Jak Koza zůstala celá? Vegetariánskou oázu hledejte ve vodních kasárnách

Do naší hospůdky, vedou jen tři schůdky… Do podniku Koza zůstala celá v bývalých vodních kasárnách vede schodů víc, než do hospody ze seriálu, výstup tady ale rozhodně stojí za to. Restaurace totiž nasytí nejen vegetariánskou, či bezlepkovou klientelu, jak láká cedule před vstupem z Pavelčákovy ulice v Olomouci.

Prostorem nás provádí Martin Kulich, který původně otevřel stejnojmenný podnik v Prostějově. „V roce 2015 jsme začali v Prostějově, potom přišla nabídka prostor do Olomouce a já jsem měl plány dělat franšízu, a tak jsme 2018 otevřeli v Olomouci. Přišel covid, a tak nějaká větší franšíza šla do pozadí,“ říká majitel firmy Vlk se nažral. Právě ta provozuje obě restaurace s názvem Koza zůstala celá.

Názvy, které dávají dohromady známé rčení, odkazují na hlavní důvod, proč si Kulich restauraci otevřel. „My se označujeme jako vegetariánská restaurace. Nejsme striktně veganská, ani striktně bezlepková. Tím zase zasáhneme větší množinu lidí, která si u nás vybere,“ vysvětluje Kulich s tím, že každý den jsou na menu tři hlavní jídla, polévka, přílohy, dezerty i nápoje.

Každý den máme jiné menu. Obměňujeme hodně saláty a hodně dezerty. Není úplně šance, že by tady během dvou týdnů byla dvě stejná jídla. Většinou se točí až po šesti nebo sedmi týdnech,“ dodává majitel.

Unikátní prostor vodních kasáren láká i na výhledy

Kromě nabídky je unikátní i prostor, ve kterém se Koza nachází. Jde o budovu vodních kasáren, kam se jen tak návštěvník podívat nemohl. To se ale změnilo v roce 2017, kdy Martin Kulich prostor získal. A mohl si jej uzpůsobit podle svých představ. „Strhla se hlína, protože dobově to byl jen hliněný val a pod ním stavba. Museli jsme dodržet původní vzhled, tak se vybetonoval jen tento betonový skelet. Majitel nabízel prostor nejdřív jako kavárnu, ale ta by se neuživila, tak nám navrhli provozovat druhou Kozu,“ vysvětluje Kulich.

Nedá mi to a ptám se na schody do restaurace. Aby se totiž člověk do Kozy dostal, musí jich pár vystoupat a známá architektonická poučka restauratérům radí, aby zákazník do podniku nemusel po schodech. „Je to tak. Vždycky je to něco za něco. Je to úžasné místo a když už lidi ví, kam jít, tak se tady cítí velmi dobře, i na terase, mají tady pocit nadhledu nad ulicemi. Pro úplně nové zákazníky je to ale zásadní problém. Volají, kde jsme, chodí okolo a neví kudy k nám. Kdo už tady byl, tak chodí dál a vodí třeba i další lidi,“ potvrzuje Martin Kulich.

A kdo je typickým návštěvníkem Kozy? „Pro nás je nejdůležitější mít klíčové zákazníky, což jsou úředníci, bankéři, kteří se naobědvají během půl hodiny a vrací se do práce. A pak se zas další den vrací k nám. A my jim chceme poskytnout ten komfort, že si vyberou, co chtějí a kolik toho chtějí,“ popisuje majitel restaurace.

Právě jídlo na váhu podle Kulicha funguje. Zákazníci tak mohou zkoušet, kombinovat a ochutnávat. „Máme lokální dodavatele třeba konkrétně na houby, tam je nabídka veliká. Jablka zase kupujeme ze sadů,“ upřesňuje mně Martin Kulich.

Nebylo se kde najíst, tak jsem si otevřel podnik

Já se vždycky zabývám tím, čemu věřím. Moje vegetariánství vzniklo dřív než restaurace, a to asi v roce 2013. Byla to taková životní situace, kdy člověk začne přemýšlet jinak, takže jsem se vlastně ze dne na den rozhodl pro vegetariánství,“ odpovídá mi Kulich na otázku, kde se vlastně vzala myšlenka otevřít vegetariánskou restauraci: „Najednou zjišťujete, že potřebujete jiný druh jídla a před deseti lety byl problém se kdekoliv najíst, abych byl spokojený. Takže přirozeně, protože se pohybuji v obchodu, přišel nápad udělat malý podnik, kde bych se mohl najíst.“

Druhá, tedy původně první restaurace Koza zůstala celá, je ve zmíněném Prostějově. Odtud Martin Kulich také do Olomouce dojíždí. V olomoucké Koze pak vítá jeho bodrý hlas každého zákazníka hned u dveří.

Když porovnám Prostějov a Olomouc, jsou to dva naprosto odlišné světy. Úplně jiná povaha lidí a úplně jiná konkurence. V Prostějově ji nemáme, tam jsou úplně jiné druhy podniků, takže tam jsme na tom obchodně velmi dobře,“ srovnává Kulich a dodává: "V Olomouci je situace složitější. Už tím, že k nám nechodí čistě vegetariáni, to už bychom dávno neexistovali.“

Připravují catering, chystají snídaně

Zákazníci mohou s výhledem na pěší zónu v centru Olomouce sedět na terase pod deštníky, nebo uvnitř. „Teď jsme tu měli na konci června akci pro 80 lidí a lidi seděli venku na schodech a bylo to perfektní,“ pochvaluje si Kulich koncept. Koza zůstala celá nabízí i catering pro vlastní večírky. Zákazníci v restauraci najdou také vlastní nabídku chlebů, každý den si mohou zakoupit jiný druh.

Od září pak restaurace plánuje novinku v podobě snídaní. „Chystáme je od 2. září tady v Olomouci, spustíme je od půl osmé, zase způsobem rautu. A pak necháme otevřeno až do oběda, klidně si dáte dopolední kávu ke schůzce,“ popisuje majitel. Otevírací doba restaurace se tak prodlouží, provoz od pondělí do pátku pojede do 16 hodin.

Související

  • Prodloužený víkend láká na akci Včely v Pevnosti
    Doporučujeme

    Prodloužený víkend láká na akci Včely v Pevnosti

    V polovině měsíce, přesněji o prodlouženém víkendu 15.–17. listopadu se v areálu Pevnost poznání v Olomouci uskuteční tematická akce „Včely v Pevnosti“, což je rodinný program věnovaný světu včel, jejich produktům a významu pro ekosystém.

  • SOUTĚŽ: Není to jen další konference. Vyhrajte lístky na Business Camp
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Není to jen další konference. Vyhrajte lístky na Business Camp

    Už ve čtvrtek 27. listopadu se v Olomouci sejdou špičky ze svých oborů, aby mluvili o svém podnikání. Nevíte, kde začít s rozvojem svého nápadu? Přemýšlíte nad inovacemi a nad svým podnikatelským plánem? Pak právě pro vás je UP Business Camp. Teď můžete s Reportem vyhrát vstupenky. 

  • Ve Štěpánově se chystá Noc s Karlosem Vémolou
    Doporučujeme

    Ve Štěpánově se chystá Noc s Karlosem Vémolou

    Karlos Termiátor Vémola je legendou českého MMA. Špičkový sportovec se svou talk show míří do Štěpánova. Noc s Karlosem Vémolou se ve štěpánovském kině uskuteční v pátek 14. listopadu od 19 hodin.

  • Vánoční (nejen) akce ve firmě? Catering zajistí Mapexo, vy si užijte atmosféru
    Doporučujeme

    Vánoční (nejen) akce ve firmě? Catering zajistí Mapexo, vy si užijte atmosféru

    S nadcházejícím koncem kalendářního roku se blíží období vánočních oslav a večírků. A pokud takovou akci plánujete nejen ve své firmě, podniku nebo zařízení, tak přesně pro vás jsou jako dělané služby kroměřížské firmy Mapexo, která připravuje, mimo jiné, kompletní catering.

Rychlovky

  • PŘEROVSKO
    V Kojetíně už funguje nový zimní stadion. Přesněji zastřešená ledová plocha o rozměrech dvacet krát čtyřicet metrů. Sportoviště pro hobby sportovce a děti je multifunkční, mimo zimní sezónu bude sloužit i pro jiná sportovní odvětví. Více.
  • OLOMOUCKO
    Mlha komplikuje dopravu. Hasiči dnes zasahují na D35 u tří dopravních nehod. Komunikace je v jednom směru uzavřena u Olomouce u globusu, ve druhém od Unčovic až do Olomouce. Další nehodu řeší hasiči u Droždína. Více.
  • ŠUMPERSKO
    Nové zázemí pro tenisové kurty v Mohelnici plánuje vybudovat město. Vzniknout mají nové šatny, sprchy, toalety i společenská místnost s výhl na kurty. Stavba by mohla začít příští rok - po schválení rozpočtu.

Nejnovější

  • AI kamera v Jeseníku odhalila 15 případů poškození zraku dřív, než bylo pozdě
    Zdraví

    AI kamera v Jeseníku odhalila 15 případů poškození zraku dřív, než bylo pozdě

    V některých případech dochází u diabetiků k poškození nebo i ztrátě zraku. Proti tomu se daří v jesenické nemocnici AGEL včas zakročit díky funduskameře, která využívá umělou inteligenci. Přístroj od zavedení technologie v roce 2023 zachytil už 15 pacientů s diabetickou retinopatií, která by ke ztrátě zraku mohla vést.

  • Týden svobody začíná. Přinese besedy i výstavy
    Společnost

    Týden svobody začíná. Přinese besedy i výstavy

    Multižánrovým představením Numbers se do letošního Týdne svobody zapojí olomoucký kulturní dům nacucky! Chystá také dva workshopy pro děti i dospělé na téma svobody jako univerzální hodnoty, která by měla být dostupná všem. ČTK o tom informovala Hana Sedláková z kulturního domu nacucky! Do celorepublikového programu Týdne svobody, který začíná dnes, přispějí i další města v Olomouckém kraji. Chystají besedy i výstavy.

  • Vánoční náplavka i zimní režim technických služeb. Jak vypadá příprava pracovníků?
    Společnost

    Vánoční náplavka i zimní režim technických služeb. Jak vypadá příprava pracovníků?

    První listopad přinesl pro Technické služby města Olomouce (TSMO) ostrý start zimní sezóny. Přechod do zimního režimu zahrnuje nejen přestavbu vozidel a plánování zásahů na komunikacích, ale i úpravu zeleně, změny v odpadovém hospodářství a přípravu na vánoční období. Technický náměstek Michal Kollár popsal v podcastu Radia Metropole, jak probíhá každodenní zajišťování zimního provozu.

  • Novou halu využijí děti i hobby sportovci. Stála 97 milionů
    Sport

    Novou halu využijí děti i hobby sportovci. Stála 97 milionů

    V Kojetíně už funguje nový zimní stadion. Přesněji zastřešená ledová plocha o rozměrech dvacet krát čtyřicet metrů. Sportoviště pro hobby sportovce a děti je multifunkční, mimo zimní sezónu bude sloužit i pro jiná sportovní odvětví.

Doporučujeme

  • Cosplay Festival v Šantovce vtáhne příchozí  do světa Japonska, mangy a anime
    Doporučujeme

    Cosplay Festival v Šantovce vtáhne příchozí do světa Japonska, mangy a anime

    Galerie Šantovka se v sobotu 8. listopadu promění v centrum japonské kultury, fantazie a popkultury. Uskuteční se zde devátý ročník oblíbeného Cosplay Festivalu, největší akce svého druhu na Moravě, která propojuje fanoušky anime, komiksů, her i filmů. Festival nabídne bohatý celodenní program pro všechny generace – od workshopů japonských tradic až po velkolepý průvod kostýmů. Vstup na akci je zdarma.

  • Mapexo Catering, to jsou nejen obědy, lahůdky a rauty
    Doporučujeme

    Mapexo Catering, to jsou nejen obědy, lahůdky a rauty

    Svačiny, obědy, lahůdky, rauty, oslavy a večírky. Tak přesně na takové příležitosti připraví skvělé a chutné jídlo z čerstvých surovin společnost Mapexo Catering, kterou najdete v Kroměříži na adrese Havlíčkova 2887. 

  • Nakoukněte do základní školy KSOR, škola zve na den otevřených dveří
    Doporučujeme

    Nakoukněte do základní školy KSOR, škola zve na den otevřených dveří

    Soukromá základní škola KSOR je první svého druhu v Kroměříži. A jaké to v ní je a co nabízí pro vaše potomky, to se můžete dozvědět nejen on-line, tedy na webu nebo sociálních sítích, ale také osobně. KSOR totiž připravil dny otevřených dveří.

  • Zazní i Mandolína? Velká Morava Fest láká na levnější vstup i slovenské hvězdy
    Doporučujeme

    Zazní i Mandolína? Velká Morava Fest láká na levnější vstup i slovenské hvězdy

    Zatancuj si so mnou, Horehronie nebo Po schodoch. Festival Velká Morava Fest se uskuteční i v letošním roce a vy můžete být u toho. Jednodenní přerovský festival se koná v parku Michalov 11. července 2026. A přitáhne nejen slovenské hvězdy. 

Nejčtenější

  • Burza středních škol SCHOLARIS 2025 zve žáky, rodiče i pedagogy
    Doporučujeme

    Burza středních škol SCHOLARIS 2025 zve žáky, rodiče i pedagogy

    Již tradičně se v listopadu uskuteční burza středních škol Scholaris 2025, což je největší přehlídka vzdělávacích příležitostí v Olomouckém kraji. Akce je určena především žákům základních škol a jejich rodičům, kteří se rozhodují o dalším studiu, ale vítáni jsou i pedagogové a široká veřejnost.

  • Doe’s rozšiřuje hranice stylu: V Olomouci otevřelo nové Hair Studio
    Doporučujeme

    Doe’s rozšiřuje hranice stylu: V Olomouci otevřelo nové Hair Studio

    V pátek 17. října se na rohu ulic Šantova a Camilla Sitteho slavnostně otevřela už pátá pobočka známého olomouckého brandu Doe’s Barber Shop. Tentokrát však nejde jen o další holičství. Nový prostor nese název Doe’s Hair Studio a představuje odvážný krok vpřed – k propojení tradičního řemesla s moderní péčí o vlasy napříč styly i pohlavími.

  • Víme čím, víme jak a víme, kolik světla daný prostor optimálně potřebuje, říká Miroslav Vejrosta, majitel firmy Ewerel svítidla
    Doporučujeme

    Víme čím, víme jak a víme, kolik světla daný prostor optimálně potřebuje, říká Miroslav Vejrosta, majitel firmy Ewerel svítidla

    Jak důležité je vybrat správné osvětlení do jednotlivých místností a jaké jsou aktuální trendy? V prodejně a studiu Ewerel svítidla v Sokolské ulici 5 v Olomouci mají odpověď na každou otázku zákazníků, kteří potřebují osvětlit své domovy nebo komerční prostory. Byli jsme se tam podívat a s majitelem firmy Ewerel Miroslavem Vejrostou jsme probrali vše, co chce vědět zákazník.

Seriály