Uskuteční se zde jedinečné uvedení slavného muzikálu My Fair Lady, na jehož přípravě spolupracují Konzervatoř P. J. Vejvanovského v Kroměříži, Moravské divadlo Olomouc a Dětský sbor Andromeda. Projekt spojuje tři oblasti – umění, vzdělávání a charitu – a přináší divákům výjimečný kulturní zážitek.

Nejčtenější

  • Má 130 let a dostal státní ochranu. Univerzita má první památný strom
    Společnost

    Má 130 let a dostal státní ochranu. Univerzita má první památný strom

    Univerzita Palackého (UP) v Olomouci má svůj první státem chráněný strom rostoucí na jejích pozemcích. Stal se jím více než stoletý dub letní v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UP. Jde o nejstarší strom v areálu zahrady. Na seznam se dostal zhruba po ročním procesu, je na něm informační cedule nesoucí malý státní znak. Strom, který je zřejmě starší než samotná zahrada založená v roce 1901, nese jméno významného moravského přírodovědce Heinricha Lause, sdělil dnes ČTK mluvčí UP Egon Havrlant.

  • Územní rozvoj města je veřejná věc, říká Pejpek. Město spustilo web se studiemi
    Společnost

    Územní rozvoj města je veřejná věc, říká Pejpek. Město spustilo web se studiemi

    Veřejnost v Olomouci má nově přístup ke klíčovým informacím o budoucím rozvoji města díky webu kam.olomouc.eu. Ten provozuje kancelář architekta města a podle náměstka primátora Tomáše Pejpka (ProOlomouc) má sloužit jako nástroj otevřené komunikace s občany. Pejpek o tom mluvil pro Radio Metropole. 

  • Místo kasáren mohou vyrůst byty. Radní záměr schválili
    Společnost

    Místo kasáren mohou vyrůst byty. Radní záměr schválili

    Prostějovští radní schválili prodej pozemků v areálu bývalých Jezdeckých kasáren nedaleko centra města. Developerské společnosti tam plánují výstavbu sedmi domů až se 119 byty. Za prodej tří stavebních parcel město od investorů získá do svého rozpočtu zhruba 50 milionů korun. Realitní transakci příští týden v pondělí ještě projedná prostějovské zastupitelstvo. ČTK dnes informaci získala z podkladů pro zastupitele.

Seriály