S nástupem teplých dní se zvyšuje popularita venkovního grilování, což s sebou přináší zdravotní rizika. Krajská hygienická stanice (KHS) Olomouckého kraje proto varuje před nejčastější bakteriální střevní infekcí v Evropské unii i Česku – kampylobakteriózou. Letní teploty poskytují bakteriím ideální podmínky k přežívání a přenosu.
Původcem onemocnění je bakterie rodu Campylobacter, nejčastěji Campylobacter jejuni. „Stačí jeden nedopečený kousek masa nebo špinavé náčiní a večer u ohně může skončit horečkou, křečemi, průjmem a dehydratací,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí KHS Markéta Koutná.
Mezi akutní příznaky patří akutní průjem, křečovité bolesti břicha, často v pravém podbříšku, horečka do 38,5 stupňů Celsia, nevolnost, zvracení, celková schvácenost, bolesty hlavy a únava. „Příznaky se objevují zpravidla 2 až 5 dní po nakažení a trvají obvykle 2 až 7 dní,“ dodala Koutná.
Nakazit se člověk může z mnoha zdrojů. Mezi ně patří nedostatečně tepelně upravené maso, zejména drůbeží, nepasterizované mléko a výrobky z něj, kontaminovaná voda, kontakt se zvířaty nebo nedostatečná hygiena rukou po manipulaci s potravinami či zvířaty.
„Kampylobakterióza patří mezi povinně hlášená a sledovaná infekční onemocnění. KHS evidovala v období od 1. ledna do 11. června 2025 celkem 284 případů,“ vysvětlila mluvčí. Nejvíce výskytů sledují hygienici na Olomoucku s 126 případy. Okresy Prostějov a Přerov mají shodně 56 případů, na Šumpersku jde o 38 případů a na Jesenicku o 8.
Nejčastěji se podle hygieniků nákaza vyskytuje u dětí ve věkových skupinách 1-4 roky a 5-9 let. „Vyšší nemocnost v dětském věku souvisí zejména s nedostatečně vyvinutým imunitním systémem a častějším porušováním základních hygienických návyků, zejména mytí rukou před jídlem,“ uzavřela mluvčí.