Jak Koza zůstala celá? Vegetariánskou oázu hledejte ve vodních kasárnách

Do naší hospůdky, vedou jen tři schůdky… Do podniku Koza zůstala celá v bývalých vodních kasárnách vede schodů víc, než do hospody ze seriálu, výstup tady ale rozhodně stojí za to. Restaurace totiž nasytí nejen vegetariánskou, či bezlepkovou klientelu, jak láká cedule před vstupem z Pavelčákovy ulice v Olomouci.

Prostorem nás provádí Martin Kulich, který původně otevřel stejnojmenný podnik v Prostějově. „V roce 2015 jsme začali v Prostějově, potom přišla nabídka prostor do Olomouce a já jsem měl plány dělat franšízu, a tak jsme 2018 otevřeli v Olomouci. Přišel covid, a tak nějaká větší franšíza šla do pozadí,“ říká majitel firmy Vlk se nažral. Právě ta provozuje obě restaurace s názvem Koza zůstala celá.

Názvy, které dávají dohromady známé rčení, odkazují na hlavní důvod, proč si Kulich restauraci otevřel. „My se označujeme jako vegetariánská restaurace. Nejsme striktně veganská, ani striktně bezlepková. Tím zase zasáhneme větší množinu lidí, která si u nás vybere,“ vysvětluje Kulich s tím, že každý den jsou na menu tři hlavní jídla, polévka, přílohy, dezerty i nápoje.

Každý den máme jiné menu. Obměňujeme hodně saláty a hodně dezerty. Není úplně šance, že by tady během dvou týdnů byla dvě stejná jídla. Většinou se točí až po šesti nebo sedmi týdnech,“ dodává majitel.

Unikátní prostor vodních kasáren láká i na výhledy

Kromě nabídky je unikátní i prostor, ve kterém se Koza nachází. Jde o budovu vodních kasáren, kam se jen tak návštěvník podívat nemohl. To se ale změnilo v roce 2017, kdy Martin Kulich prostor získal. A mohl si jej uzpůsobit podle svých představ. „Strhla se hlína, protože dobově to byl jen hliněný val a pod ním stavba. Museli jsme dodržet původní vzhled, tak se vybetonoval jen tento betonový skelet. Majitel nabízel prostor nejdřív jako kavárnu, ale ta by se neuživila, tak nám navrhli provozovat druhou Kozu,“ vysvětluje Kulich.

Nedá mi to a ptám se na schody do restaurace. Aby se totiž člověk do Kozy dostal, musí jich pár vystoupat a známá architektonická poučka restauratérům radí, aby zákazník do podniku nemusel po schodech. „Je to tak. Vždycky je to něco za něco. Je to úžasné místo a když už lidi ví, kam jít, tak se tady cítí velmi dobře, i na terase, mají tady pocit nadhledu nad ulicemi. Pro úplně nové zákazníky je to ale zásadní problém. Volají, kde jsme, chodí okolo a neví kudy k nám. Kdo už tady byl, tak chodí dál a vodí třeba i další lidi,“ potvrzuje Martin Kulich.

A kdo je typickým návštěvníkem Kozy? „Pro nás je nejdůležitější mít klíčové zákazníky, což jsou úředníci, bankéři, kteří se naobědvají během půl hodiny a vrací se do práce. A pak se zas další den vrací k nám. A my jim chceme poskytnout ten komfort, že si vyberou, co chtějí a kolik toho chtějí,“ popisuje majitel restaurace.

Právě jídlo na váhu podle Kulicha funguje. Zákazníci tak mohou zkoušet, kombinovat a ochutnávat. „Máme lokální dodavatele třeba konkrétně na houby, tam je nabídka veliká. Jablka zase kupujeme ze sadů,“ upřesňuje mně Martin Kulich.

Nebylo se kde najíst, tak jsem si otevřel podnik

Já se vždycky zabývám tím, čemu věřím. Moje vegetariánství vzniklo dřív než restaurace, a to asi v roce 2013. Byla to taková životní situace, kdy člověk začne přemýšlet jinak, takže jsem se vlastně ze dne na den rozhodl pro vegetariánství,“ odpovídá mi Kulich na otázku, kde se vlastně vzala myšlenka otevřít vegetariánskou restauraci: „Najednou zjišťujete, že potřebujete jiný druh jídla a před deseti lety byl problém se kdekoliv najíst, abych byl spokojený. Takže přirozeně, protože se pohybuji v obchodu, přišel nápad udělat malý podnik, kde bych se mohl najíst.“

Druhá, tedy původně první restaurace Koza zůstala celá, je ve zmíněném Prostějově. Odtud Martin Kulich také do Olomouce dojíždí. V olomoucké Koze pak vítá jeho bodrý hlas každého zákazníka hned u dveří.

Když porovnám Prostějov a Olomouc, jsou to dva naprosto odlišné světy. Úplně jiná povaha lidí a úplně jiná konkurence. V Prostějově ji nemáme, tam jsou úplně jiné druhy podniků, takže tam jsme na tom obchodně velmi dobře,“ srovnává Kulich a dodává: "V Olomouci je situace složitější. Už tím, že k nám nechodí čistě vegetariáni, to už bychom dávno neexistovali.“

Připravují catering, chystají snídaně

Zákazníci mohou s výhledem na pěší zónu v centru Olomouce sedět na terase pod deštníky, nebo uvnitř. „Teď jsme tu měli na konci června akci pro 80 lidí a lidi seděli venku na schodech a bylo to perfektní,“ pochvaluje si Kulich koncept. Koza zůstala celá nabízí i catering pro vlastní večírky. Zákazníci v restauraci najdou také vlastní nabídku chlebů, každý den si mohou zakoupit jiný druh.

Od září pak restaurace plánuje novinku v podobě snídaní. „Chystáme je od 2. září tady v Olomouci, spustíme je od půl osmé, zase způsobem rautu. A pak necháme otevřeno až do oběda, klidně si dáte dopolední kávu ke schůzce,“ popisuje majitel. Otevírací doba restaurace se tak prodlouží, provoz od pondělí do pátku pojede do 16 hodin.

Související

  • Zazní i Mandolína? Velká Morava Fest láká na levnější vstup i slovenské hvězdy
    Doporučujeme

    Zazní i Mandolína? Velká Morava Fest láká na levnější vstup i slovenské hvězdy

    Zatancuj si so mnou, Horehronie nebo Po schodoch. Festival Velká Morava Fest se uskuteční i v letošním roce a vy můžete být u toho. Jednodenní přerovský festival se koná v parku Michalov 11. července 2026. A přitáhne nejen slovenské hvězdy. 

  • STAVOTECH Olomouc obsadí na tři dny Výstaviště Flora
    Doporučujeme

    STAVOTECH Olomouc obsadí na tři dny Výstaviště Flora

    Jak smysluplně investovat do vlastního bydlení? Řešíte účty za energie? Přemýšlíte jak a čím topit? Opravujete dům po babičce? Dřevostavba – jaké má výhody? To jsou aktuální otázky všech, co řeší své bydlení. Odpovědi na ně přinese veletrh Stavotech s letošním sloganem MŮJ DŮM – MŮJ HRAD.

  • Svatomartinská Olomouc oslaví mladá vína. Přijedou i krampusáci
    Doporučujeme

    Svatomartinská Olomouc oslaví mladá vína. Přijedou i krampusáci

    Oslava mladých vín, přesně to bude Svatomartinská Olomouc. Příchod mladých vín se bude v hanácké metropoli slavit v pátek 7. a v sobotu 8. listopadu. Na své si přijdou nejen milovníci dobrého vína, ale také jídla a dalších pochutin nebo nápojů.

  • Burza středních škol SCHOLARIS 2025 zve žáky, rodiče i pedagogy
    Doporučujeme

    Burza středních škol SCHOLARIS 2025 zve žáky, rodiče i pedagogy

    Již tradičně se v listopadu uskuteční burza středních škol Scholaris 2025, což je největší přehlídka vzdělávacích příležitostí v Olomouckém kraji. Akce je určena především žákům základních škol a jejich rodičům, kteří se rozhodují o dalším studiu, ale vítáni jsou i pedagogové a široká veřejnost.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Od začátku listopadu má fotbalový SK Sigma Olomouc nového generálního sportovního manažera. Stal se jím Pavel Hapal, legendární odchovanec SK Sigma a jeden z nejlepších hráčů, který za hanácký klub v jeho historii nastupoval. Více.
  • ČESKÁ REPUBLIKA
    Zemřel emeritní arcibiskup pražský Dominik Duka. K jeho úmrtí se vyjádřil současný olomoucký arcibiskup Nuzík. Duka působil také v Olomouci, kde učil. Více.
  • OLOMOUC
    Rekonstrukci bývalém pevnosti Tafelberg připravuje FN Olomouc. Projekt za 650 milionů korun má proměnit památku na okraji areálu nemocnice v inovační centrum špičkové medicíny s prostorem i pro společenské akce. Více.

Nejnovější

Doporučujeme

  • Vyšlo nové číslo AZ magazínu. Co v něm najdete?
    Doporučujeme

    Vyšlo nové číslo AZ magazínu. Co v něm najdete?

    Nové číslo magazínu Akce Zábava už je na stáncích. Přinášíme krátký přehled toho, co v listopadovém výtisku zjistíte. A to nejlepší? Na výdejních místech je k sehnání zdarma.

  • Šaty z pivního skla uvidí i Olomoučáci. Už od zítřka
    Doporučujeme

    Šaty z pivního skla uvidí i Olomoučáci. Už od zítřka

    Třetí ročník výstavní přehlídky Design Olomouc startuje 1. listopadu a přinese to nejzajímavější z českého designu – od skleněných šatů přes filmové vázy až po inovativní projekty škol a legendární kufry značky Kazeto.

  • Šantovka pozvala ke spolupráci Vincenta Chigniera. Připravil mural
    Doporučujeme

    Šantovka pozvala ke spolupráci Vincenta Chigniera. Připravil mural

    Galerie Šantovka potvrzuje svou roli kulturního centra města novým uměleckým projektem, který propojuje svět umění s každodenním životem. Společně s francouzským malířem a ilustrátorem Vincentem Chignierem, žijícím ve Šternberku, připravila vizuálně výraznou sérii polepů olomouckých vozů MHD a zároveň velkoformátový mural přímo v prostorách centra.

  • Gran Turismo můžete jezdit i v Olomouci. Díky závodům s BELEFI
    Doporučujeme

    Gran Turismo můžete jezdit i v Olomouci. Díky závodům s BELEFI

    Mezi populární záležitost nejen pro zábavu patří e-sport. V Olomouci nyní vzniká závodní stáj na online trenažérech Gran Turismo. Ale jízdu si klidně můžete také přijít jen vyzkoušet, prostě se jenom pobavit.

Nejčtenější

  • Víme čím, víme jak a víme, kolik světla daný prostor optimálně potřebuje, říká Miroslav Vejrosta, majitel firmy Ewerel svítidla
    Doporučujeme

    Víme čím, víme jak a víme, kolik světla daný prostor optimálně potřebuje, říká Miroslav Vejrosta, majitel firmy Ewerel svítidla

    Jak důležité je vybrat správné osvětlení do jednotlivých místností a jaké jsou aktuální trendy? V prodejně a studiu Ewerel svítidla v Sokolské ulici 5 v Olomouci mají odpověď na každou otázku zákazníků, kteří potřebují osvětlit své domovy nebo komerční prostory. Byli jsme se tam podívat a s majitelem firmy Ewerel Miroslavem Vejrostou jsme probrali vše, co chce vědět zákazník.

  • Dobronoc, to je noc, kdy se krása módy spojí s dobročinností
    Doporučujeme

    Dobronoc, to je noc, kdy se krása módy spojí s dobročinností

    Olomouc se chystá na večer, který spojí eleganci, kulturu a dobročinnost. První ročník benefičního gala večera Dobronoc nabídne 1. listopadu nejen dechberoucí módní přehlídku návrhářky Hany Krátké z ateliéru Hanell, luxusní degustace fingerfood od Catering Olomouc s.r.o., ale i například elektronickou aukci unikátních předmětů a mnoho dalšího. Výtěžek z celé akce podpoří onkologicky nemocné děti FN Olomouc.

  • Dobře bydlet a úsporně topit? Pomůže veletrh STAVOTECH
    Doporučujeme

    Dobře bydlet a úsporně topit? Pomůže veletrh STAVOTECH

    Elon Musk chce letět na Mars, většina z nás má ale „přízemnější“ cíle. Dobře bydlet, úsporně topit, vytvořit si příjemný a pohodlný osobní prostor ve svém domě nebo bytě. Stavební sezónu na střední Moravě symbolicky otevírá stavební a technický veletrh STAVOTECH Olomouc. Uskuteční se ve dnech 3. až 5. dubna 2025 v pavilonu A olomouckého Výstaviště Flora a přilehlých venkovních plochách.

Seriály