Na tomhle místě je zítra vždycky neděle. Olomoucký "obýváček" Garch slaví výročí

Olomoucký Blues Bar Garch minulý týden oslavil 31. narozeniny. V rámci oslavy, která hospodu proměnila na „nostalgický Garch” se vrátily na menu nejoblíbenější položky, které z něj v průběhu let vymizely. Návštěvníci tak mohli ochutnat třeba místní legendární česnečku nebo různé dezerty. Jak se ale vlastně Garchu po třiceti letech na místní gastro scéně daří, co může zákazníkům nabídnout, a co vůbec znamená jeho název „garch”? To zjišťoval Olomoucký Report.

V sobotu 5. dubna oslavil olomoucký Blues Bar Garch své 31. narozeniny. A to je na olomoucké scéně, kde i legendy jako studentské Vertigo sotva přelezly dvacítku, velká věc. V jeho slavnostně vyzdobených prostorách se tak sešli současní i bývalí zaměstnanci, majitelé, místní štamgasti a náhodní kolemjdoucí, aby si na tuto událost připili. „Jelikož slavíme 31. narozeniny, tak jde spíš jen o setkání přátel a lidí, co vždy ke Garchu patřili,” vysvětluje pro Report současná majitelka Eliška Panáková. „Loni to bylo ve větším stylu. Oslavu jsme rozložili na dva víkendy."

„Tento rok jsem to pojala jako Garch nostalgický, takže jsme na dnešek vrátili některá jídla, která jsme dřív dělávali, a bude se hrát, jamovat…” Zároveň přiznává, že se vlastně neví, kdy přesně byla hospoda založena, a tak si narozeniny museli trochu vymyslet. „Přesně nevíme, kdy Garch vznikl, ale už několik let zpátky se ustanovilo, že slavíme v dubnu,” říká.

Panáková se vedení Garchu ujala asi před rokem. V podniku ale působí už dlouho. Před deseti lety sem nastoupila jako brigádnice za bar, a vypracovala se až k provozní. „Měli jsme vždycky takové heslo – Garch je místo, kde je zítra vždycky neděle,” vypráví. "Taky se tu říká: Nikdy nebo navždy, buď si Garch zamiluješ, nebo ho nenávidíš." A toto motto má hospoda zdokumentováno i na plakátu, který visí u baru.

Svůj podnik Panáková definuje skrz návštěvníky: „Garch je hlavně o tom, že se tu střetávají lidé různých typů a věkových kategorií. Je tady hodně štamgastská kultura. Jsou tady lidi, co sem chodí celých 30 let, ale pak jsou tady i lidi, co přijdou jednou za půlrok, nebo tady chodí teprve krátce, ale už zapadli. Je taky oblíbeným místem zahraničních studentů.”

Garch je podle ní specifický hlavně svou kuchyní. V běžném provozu nabízí asi dvacet jídel, z nichž naprostou většinu vyrábí přímo na místě. „Snažíme se vlastně všechno dělat sami,” vysvětluje Eliška Panáková, „nakládáme si camemberty a utopence, vlastní zeleninu, děláme taky svoje chili con carne a sin carne, naši medovou hořčici, barbeque omáčku…” Hospoda se také zaměřuje na lokální pivovary, na čepu stabilně nabízí pivo z Twinbergu a nabídku doplňuje třeba Svatokopeckým pivovarem nebo kroměřížským pivovárkem Theodor. „Ten nápad je super. Lokální pivovary, domácí limonády… I ta jídla jsou prostě dělaná s láskou. A myslí tady i na vegany a vegetariány,” hodnotí místní štamgastka a zaměstnankyně Hana Killmaier.

Rodinný podnik plný hudební všehochutě

Kromě kuchyně ale Blues Bar Garch láká také na rozmanitý kulturní program. Jak název napovídá, jde o podnik plný hudby. V úterý 29. dubna zde vystoupí třeba brooklynský folkový hudebník E. W. Harris. Harrise, stejně jako většinu ostatních zahraničních umělců, do Garchu přivedl David Livingstone, rodák z Kalifornie, který podstatnou část života prožil v Olomouci a v současnosti učí na Univerzitě Palackého. Ten se k hospodě dostal přes svou ženu Laďku.

„Moje mamka byla první brigádnice, když se Garch otevřel před 31 lety,” vysvětluje jeho syn Ben Livingstone, který v Garchu už čtvrtým rokem po vzoru matky a svých sourozenců pracuje za barem. „Tak se o Garchu dozvěděl taťka, a ty prostory se mu zalíbily, tak se sem snaží nahnat studenty a organizuje ruzné akce.” Jeho zapojení si chválí i majitelka: „Davidovi sem často jezdí přátelé, takže nás vždycky osloví, jestli si tady může někdo zahrát nebo něco přednést. A tak se častěji něco nabídne, než že bychom museli shánět.”

Kromě koncertů se zde taky často rozjíždí spontánní jamy. „Stává se, že přijde skupina lidí, a začne hrát dole na piano. Jedna holčina co tady pracuje vytáhne klarinet, a už to jede…” popisuje barman Kryštof Staněk.

Garch má ale co nabídnout i nehudebníkům. Pořádají se zde hospodské kvízy, stand-upy s různým zaměřením a v různých jazycích, slam poetry nebo divadelní představení. Jednou za čas zde bývají také tematické večírky. „Pravidelně bývá Halloween, pak třeba Valentýn ve stylu francouzského kabaretu, a párkrát tady byl dokonce Redneck večer,” vzpomíná Panáková. „Dělali jsme třeba i středověký firemní večírek, když vyšla hra Kingdom Come.”

Dobrá, ale šílená jízda na kolotoči

Název Blues Bar Garch odkazuje na kořeny podniku, kdy se ještě opravdu specializoval na bluesovou hudbu. „Ze začátku tady třeba i na baru hrál blues, ale to už se změnilo, teď je tu všechno,” říká Ben. „Ale dá se říct, že se tady často hraje na kytaru, saxofon… Proto je to dodnes blues bar,” dodává Panáková.

První slovo z názvu – „garch” – je ale podle ní mnohem zajímavější. „To ví málokdo, ale Garch je zkratka ze slova Galimatyášův archiv,” vysvětluje. „Galimatyáš znamená, že má člověk v hlavě nepořádek, je zmatený.”  A to podle místní obsluhy hospodu přesně vystihuje. „Já bych Garch popsal jako takovou šílenou jízdu. Dobrou, ale šílenou jízdu na kolotoči,” směje se Kryštof Staněk.

A co tedy vlastně Garch nabízí? „Garch je taková hospůdka, když nevíš kam zajít. Je pro všechny a každý tady fakt zapadne. Chodí sem celá škála lidí, ale nikdo si nehraje na to, že je to nějaký fancy podnik,” říká Ben Livingstone. „Vždycky si můžeš sednout na bar, a hned si s tebou začne někdo povídat. Všichni si tady rozumíme, všichni si tykáme, píšeme lidi na jména, protože je tady spousta štamgastů, co už jsou na to zvyklí a o Garchu říkají, že je to jejich obýváček.”

Doplňuje ho jeho kolega Kryštof Staněk: „Lákat sem lidi na přátelskou atmosféru je trošku klišé, protože každý řekne, že v hospodě, kde pracuje je přátelská atmosféra. Ale u nás ta přátelská atmosféra fakt je. A pokud to někoho nezajímá, tak je to taky prostě typická dobrá hospoda s dobrým pivem a velice dobrým jídlem. Myslím, že víc není potřeba.”

Podle štamgastů tak stojí i za poněkud delší cestu z centra. Právě umístění je ale podle všeho největším problémem, kterému Garch čelí. „Jakékoliv jiné problémy, jako to, že je to ve sklepě, jsou výmysly. Nic vážného. Ten největší problém je, že to je daleko od centra. Když jdou lidi na pivo, tak jdou do města, tam najdou deset hospod, a sem už nezavítají. Většinou ani neví, že to tu existuje,” říká Kryštof Staněk.

„Obzvlášt po covidu sem moc lidi nechodili,” dodává Ben Livingstone. „Jelikož za covidu starší studenti neměli jak předat těm mladším informaci o tom, že Garch je super studentská hospoda, tak to trochu upadlo. Ale už to zase začíná, obzvlášť díky tatínkovi, který pracuje na univerzitě a ty studenty sem zve.”

Související

  • Gastroenterologické oddělení Nemocnice AGEL Prostějov má prestižní statut
    Společnost

    Gastroenterologické oddělení Nemocnice AGEL Prostějov má prestižní statut

    Mezi nejlepší pracoviště v České republice se nově zařadilo gastroenterologické oddělení Nemocnice AGEL Prostějov, získalo prestižní statut Centra pro digestivní endoskopii. Takové pracoviště jsou v Olomouckém kraji dvě, kromě prostějovského ještě jedno v olomoucké fakultní nemocnici.

  • Po nehodě vlaku s benzenem už nebude nutné prodloužení stavu nebezpečí
    Společnost

    Po nehodě vlaku s benzenem už nebude nutné prodloužení stavu nebezpečí

    Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) už kvůli likvidaci následků nehody vlaku s benzenem u Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku nechce žádat vládu o další prodloužení stavu nebezpečí. V této oblasti platí do 24. září. Sanace v okolí nehody cisternového vlaku pokračuje úspěšně a hodnoty benzenu ve vodě, půdě i ovzduší jsou výrazně pod limitem. Okleštěk to dnes řekl novinářům po jednání krajské rady.

  • Část Dvořákova stromořadí se uzavře. Budou probíhat zásahy arboristů
    Společnost

    Část Dvořákova stromořadí se uzavře. Budou probíhat zásahy arboristů

    Po ořezech ve Fuskově promenádě přijde na řadu v několika etapách Dvořákovo stromořadí. Ošetření stromů bude probíhat během září ve dvou etapách. Po dobu arboristických ořezů bude část stromořadí pro veřejnost uzavřená.

  • Highlighty týdne: Radnice chystá dopravní úpravy v Neředíně a Sigma má nového obránce
    Společnost

    Highlighty týdne: Radnice chystá dopravní úpravy v Neředíně a Sigma má nového obránce

    Je tu neděle a my pro vás máme pravidelnou rubriku Highlighty týdne. Představíme témata, která patřila mezi největší a nejčtenější za uplynulý týden. Highlighty týdne si můžete pustit i do uší ve formátu Podcastu Olomouckého Reportu.

Rychlovky

  • PŘEROVSKO
    Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) už kvůli likvidaci následků nehody vlaku s benzenem u Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku nechce žádat vládu o další prodloužení stavu nebezpečí. V této oblasti platí do 24. září.
  • OLOMOUC
    Olomoucký krajský soud v pondělí 15. září otevřel případ požáru funkcionalistické vily v Moravičanech na Šumpersku z roku 2023. Podle obžaloby mělo jít o pojistný podvod s cílem získat 55 milionů. Oba obvinění muži se u soudu přiznali.
  • OLOMOUC
    Neznámý pachatel se vyřádil na centrálním hřbitově v Olomouci. V noci na čtvrtek 11. září poškodil okolo 50 hrobů. Policie odhaduje škodu na 400 tisíc korun. Více.

Nejnovější

  • AKTUÁLNĚ: Na kolejích Generála Svobody hořelo. Desítky studentů musely ven
    Krimi

    AKTUÁLNĚ: Na kolejích Generála Svobody hořelo. Desítky studentů musely ven

    Hasiče zaměstnal ve večerních hodinách požár v třetím podlaží vysokoškolských kolejí Generála Svobody v Olomouci. Z budovy bylo potřeba evakuovat celkem 20 studentů, dalších 60 studentů z nižších pater opustilo budovu samovolně. Hasiči zasahovali v dýchací technice, k žádnému zranění nedošlo.

  • Opilý řidič vezl autobusem studenty na adaptační kurz. Nadýchal přes promile
    Krimi

    Opilý řidič vezl autobusem studenty na adaptační kurz. Nadýchal přes promile

    Přes jedno promile alkoholu nadýchal dnes dopoledne sedmapadesátiletý řidič autobusu, který převážel z Brna do Jeseníků pět desítek studentů na adaptační kurz. Policisté jej zastavili nedaleko centra Olomouce, řidič jim byl podezřelý svou jízdou, řekla dnes ČTK mluvčí policie Ivana Skoupilová. V autobuse cestovalo podle policistů 47 studentů spolu s učiteli. V Olomouci museli vyčkat na náhradního řidiče, který je poté odvezl do cíle.

  • Mora má na hostování obránce Hrádka z Pardubic
    Sport

    Mora má na hostování obránce Hrádka z Pardubic

    Hokejisté HC Olomouc dočasně posilují defenzivní řady. Na Hanou dorazil formou hostování bek Michal Hrádek z Pardubic. V Moře bude hostovat až do druhé reprezentační přestávky, tedy do prosince.

  • Gólu Plzně předcházel ofsajd, ale všechno je podle komise správně
    Sport

    Gólu Plzně předcházel ofsajd, ale všechno je podle komise správně

    Fotbalisté SK Sigma Olomouc prohráli sobotní zápas 8. kola Chance ligy v Plzni 0:1. Branku dlouho šetřil VAR. Dvě situace vypadal zvláštně. Nejprve případný ofsajd, pak možný faul na Slavíčka. Nic z toho video neodhalilo, takže gól platil. A zajímavým způsobem to v hodnocení vysvětlila komise rozhodčí. Ofsajd prý byl, ale všechno je v pořádku.

Doporučujeme

Nejčtenější

  • Přežili ničivou povodeň. Rok poté se Fibingerovi vrátili do svého domu
    Společnost

    Přežili ničivou povodeň. Rok poté se Fibingerovi vrátili do svého domu

    S mrazivými pocity vnímá výročí povodní Eva Fibingerová z České Vsi na Jesenicku z ulice Větrná, kterou katastrofické záplavy vymazaly z mapy. Řeka Bělá se tudy prohnala loni v září s nebývalou silou a ulici s okolím změnila k nepoznání, smetla i domy jejich sousedů. Manželé Fibingerovi se natrvalo vrátili do stoleté nemovitosti až letos v červnu, dostat se až domů autem zvládli teprve před několika týdny. Silnice zde stále není, nahradila ji udusaná cesta. "Bydlíme tady jako skauti, stále sušíme, ale rozhodli jsme se nakonec zůstat," řekl sedmašedesátiletý Petr Fibinger.

  • Zoo Olomouc se stala domovem největších dravců na světě, voliéru jim opravila na míru
    Společnost

    Zoo Olomouc se stala domovem největších dravců na světě, voliéru jim opravila na míru

    Další z projektů olomoucké zoo přenese návštěvníky do Jižní Ameriky. Opravená Voliéra Colca se stala sídlem páru kondorů andských, největších dravců na světě. Náklady vystoupaly na 5 milionů korun, ale zato poskytnou ptákům vhodný prostor k životu.

  • Hasičské hadice a fotbalové míče našly nový domov v olomoucké zoo
    Společnost

    Hasičské hadice a fotbalové míče našly nový domov v olomoucké zoo

    Olomoučtí dobrovolní hasiči věnovali zoologické zahradě na Svatém Kopečku 40 kusů vyřazených hadic. Ty Zoo Olomouc využije k takzvanému enrichmentu, tedy obohacení života zvířat v zajetí. Hadice nyní místo hasičů využijí zejména primáti.

Seriály