Na tomhle místě je zítra vždycky neděle. Olomoucký "obýváček" Garch slaví výročí

Olomoucký Blues Bar Garch minulý týden oslavil 31. narozeniny. V rámci oslavy, která hospodu proměnila na „nostalgický Garch” se vrátily na menu nejoblíbenější položky, které z něj v průběhu let vymizely. Návštěvníci tak mohli ochutnat třeba místní legendární česnečku nebo různé dezerty. Jak se ale vlastně Garchu po třiceti letech na místní gastro scéně daří, co může zákazníkům nabídnout, a co vůbec znamená jeho název „garch”? To zjišťoval Olomoucký Report.

V sobotu 5. dubna oslavil olomoucký Blues Bar Garch své 31. narozeniny. A to je na olomoucké scéně, kde i legendy jako studentské Vertigo sotva přelezly dvacítku, velká věc. V jeho slavnostně vyzdobených prostorách se tak sešli současní i bývalí zaměstnanci, majitelé, místní štamgasti a náhodní kolemjdoucí, aby si na tuto událost připili. „Jelikož slavíme 31. narozeniny, tak jde spíš jen o setkání přátel a lidí, co vždy ke Garchu patřili,” vysvětluje pro Report současná majitelka Eliška Panáková. „Loni to bylo ve větším stylu. Oslavu jsme rozložili na dva víkendy."

„Tento rok jsem to pojala jako Garch nostalgický, takže jsme na dnešek vrátili některá jídla, která jsme dřív dělávali, a bude se hrát, jamovat…” Zároveň přiznává, že se vlastně neví, kdy přesně byla hospoda založena, a tak si narozeniny museli trochu vymyslet. „Přesně nevíme, kdy Garch vznikl, ale už několik let zpátky se ustanovilo, že slavíme v dubnu,” říká.

Panáková se vedení Garchu ujala asi před rokem. V podniku ale působí už dlouho. Před deseti lety sem nastoupila jako brigádnice za bar, a vypracovala se až k provozní. „Měli jsme vždycky takové heslo – Garch je místo, kde je zítra vždycky neděle,” vypráví. "Taky se tu říká: Nikdy nebo navždy, buď si Garch zamiluješ, nebo ho nenávidíš." A toto motto má hospoda zdokumentováno i na plakátu, který visí u baru.

Svůj podnik Panáková definuje skrz návštěvníky: „Garch je hlavně o tom, že se tu střetávají lidé různých typů a věkových kategorií. Je tady hodně štamgastská kultura. Jsou tady lidi, co sem chodí celých 30 let, ale pak jsou tady i lidi, co přijdou jednou za půlrok, nebo tady chodí teprve krátce, ale už zapadli. Je taky oblíbeným místem zahraničních studentů.”

Garch je podle ní specifický hlavně svou kuchyní. V běžném provozu nabízí asi dvacet jídel, z nichž naprostou většinu vyrábí přímo na místě. „Snažíme se vlastně všechno dělat sami,” vysvětluje Eliška Panáková, „nakládáme si camemberty a utopence, vlastní zeleninu, děláme taky svoje chili con carne a sin carne, naši medovou hořčici, barbeque omáčku…” Hospoda se také zaměřuje na lokální pivovary, na čepu stabilně nabízí pivo z Twinbergu a nabídku doplňuje třeba Svatokopeckým pivovarem nebo kroměřížským pivovárkem Theodor. „Ten nápad je super. Lokální pivovary, domácí limonády… I ta jídla jsou prostě dělaná s láskou. A myslí tady i na vegany a vegetariány,” hodnotí místní štamgastka a zaměstnankyně Hana Killmaier.

Rodinný podnik plný hudební všehochutě

Kromě kuchyně ale Blues Bar Garch láká také na rozmanitý kulturní program. Jak název napovídá, jde o podnik plný hudby. V úterý 29. dubna zde vystoupí třeba brooklynský folkový hudebník E. W. Harris. Harrise, stejně jako většinu ostatních zahraničních umělců, do Garchu přivedl David Livingstone, rodák z Kalifornie, který podstatnou část života prožil v Olomouci a v současnosti učí na Univerzitě Palackého. Ten se k hospodě dostal přes svou ženu Laďku.

„Moje mamka byla první brigádnice, když se Garch otevřel před 31 lety,” vysvětluje jeho syn Ben Livingstone, který v Garchu už čtvrtým rokem po vzoru matky a svých sourozenců pracuje za barem. „Tak se o Garchu dozvěděl taťka, a ty prostory se mu zalíbily, tak se sem snaží nahnat studenty a organizuje ruzné akce.” Jeho zapojení si chválí i majitelka: „Davidovi sem často jezdí přátelé, takže nás vždycky osloví, jestli si tady může někdo zahrát nebo něco přednést. A tak se častěji něco nabídne, než že bychom museli shánět.”

Kromě koncertů se zde taky často rozjíždí spontánní jamy. „Stává se, že přijde skupina lidí, a začne hrát dole na piano. Jedna holčina co tady pracuje vytáhne klarinet, a už to jede…” popisuje barman Kryštof Staněk.

Garch má ale co nabídnout i nehudebníkům. Pořádají se zde hospodské kvízy, stand-upy s různým zaměřením a v různých jazycích, slam poetry nebo divadelní představení. Jednou za čas zde bývají také tematické večírky. „Pravidelně bývá Halloween, pak třeba Valentýn ve stylu francouzského kabaretu, a párkrát tady byl dokonce Redneck večer,” vzpomíná Panáková. „Dělali jsme třeba i středověký firemní večírek, když vyšla hra Kingdom Come.”

Dobrá, ale šílená jízda na kolotoči

Název Blues Bar Garch odkazuje na kořeny podniku, kdy se ještě opravdu specializoval na bluesovou hudbu. „Ze začátku tady třeba i na baru hrál blues, ale to už se změnilo, teď je tu všechno,” říká Ben. „Ale dá se říct, že se tady často hraje na kytaru, saxofon… Proto je to dodnes blues bar,” dodává Panáková.

První slovo z názvu – „garch” – je ale podle ní mnohem zajímavější. „To ví málokdo, ale Garch je zkratka ze slova Galimatyášův archiv,” vysvětluje. „Galimatyáš znamená, že má člověk v hlavě nepořádek, je zmatený.”  A to podle místní obsluhy hospodu přesně vystihuje. „Já bych Garch popsal jako takovou šílenou jízdu. Dobrou, ale šílenou jízdu na kolotoči,” směje se Kryštof Staněk.

A co tedy vlastně Garch nabízí? „Garch je taková hospůdka, když nevíš kam zajít. Je pro všechny a každý tady fakt zapadne. Chodí sem celá škála lidí, ale nikdo si nehraje na to, že je to nějaký fancy podnik,” říká Ben Livingstone. „Vždycky si můžeš sednout na bar, a hned si s tebou začne někdo povídat. Všichni si tady rozumíme, všichni si tykáme, píšeme lidi na jména, protože je tady spousta štamgastů, co už jsou na to zvyklí a o Garchu říkají, že je to jejich obýváček.”

Doplňuje ho jeho kolega Kryštof Staněk: „Lákat sem lidi na přátelskou atmosféru je trošku klišé, protože každý řekne, že v hospodě, kde pracuje je přátelská atmosféra. Ale u nás ta přátelská atmosféra fakt je. A pokud to někoho nezajímá, tak je to taky prostě typická dobrá hospoda s dobrým pivem a velice dobrým jídlem. Myslím, že víc není potřeba.”

Podle štamgastů tak stojí i za poněkud delší cestu z centra. Právě umístění je ale podle všeho největším problémem, kterému Garch čelí. „Jakékoliv jiné problémy, jako to, že je to ve sklepě, jsou výmysly. Nic vážného. Ten největší problém je, že to je daleko od centra. Když jdou lidi na pivo, tak jdou do města, tam najdou deset hospod, a sem už nezavítají. Většinou ani neví, že to tu existuje,” říká Kryštof Staněk.

„Obzvlášt po covidu sem moc lidi nechodili,” dodává Ben Livingstone. „Jelikož za covidu starší studenti neměli jak předat těm mladším informaci o tom, že Garch je super studentská hospoda, tak to trochu upadlo. Ale už to zase začíná, obzvlášť díky tatínkovi, který pracuje na univerzitě a ty studenty sem zve.”

Související

  • Po 28 letech zpět na vrcholu. ČHMÚ obnovil měření počasí na Pradědu
    Společnost

    Po 28 letech zpět na vrcholu. ČHMÚ obnovil měření počasí na Pradědu

    Na nejvyšší moravskoslezskou horu Praděd se po 28 letech vrátila klíčová profesionální meteorologická stanice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Přesunula se sem z jesenického vrcholu Šerák, důvodem byla snaha o zajištění přesných a dlouhodobých údajů ve vrcholových partiích Jeseníků. Synoptická meteorologická stanice je umístěna v nadmořské výšce 1491 metrů. Měří všechny základní meteorologické prvky jako teplota, směr a síla větru, dohlednost, tlak či vlhkost, řekli dnes ČTK zástupci ČHMÚ.

  • Kvůli kácení nemocných stromů bude Zolova ulice v Olomouci dočasně uzavřena
    Společnost

    Kvůli kácení nemocných stromů bude Zolova ulice v Olomouci dočasně uzavřena

    Kvůli kácení starých a nemocných stromů bude od 20. do 31. října po značnou část dne uzavřena Zolova ulice v Olomouci, která spojuje městské části Slavonín a Nedvězí. Uzavírka bude platit ve všední dny vždy od 8:00 do 15:00, připravena je objízdná trasa přes ulice Zolova, Kafkova a I. P. Pavlova. V Nedvězí vznikne dočasná autobusová zastávka.

  • Tisíce rostlin a stovky druhů exotických ptáků zaplnily výstaviště Flora Olomouc
    Společnost

    Tisíce rostlin a stovky druhů exotických ptáků zaplnily výstaviště Flora Olomouc

    Tisíce kvetoucích rostlin a desítky druhů vzácných orchidejí z celého světa mohou lidé obdivovat na výstavě Klenoty pralesa, která dnes začala ve sbírkových sklenících Výstaviště Flora Olomouc. Tropický ráj plný orchidejí bude ve sklenících panovat do 2. listopadu. Souběžně s přehlídkou Klenoty pralesa dnes byla na olomouckém výstavišti zahájena mezinárodní výstava exotického ptactva Exota, potrvá do neděle.

  • FOTO: Tělocvična, základka i fasáda. Architektonická cena má vítěze hlavně z Olomouce
    Společnost
    Kultura

    FOTO: Tělocvična, základka i fasáda. Architektonická cena má vítěze hlavně z Olomouce

    Devátý ročník architektonické Ceny Rudolfa Eitelbergera zná svého vítěze. Hlavní cenu letos získala novostavba tělocvičny v Drahotuších, za kterou stojí olomoucký ateliér PAB architektů Pavla a Jana Pospíšilových.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Po celém světě bude propouštět Nestlé. Potravinářská firma ve 185 zemích do roku 2027 propustí 16 tisíc lidí. Pod Nestlé patří i olomoucký závod Zora. Více.
  • OLOMOUC
    Kvůli kácení starých a nemocných stromů bude od pondělí do konce října vždy během dne od 8 do 15 hodin uzavřena Zolova ulice, která spojuje části Slavonín a Nedvězí. Bude tu objížďka.
  • JESENÍKY
    Počasí se v Jeseníkách měří odjinud. Klíčová meteostanice ČHMÚ se po 28 letech vrátila na Praděd. Přesunula se na nejvyšší horu Moravy z Šeráku. Kvůli zajištění přesných údajů počasí z vrcholů Jeseníků.

Nejnovější

Doporučujeme

  • Vybraly 35 tisíc korun. Dobročinný bazárek slavil úspěch
    Doporučujeme

    Vybraly 35 tisíc korun. Dobročinný bazárek slavil úspěch

    Ve čtvrtek 9. října se v prostorách Radia Haná na Blažejském náměstí v Olomouci uskutečnil další ročník Charitativního bazárku, tentokrát s podzimním nádechem. Návštěvníci si vybírali z pestré nabídky dámského oblečení, bot i doplňků, a zároveň přispěli na dobrou věc – výtěžek 35 tisíc korun putoval na podporu psího útulku Pod křídly Anděla.

  • Taneční show roku: Domácí tým chce obhájit titul mistrů republiky
    Doporučujeme

    Taneční show roku: Domácí tým chce obhájit titul mistrů republiky

    Olomouc se 25. října 2025 stane centrem českého tanečního sportu. V Pavilonu A na Výstavišti Flora se uskuteční Mistrovství České republiky družstev, prestižní událost, která každoročně přivádí nejlepší taneční kluby z celé země. Fanoušci se mohou těšit na napínavé klání plné ladnosti, vášně a týmové energie.

  • Nie alebo áno? Kapele No Name řeknou fanoušci áno na koncertě v Prostějově
    Doporučujeme

    Nie alebo áno? Kapele No Name řeknou fanoušci áno na koncertě v Prostějově

    Hudební událost podzimu je tady! Už 1. listopadu 2025 rozezní Společenský dům v Prostějově hity, které znáte nazpaměť. Na scénu se vrací oblíbená slovenská skupina No Name se svou nezaměnitelnou energií a nadčasovými melodiemi.

  • Studie potvrzují: Energetické společenství Přerov je technicky i ekonomicky připravené na start
    Doporučujeme

    Studie potvrzují: Energetické společenství Přerov je technicky i ekonomicky připravené na start

    Energetické společenství Přerov (ES Přerov), které vzniklo ve spolupráci města Přerovaspolečnosti Teplo Přerov, a.s., má podle nově dokončené technické a ekonomické studie proveditelnosti všechny předpoklady k dlouhodobému fungování. Studie potvrdily, že sdílení elektřiny z místních obnovitelných zdrojů je nejen technicky možné, ale i ekonomicky výhodné, a to jak pro město, tak pro jeho obyvatele a firmy.

Nejčtenější

Seriály