Na tomhle místě je zítra vždycky neděle. Olomoucký "obýváček" Garch slaví výročí

Olomoucký Blues Bar Garch minulý týden oslavil 31. narozeniny. V rámci oslavy, která hospodu proměnila na „nostalgický Garch” se vrátily na menu nejoblíbenější položky, které z něj v průběhu let vymizely. Návštěvníci tak mohli ochutnat třeba místní legendární česnečku nebo různé dezerty. Jak se ale vlastně Garchu po třiceti letech na místní gastro scéně daří, co může zákazníkům nabídnout, a co vůbec znamená jeho název „garch”? To zjišťoval Olomoucký Report.

V sobotu 5. dubna oslavil olomoucký Blues Bar Garch své 31. narozeniny. A to je na olomoucké scéně, kde i legendy jako studentské Vertigo sotva přelezly dvacítku, velká věc. V jeho slavnostně vyzdobených prostorách se tak sešli současní i bývalí zaměstnanci, majitelé, místní štamgasti a náhodní kolemjdoucí, aby si na tuto událost připili. „Jelikož slavíme 31. narozeniny, tak jde spíš jen o setkání přátel a lidí, co vždy ke Garchu patřili,” vysvětluje pro Report současná majitelka Eliška Panáková. „Loni to bylo ve větším stylu. Oslavu jsme rozložili na dva víkendy."

„Tento rok jsem to pojala jako Garch nostalgický, takže jsme na dnešek vrátili některá jídla, která jsme dřív dělávali, a bude se hrát, jamovat…” Zároveň přiznává, že se vlastně neví, kdy přesně byla hospoda založena, a tak si narozeniny museli trochu vymyslet. „Přesně nevíme, kdy Garch vznikl, ale už několik let zpátky se ustanovilo, že slavíme v dubnu,” říká.

Panáková se vedení Garchu ujala asi před rokem. V podniku ale působí už dlouho. Před deseti lety sem nastoupila jako brigádnice za bar, a vypracovala se až k provozní. „Měli jsme vždycky takové heslo – Garch je místo, kde je zítra vždycky neděle,” vypráví. "Taky se tu říká: Nikdy nebo navždy, buď si Garch zamiluješ, nebo ho nenávidíš." A toto motto má hospoda zdokumentováno i na plakátu, který visí u baru.

Svůj podnik Panáková definuje skrz návštěvníky: „Garch je hlavně o tom, že se tu střetávají lidé různých typů a věkových kategorií. Je tady hodně štamgastská kultura. Jsou tady lidi, co sem chodí celých 30 let, ale pak jsou tady i lidi, co přijdou jednou za půlrok, nebo tady chodí teprve krátce, ale už zapadli. Je taky oblíbeným místem zahraničních studentů.”

Garch je podle ní specifický hlavně svou kuchyní. V běžném provozu nabízí asi dvacet jídel, z nichž naprostou většinu vyrábí přímo na místě. „Snažíme se vlastně všechno dělat sami,” vysvětluje Eliška Panáková, „nakládáme si camemberty a utopence, vlastní zeleninu, děláme taky svoje chili con carne a sin carne, naši medovou hořčici, barbeque omáčku…” Hospoda se také zaměřuje na lokální pivovary, na čepu stabilně nabízí pivo z Twinbergu a nabídku doplňuje třeba Svatokopeckým pivovarem nebo kroměřížským pivovárkem Theodor. „Ten nápad je super. Lokální pivovary, domácí limonády… I ta jídla jsou prostě dělaná s láskou. A myslí tady i na vegany a vegetariány,” hodnotí místní štamgastka a zaměstnankyně Hana Killmaier.

Rodinný podnik plný hudební všehochutě

Kromě kuchyně ale Blues Bar Garch láká také na rozmanitý kulturní program. Jak název napovídá, jde o podnik plný hudby. V úterý 29. dubna zde vystoupí třeba brooklynský folkový hudebník E. W. Harris. Harrise, stejně jako většinu ostatních zahraničních umělců, do Garchu přivedl David Livingstone, rodák z Kalifornie, který podstatnou část života prožil v Olomouci a v současnosti učí na Univerzitě Palackého. Ten se k hospodě dostal přes svou ženu Laďku.

„Moje mamka byla první brigádnice, když se Garch otevřel před 31 lety,” vysvětluje jeho syn Ben Livingstone, který v Garchu už čtvrtým rokem po vzoru matky a svých sourozenců pracuje za barem. „Tak se o Garchu dozvěděl taťka, a ty prostory se mu zalíbily, tak se sem snaží nahnat studenty a organizuje ruzné akce.” Jeho zapojení si chválí i majitelka: „Davidovi sem často jezdí přátelé, takže nás vždycky osloví, jestli si tady může někdo zahrát nebo něco přednést. A tak se častěji něco nabídne, než že bychom museli shánět.”

Kromě koncertů se zde taky často rozjíždí spontánní jamy. „Stává se, že přijde skupina lidí, a začne hrát dole na piano. Jedna holčina co tady pracuje vytáhne klarinet, a už to jede…” popisuje barman Kryštof Staněk.

Garch má ale co nabídnout i nehudebníkům. Pořádají se zde hospodské kvízy, stand-upy s různým zaměřením a v různých jazycích, slam poetry nebo divadelní představení. Jednou za čas zde bývají také tematické večírky. „Pravidelně bývá Halloween, pak třeba Valentýn ve stylu francouzského kabaretu, a párkrát tady byl dokonce Redneck večer,” vzpomíná Panáková. „Dělali jsme třeba i středověký firemní večírek, když vyšla hra Kingdom Come.”

Dobrá, ale šílená jízda na kolotoči

Název Blues Bar Garch odkazuje na kořeny podniku, kdy se ještě opravdu specializoval na bluesovou hudbu. „Ze začátku tady třeba i na baru hrál blues, ale to už se změnilo, teď je tu všechno,” říká Ben. „Ale dá se říct, že se tady často hraje na kytaru, saxofon… Proto je to dodnes blues bar,” dodává Panáková.

První slovo z názvu – „garch” – je ale podle ní mnohem zajímavější. „To ví málokdo, ale Garch je zkratka ze slova Galimatyášův archiv,” vysvětluje. „Galimatyáš znamená, že má člověk v hlavě nepořádek, je zmatený.”  A to podle místní obsluhy hospodu přesně vystihuje. „Já bych Garch popsal jako takovou šílenou jízdu. Dobrou, ale šílenou jízdu na kolotoči,” směje se Kryštof Staněk.

A co tedy vlastně Garch nabízí? „Garch je taková hospůdka, když nevíš kam zajít. Je pro všechny a každý tady fakt zapadne. Chodí sem celá škála lidí, ale nikdo si nehraje na to, že je to nějaký fancy podnik,” říká Ben Livingstone. „Vždycky si můžeš sednout na bar, a hned si s tebou začne někdo povídat. Všichni si tady rozumíme, všichni si tykáme, píšeme lidi na jména, protože je tady spousta štamgastů, co už jsou na to zvyklí a o Garchu říkají, že je to jejich obýváček.”

Doplňuje ho jeho kolega Kryštof Staněk: „Lákat sem lidi na přátelskou atmosféru je trošku klišé, protože každý řekne, že v hospodě, kde pracuje je přátelská atmosféra. Ale u nás ta přátelská atmosféra fakt je. A pokud to někoho nezajímá, tak je to taky prostě typická dobrá hospoda s dobrým pivem a velice dobrým jídlem. Myslím, že víc není potřeba.”

Podle štamgastů tak stojí i za poněkud delší cestu z centra. Právě umístění je ale podle všeho největším problémem, kterému Garch čelí. „Jakékoliv jiné problémy, jako to, že je to ve sklepě, jsou výmysly. Nic vážného. Ten největší problém je, že to je daleko od centra. Když jdou lidi na pivo, tak jdou do města, tam najdou deset hospod, a sem už nezavítají. Většinou ani neví, že to tu existuje,” říká Kryštof Staněk.

„Obzvlášt po covidu sem moc lidi nechodili,” dodává Ben Livingstone. „Jelikož za covidu starší studenti neměli jak předat těm mladším informaci o tom, že Garch je super studentská hospoda, tak to trochu upadlo. Ale už to zase začíná, obzvlášť díky tatínkovi, který pracuje na univerzitě a ty studenty sem zve.”

Související

  • V kraji se čekají v roce 2026 významné investice i kulturní akce
    Společnost

    V kraji se čekají v roce 2026 významné investice i kulturní akce

    Dokončení významných investičních akcí, ale i zahájení nových staveb patří mezi hlavní očekávané události v Olomouckém kraji v příštím roce. V Olomouci bude například dokončena rozsáhlá rekonstrukce Sloupu Nejsvětější Trojice zapsaného na seznam UNESCO za 30 milionů korun, v Přerově by měla být do konce roku hotova stavba nového magistrátu za 360 milionů korun, pokračovat by měly i přípravy stavby druhé poloviny dálnice D55 v úseku mezi obcí Kokory a Přerovem, zjistila ČTK. O svou dominantu naopak již v příštím roce přijde Velký Kosíř, kde se bude rozebírat rozhledna, která je v havarijním stavu.

  • Tříkrálová sbírka 2026 se blíží, v olomoucké arcidiecézi ji zahájí požehnání koledníků
    Společnost

    Tříkrálová sbírka 2026 se blíží, v olomoucké arcidiecézi ji zahájí požehnání koledníků

    Tradiční Tříkrálová sbírka, která každoročně propojuje dobrovolníky, dárce a lidi v nouzi po celé České republice, se uskuteční také v prvních týdnech roku 2026. V Arcidiecézi olomoucké bude její zahájení symbolicky spojeno se setkáním koledníků s arcibiskupem olomouckým Josefem Nuzíkem.

  • Na Silvestra ohňostroj nebude. Olomouc mění i spádovost škol
    Společnost

    Na Silvestra ohňostroj nebude. Olomouc mění i spádovost škol

    Město Olomouc má oficiálně nového zahraničního partnera, upravilo spádové oblasti základních škol, řeší kapacity mateřských škol a na přelomu roku neplánuje tradiční ohňostroj. V Pondělním podcastu Radia Metropole to uvedl náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch Viktor Tichák (Piráti).

  • Pro klienty jsme někdy jediní, s kým si mohou promluvit, říká pečovatelka o seniory
    Společnost
    Rozhovory

    Pro klienty jsme někdy jediní, s kým si mohou promluvit, říká pečovatelka o seniory

    Pečovatelská služba patří mezi profese, které nejsou příliš vidět, přesto je zásadní oporou pro lidi, kteří chtějí i přes nemoc, stáří nebo ztrátu soběstačnosti zůstat ve svém domově. Péče v terénu však znamená mnohem víc než pomoc s hygienou, stravou či přesuny. O tom, co všechno práce obnáší, s jakými situacemi se pečovatelky potýkají, ale i o tom, co je na této profesi nejkrásnější, jsem si popovídala s Martinou Katzerovou, pečovatelkou z Charity Zábřeh, která se péči o seniory věnuje již přes 25 let a stále v ní nachází smysl.

Rychlovky

  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    Boží hod vánoční, který vychází letos na čtvrtek, je stejně jako svátek sv. Štěpána státním svátkem. 25. a 26. prosince tak mají zavřeno všechny obchody a zákazníci by s tím měli počítat. Více.
  • OLOMOUC
    Ještě ani pořádně nezačal přestupní termín a fotbalisté SK Sigma Olomouc už mají první posilu. Hanácký klub oznámil podpis smlouvy se slovinským záložníkem Daniejelem Šturmem. Více.
  • OLOMOUC
    Začátkem prosince vešla v platnost celorepubliková legislativní úprava o používání zábavní pyrotechniky ve městech. Díky tomu vznikly ochranné zóny, ve kterých se pyrotechnika odpalovat nesmí – jde o okolí zvířecích útulků, nemocnic a dalších míst. Někteří Olomoučané podepisují petici za úplný zákaz používání pyrotechniky na území města. Více.

Nejnovější

Doporučujeme

  • Nový rok na Helfštýně. Trumfnou návštěvníci rekord?
    Doporučujeme

    Nový rok na Helfštýně. Trumfnou návštěvníci rekord?

    Hrad Helfštýn se i na začátku roku 2026 stane cílem tisíců turistů. V sobotu 3. ledna 2026 se zde uskuteční 48. ročník tradičního novoročního výstupu, který každoročně patří k nejnavštěvovanějším zimním akcím v regionu.

  • Kouzlo Vánoc ožije na zámku v Náměšti na Hané
    Doporučujeme

    Kouzlo Vánoc ožije na zámku v Náměšti na Hané

    Městys Náměšť na Hané zve veřejnost na tradiční akci Vánoce na zámku, která se uskuteční v sobotu 27. prosince v prostorách místního zámku. Návštěvníci se mohou těšit na jedinečnou vánoční atmosféru v historických interiérech, které budou slavnostně vyzdobeny. Akce proběhne v čase od 14.00 do 21.00 hodin.

  • Policejní soutěž MÁŠ NA TO? Ukázala rychlost, sílu i vytrvalost
    Doporučujeme

    Policejní soutěž MÁŠ NA TO? Ukázala rychlost, sílu i vytrvalost

    Rychlost, síla, obratnost a vytrvalost a k tomu odhodlání zvítězit, skvělá atmoška a nadupaný doprovodný program plný akce. To všechno bylo BEST OF THE BEST v Kojetíně pod záštitou a za osobní účasti policejního prezidenta genpor. Mgr. Martina Vondráška.

  • McDonald's je zas o krok blíž zákazníkům. Nová pobočka je první v Přerově
    Doporučujeme

    McDonald's je zas o krok blíž zákazníkům. Nová pobočka je první v Přerově

    Přerov se dočkal své první restaurace McDonald's, a to přímo v Galerii Přerov. Nově otevřená pobočka je historicky první nejen ve městě, ale v celém přerovském okrese. Zákazníci se mohou těšit na ikonické produkty značky v moderním prostředí, které odpovídá současným trendům i potřebám hostů.

Nejčtenější

Seriály