Jak Koza zůstala celá? Vegetariánskou oázu hledejte ve vodních kasárnách

Do naší hospůdky, vedou jen tři schůdky… Do podniku Koza zůstala celá v bývalých vodních kasárnách vede schodů víc, než do hospody ze seriálu, výstup tady ale rozhodně stojí za to. Restaurace totiž nasytí nejen vegetariánskou, či bezlepkovou klientelu, jak láká cedule před vstupem z Pavelčákovy ulice v Olomouci.

Prostorem nás provádí Martin Kulich, který původně otevřel stejnojmenný podnik v Prostějově. „V roce 2015 jsme začali v Prostějově, potom přišla nabídka prostor do Olomouce a já jsem měl plány dělat franšízu, a tak jsme 2018 otevřeli v Olomouci. Přišel covid, a tak nějaká větší franšíza šla do pozadí,“ říká majitel firmy Vlk se nažral. Právě ta provozuje obě restaurace s názvem Koza zůstala celá.

Názvy, které dávají dohromady známé rčení, odkazují na hlavní důvod, proč si Kulich restauraci otevřel. „My se označujeme jako vegetariánská restaurace. Nejsme striktně veganská, ani striktně bezlepková. Tím zase zasáhneme větší množinu lidí, která si u nás vybere,“ vysvětluje Kulich s tím, že každý den jsou na menu tři hlavní jídla, polévka, přílohy, dezerty i nápoje.

Každý den máme jiné menu. Obměňujeme hodně saláty a hodně dezerty. Není úplně šance, že by tady během dvou týdnů byla dvě stejná jídla. Většinou se točí až po šesti nebo sedmi týdnech,“ dodává majitel.

Unikátní prostor vodních kasáren láká i na výhledy

Kromě nabídky je unikátní i prostor, ve kterém se Koza nachází. Jde o budovu vodních kasáren, kam se jen tak návštěvník podívat nemohl. To se ale změnilo v roce 2017, kdy Martin Kulich prostor získal. A mohl si jej uzpůsobit podle svých představ. „Strhla se hlína, protože dobově to byl jen hliněný val a pod ním stavba. Museli jsme dodržet původní vzhled, tak se vybetonoval jen tento betonový skelet. Majitel nabízel prostor nejdřív jako kavárnu, ale ta by se neuživila, tak nám navrhli provozovat druhou Kozu,“ vysvětluje Kulich.

Nedá mi to a ptám se na schody do restaurace. Aby se totiž člověk do Kozy dostal, musí jich pár vystoupat a známá architektonická poučka restauratérům radí, aby zákazník do podniku nemusel po schodech. „Je to tak. Vždycky je to něco za něco. Je to úžasné místo a když už lidi ví, kam jít, tak se tady cítí velmi dobře, i na terase, mají tady pocit nadhledu nad ulicemi. Pro úplně nové zákazníky je to ale zásadní problém. Volají, kde jsme, chodí okolo a neví kudy k nám. Kdo už tady byl, tak chodí dál a vodí třeba i další lidi,“ potvrzuje Martin Kulich.

A kdo je typickým návštěvníkem Kozy? „Pro nás je nejdůležitější mít klíčové zákazníky, což jsou úředníci, bankéři, kteří se naobědvají během půl hodiny a vrací se do práce. A pak se zas další den vrací k nám. A my jim chceme poskytnout ten komfort, že si vyberou, co chtějí a kolik toho chtějí,“ popisuje majitel restaurace.

Právě jídlo na váhu podle Kulicha funguje. Zákazníci tak mohou zkoušet, kombinovat a ochutnávat. „Máme lokální dodavatele třeba konkrétně na houby, tam je nabídka veliká. Jablka zase kupujeme ze sadů,“ upřesňuje mně Martin Kulich.

Nebylo se kde najíst, tak jsem si otevřel podnik

Já se vždycky zabývám tím, čemu věřím. Moje vegetariánství vzniklo dřív než restaurace, a to asi v roce 2013. Byla to taková životní situace, kdy člověk začne přemýšlet jinak, takže jsem se vlastně ze dne na den rozhodl pro vegetariánství,“ odpovídá mi Kulich na otázku, kde se vlastně vzala myšlenka otevřít vegetariánskou restauraci: „Najednou zjišťujete, že potřebujete jiný druh jídla a před deseti lety byl problém se kdekoliv najíst, abych byl spokojený. Takže přirozeně, protože se pohybuji v obchodu, přišel nápad udělat malý podnik, kde bych se mohl najíst.“

Druhá, tedy původně první restaurace Koza zůstala celá, je ve zmíněném Prostějově. Odtud Martin Kulich také do Olomouce dojíždí. V olomoucké Koze pak vítá jeho bodrý hlas každého zákazníka hned u dveří.

Když porovnám Prostějov a Olomouc, jsou to dva naprosto odlišné světy. Úplně jiná povaha lidí a úplně jiná konkurence. V Prostějově ji nemáme, tam jsou úplně jiné druhy podniků, takže tam jsme na tom obchodně velmi dobře,“ srovnává Kulich a dodává: "V Olomouci je situace složitější. Už tím, že k nám nechodí čistě vegetariáni, to už bychom dávno neexistovali.“

Připravují catering, chystají snídaně

Zákazníci mohou s výhledem na pěší zónu v centru Olomouce sedět na terase pod deštníky, nebo uvnitř. „Teď jsme tu měli na konci června akci pro 80 lidí a lidi seděli venku na schodech a bylo to perfektní,“ pochvaluje si Kulich koncept. Koza zůstala celá nabízí i catering pro vlastní večírky. Zákazníci v restauraci najdou také vlastní nabídku chlebů, každý den si mohou zakoupit jiný druh.

Od září pak restaurace plánuje novinku v podobě snídaní. „Chystáme je od 2. září tady v Olomouci, spustíme je od půl osmé, zase způsobem rautu. A pak necháme otevřeno až do oběda, klidně si dáte dopolední kávu ke schůzce,“ popisuje majitel. Otevírací doba restaurace se tak prodlouží, provoz od pondělí do pátku pojede do 16 hodin.

Související

  • Nábor k policii si vyzkoušel youtuber Hanko i středoškoláci. Zkusíte to taky?
    Doporučujeme

    Nábor k policii si vyzkoušel youtuber Hanko i středoškoláci. Zkusíte to taky?

    Úspěšný mladý youtuber Jan Hanko, známý mimo jiné svými videi se záchrannými a ozbrojenými složkami ČR, znovu navštívil Olomoucký kraj a natočil další video. A tentokrát si také odcvičil policejní fyzické testy na zkoušku. A s ním i instruktor služební přípravy. Nebudeme spoilerovat, jak to dopadlo, sami se přesvědčte ve videu na konci článku. 

  • Kemp IN LIFE soutěží o Cenu kraje. Podpoříte jej?
    Doporučujeme

    Kemp IN LIFE soutěží o Cenu kraje. Podpoříte jej?

    Kemp IN LIFE Morava v srdci CHKO Litovelské Pomoraví je dokonalým rájem pro aktivní rodiny s dětmi. Nabízíme vodní svět pro děti, zábavné nafukovací skákačky, rozlehlé dětské hřiště a moderní skatepark, kde si děti užijí každou minutu pobytu. Pořádáme oblíbené příměstské vodácké tábory a školní kurzy na vodě, dospělí ocení relaxační saunu, beachvolejbalové hřiště nebo příjemné posezení v baru Molovna s výběrem čepovaného piva, pizzy a grilovaných specialit. Nyní můžete pro kemp hlasovat v Cenách Olomouckého kraje.

  • Velká Morava Fest, to je skvělá muzika v Přerově
    Doporučujeme

    Velká Morava Fest, to je skvělá muzika v Přerově

    V přerovském parku Michalov se o prázdninách opět chystá festival pro milovníky dobré hudby. Druhý ročník festivalu Velká Morava Fest se uskuteční v sobotu 12. července. A pořadatelé připravili nadupaný line-up.

  • Které nevšední plavidlo se stane hvězdou letošní Hanácké neckyády? Třeba právě to vaše!
    Doporučujeme

    Které nevšední plavidlo se stane hvězdou letošní Hanácké neckyády? Třeba právě to vaše!

    Jste připraveni dobýt řeku Moravu svým unikátním výtvorem a stát se hvězdou letošní Hanácké neckyády? Už 2. srpna 2025 se vodácké tábořiště Pádlo Morava v Horce nad Moravou opět promění v dějiště divoké vodní zábavy. A my nyní hledáme právě vás – tvůrce a posádky těch nejnápaditějších plavidel!

Rychlovky

  • PROSTĚJOV
    Na začátku června se zřítila zeď městského hřbitova v Prostějově. Nyní městská rada schválila na posledním zasedání rozpočtové opatření ve výši 330 tisíc korun, které umožní zpracování statického posudku a následné projektové dokumentace na opravu historické zdi. Více. 
  • OLOMOUC - Stavba dlouho očekávané cyklostezky mezi Neředínem a Topolany začala. Cyklisté se mohou těšit na víc než kilometr nové trasy, která bude hotová už v dubnu 2026. Podrobnosti.
  • OLOMOUCKO - Po loňském úspěšném pilotním ročníku armáda opět spustila dobrovolné vojenské cvičení pro žáky a absolventy SŠ. Přhlásilo se asi 800 mladých lidí a armáda je rozčlení do 7 útvarů. Jak píše OLR, mezi ně patří i 72. mechanizovaný prapor v Přáslavicích na Olomoucku. Více.

Nejnovější

Doporučujeme

  • Biocentrum Kojetín soutěží v Cenách Olomouckého kraje
    Doporučujeme

    Biocentrum Kojetín soutěží v Cenách Olomouckého kraje

    Biocentrum, které vyrostlo na místě mokřadu a podmáčených ploch, slouží především k zadržení vody v krajině, pro vegetaci i reprodukci mnoha ohrožených a vzácných druhů živočichů a rostlin a mimo jiné i jako poldr na ochranu před povodněmi. Rozkládá se na cca 10 hektarech a utváří ho soustava průtočných a neprůtočných tůní (sedm velkých tůní a desítky tůněk), vodních příkopů a manipulačních objektů. Biocentrum nyní soutěží v Cenách Olomouckého kraje. 

  • SOUTĚŽ: Vyhrajte lístky na Sovinec
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Vyhrajte lístky na Sovinec

    Druhý červencový víkend bude na hradě Sovinec patřit milovníkům historie, šermu a středověké atmosféry. Ve dnech 12. a 13. července se zde uskuteční akce s názvem Na příkaz císaře – Akce roku, jejímž vrcholem bude velkolepý rytířský turnaj. S Reportem teď můžete vyhrát vstupenky na akci.

  • Kultovní motocykly Ducati oživí léto v Šantovce
    Doporučujeme

    Kultovní motocykly Ducati oživí léto v Šantovce

    Od pátku 4. července ozdobí prostory obchodního centra Galerie Šantovka v Olomouci více než tři desítky motocyklů slavné italské značky Ducati. Poprvé tak mají návštěvníci v Olomouckém kraji možnost zhlédnout unikátní putovní výstavu, která představuje jak historii, tak současnost tohoto motocyklového fenoménu. Mezi exponáty nechybí legendární model Ducati Cucciolo z roku 1949 – první motocykl značky – ani nejnovější modely aktuální sezóny. Výstava se koná pod záštitou oficiálního importéra Ducati pro Českou republiku a potrvá až do 3. srpna. Součástí programu je také bohatý doprovodný program včetně testovacích jízd a soutěží o atraktivní ceny.

  • Vychází nové číslo AZ magazínu. Co tam najdete?
    Doporučujeme

    Vychází nové číslo AZ magazínu. Co tam najdete?

    Nové číslo magazínu Akce Zábava už je na stáncích. Přinášíme krátký přehled toho, co v prázdninovém výtisku zjistíte. A to nejlepší? Na výdejních místech je k sehnání zdarma.

Nejčtenější

  • Nový McDonald's se otevře v úterý. Jubilejní pobočku hledejte na Prostějovsku
    Doporučujeme

    Nový McDonald's se otevře v úterý. Jubilejní pobočku hledejte na Prostějovsku

    Už 130. pobočka sítě McDonald's čeká na otevření. Oblíbený fastfoodový řetězec otvírá jubilejní pobočku na Prostějovsku, a to u obce Mořice. Blízko ji budou mít řidiči, McDonald's se totiž otevře na sjezdu z dálnice D1.

  • Komentované prohlídky Olomouce aneb staňte se turistou ve vlastním městě
    Doporučujeme

    Komentované prohlídky Olomouce aneb staňte se turistou ve vlastním městě

    Jaké jsou nejvýznamnější památky v centru Olomouce? Proč z domu na Dolním náměstí vyskakuje černý kůň? A jak to bylo s olomouckou synagogou? Nejen to, prozradí tradiční komentované prohlídky, které i na tuto letní sezonu připravilo Informační centrum Olomouc. Mezi pravidelnými prohlídkovými okruhy je letos i jedna novinka.

  • Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka
    Doporučujeme

    Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

    Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Seriály