Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Jak Koza zůstala celá? Vegetariánskou oázu hledejte ve vodních kasárnách

Do naší hospůdky, vedou jen tři schůdky… Do podniku Koza zůstala celá v bývalých vodních kasárnách vede schodů víc, než do hospody ze seriálu, výstup tady ale rozhodně stojí za to. Restaurace totiž nasytí nejen vegetariánskou, či bezlepkovou klientelu, jak láká cedule před vstupem z Pavelčákovy ulice v Olomouci.

Prostorem nás provádí Martin Kulich, který původně otevřel stejnojmenný podnik v Prostějově. „V roce 2015 jsme začali v Prostějově, potom přišla nabídka prostor do Olomouce a já jsem měl plány dělat franšízu, a tak jsme 2018 otevřeli v Olomouci. Přišel covid, a tak nějaká větší franšíza šla do pozadí,“ říká majitel firmy Vlk se nažral. Právě ta provozuje obě restaurace s názvem Koza zůstala celá.

Názvy, které dávají dohromady známé rčení, odkazují na hlavní důvod, proč si Kulich restauraci otevřel. „My se označujeme jako vegetariánská restaurace. Nejsme striktně veganská, ani striktně bezlepková. Tím zase zasáhneme větší množinu lidí, která si u nás vybere,“ vysvětluje Kulich s tím, že každý den jsou na menu tři hlavní jídla, polévka, přílohy, dezerty i nápoje.

Každý den máme jiné menu. Obměňujeme hodně saláty a hodně dezerty. Není úplně šance, že by tady během dvou týdnů byla dvě stejná jídla. Většinou se točí až po šesti nebo sedmi týdnech,“ dodává majitel.

Unikátní prostor vodních kasáren láká i na výhledy

Kromě nabídky je unikátní i prostor, ve kterém se Koza nachází. Jde o budovu vodních kasáren, kam se jen tak návštěvník podívat nemohl. To se ale změnilo v roce 2017, kdy Martin Kulich prostor získal. A mohl si jej uzpůsobit podle svých představ. „Strhla se hlína, protože dobově to byl jen hliněný val a pod ním stavba. Museli jsme dodržet původní vzhled, tak se vybetonoval jen tento betonový skelet. Majitel nabízel prostor nejdřív jako kavárnu, ale ta by se neuživila, tak nám navrhli provozovat druhou Kozu,“ vysvětluje Kulich.

Nedá mi to a ptám se na schody do restaurace. Aby se totiž člověk do Kozy dostal, musí jich pár vystoupat a známá architektonická poučka restauratérům radí, aby zákazník do podniku nemusel po schodech. „Je to tak. Vždycky je to něco za něco. Je to úžasné místo a když už lidi ví, kam jít, tak se tady cítí velmi dobře, i na terase, mají tady pocit nadhledu nad ulicemi. Pro úplně nové zákazníky je to ale zásadní problém. Volají, kde jsme, chodí okolo a neví kudy k nám. Kdo už tady byl, tak chodí dál a vodí třeba i další lidi,“ potvrzuje Martin Kulich.

A kdo je typickým návštěvníkem Kozy? „Pro nás je nejdůležitější mít klíčové zákazníky, což jsou úředníci, bankéři, kteří se naobědvají během půl hodiny a vrací se do práce. A pak se zas další den vrací k nám. A my jim chceme poskytnout ten komfort, že si vyberou, co chtějí a kolik toho chtějí,“ popisuje majitel restaurace.

Právě jídlo na váhu podle Kulicha funguje. Zákazníci tak mohou zkoušet, kombinovat a ochutnávat. „Máme lokální dodavatele třeba konkrétně na houby, tam je nabídka veliká. Jablka zase kupujeme ze sadů,“ upřesňuje mně Martin Kulich.

Nebylo se kde najíst, tak jsem si otevřel podnik

Já se vždycky zabývám tím, čemu věřím. Moje vegetariánství vzniklo dřív než restaurace, a to asi v roce 2013. Byla to taková životní situace, kdy člověk začne přemýšlet jinak, takže jsem se vlastně ze dne na den rozhodl pro vegetariánství,“ odpovídá mi Kulich na otázku, kde se vlastně vzala myšlenka otevřít vegetariánskou restauraci: „Najednou zjišťujete, že potřebujete jiný druh jídla a před deseti lety byl problém se kdekoliv najíst, abych byl spokojený. Takže přirozeně, protože se pohybuji v obchodu, přišel nápad udělat malý podnik, kde bych se mohl najíst.“

Druhá, tedy původně první restaurace Koza zůstala celá, je ve zmíněném Prostějově. Odtud Martin Kulich také do Olomouce dojíždí. V olomoucké Koze pak vítá jeho bodrý hlas každého zákazníka hned u dveří.

Když porovnám Prostějov a Olomouc, jsou to dva naprosto odlišné světy. Úplně jiná povaha lidí a úplně jiná konkurence. V Prostějově ji nemáme, tam jsou úplně jiné druhy podniků, takže tam jsme na tom obchodně velmi dobře,“ srovnává Kulich a dodává: „V Olomouci je situace složitější. Už tím, že k nám nechodí čistě vegetariáni, to už bychom dávno neexistovali.“

Připravují catering, chystají snídaně

Zákazníci mohou s výhledem na pěší zónu v centru Olomouce sedět na terase pod deštníky, nebo uvnitř. „Teď jsme tu měli na konci června akci pro 80 lidí a lidi seděli venku na schodech a bylo to perfektní,“ pochvaluje si Kulich koncept. Koza zůstala celá nabízí i catering pro vlastní večírky. Zákazníci v restauraci najdou také vlastní nabídku chlebů, každý den si mohou zakoupit jiný druh.

Od září pak restaurace plánuje novinku v podobě snídaní. „Chystáme je od 2. září tady v Olomouci, spustíme je od půl osmé, zase způsobem rautu. A pak necháme otevřeno až do oběda, klidně si dáte dopolední kávu ke schůzce,“ popisuje majitel. Otevírací doba restaurace se tak prodlouží, provoz od pondělí do pátku pojede do 16 hodin.

Související články

Olomoucký kraj

Zvěř na silnicích způsobila škody za 28 milionů. Kritickým místem je silnice u Hranic

Česká pojišťovna Generali vydává půlroční index střetů vozidel se zvěří. V Olomouckém kraji se za poslední období mírně zlepšila oproti předchozímu roku. Celková škoda způsobená...

Prostějov má jasno. Ostatní města vyčkávají s promítáním hokeje na náměstí

Hokejistům se na mistrovství daří a stejně jako vloni, tak i letos chystají města velkoplošné obrazovky. Lidé tak budou moct fandit českým hokejistům hned...

V Prostějově přivítají české i světové hvězdy tenisu. Největší turnaj v ČR se blíží

Už dvaatřicátý ročník turnaje UniCredit Czech Open budou hostit prostějovské kurty. Největší tenisový turnaj na území České republiky se bude hrát od 2. do...

Přišlo mi to jako marnění šancí, hodnotí dosavadní fungování UP nový rektor Kohajda

Univerzita Palackého vstupuje do nové éry. Do jejího čela se postavil na začátku května Michael Kohajda, právník, pedagog a politik (KDU-ČSL). Ve funkci rektora...

Nejnovější

Útočníkem sezony je olomoucký Jan Kliment

Chance Liga již s předstihem poznala mistra ročníku 2024/2025, kterým se stala pražská Slavia. Nyní je čas na vyhlášení vítězů individuálních anket za sezonu,...

Vstup na Výkleky zpoplatní. Kvůli negativním zkušenostem s návštěvníky

Lom Výkleky na Přerovsku, který býval rájem pro koupání s čistou vodou, bude mít od letoška zpoplatněný vstup. Po negativních zkušenostech s návštěvníky se...

Bývalý brownfield ožije. V Jeseníku vznikne obytná lokalita s lesoparkem

Město Jeseník plánuje výstavbu nové obytné čtvrti v ulici Kalvodova. V první fázi chce nabídnout dvacet stavebních pozemků pro rodinné domy. Lokalita bude navazovat...

ANKETA: Léto se pomalu blíží. Kam v Olomouci vyrazit na zmrzlinu?

Léto pomalu klepe na dveře a s ním také parné dny, které si mnozí z nás nedokážou představit bez poctivé porce zmrzliny. Jako každý rok však...

Nový McDonald’s se otevře v úterý. Jubilejní pobočku hledejte na Prostějovsku

Už 130. pobočka sítě McDonald's čeká na otevření. Oblíbený fastfoodový řetězec otvírá jubilejní pobočku na Prostějovsku, a to u obce Mořice. Blízko ji budou...

30 let péče o zdraví v srdci Olomouce: SPEA Olomouc – ikona regionálního zdravotnictví

Tři dekády nepřetržité služby lidem! Olomoucká poliklinika SPEA letos slaví významné jubileum. Od svého vzniku v roce 1995 a zahájení provozu v roce 1996...

Dětský den v Olšanech i s Míšou Růžičkovou

Pestrý program nejen pro děti připravili poslední květnovou sobotu v Olšanech u Prostějova. V areálu TJ Sokol se uskuteční Dětský den, v 15 hodin zde vystoupí Míša...

Smržické vandr bude letos v Prostějově

Populární turistická akce Smržické vandr bude mít v letošním roce nový scénář. Tedy ne náplň, pořád se jedná o akci určenou pěším a cyklo turistům....