Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Univerzita má vlastní pivovar. První várku piva uvaří už v srpnu

Výrobu piva a technologické postupy, jeho vliv na lidské zdraví nebo místo v historii a dějinách chemie. To vše nabídne nově instalovaný Experimentální mikropivovar Univerzity Palackého v Olomouci. Studenti při vaření piva získají informace nejen o technologickém postupu a chemických dějích, které dávají tomuto nápoji charakteristické vlastnosti, ale také o blahodárném vlivu přiměřené konzumace piva na lidské zdraví. Experimentální pivovar uvaří první várku piva do konce srpna.

„Do našeho projektu experimentálního pivovaru chceme postupně zapojit pokud možno všechny fakulty. Pivní fenomén lze totiž zkoumat z mnoha úhlů pohledu. Ať už se jedná o historii vaření piva, vývoj receptur a pivní kultury v čase, geografické odlišnosti v postupu vaření piva, používání moderních technologií v současném pivovarnictví či o zdravotní hledisko pití piva,“ uvedl Lukáš Kučera z katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Experimentální pivovar v počáteční fázi uvaří v jedné várce 25 litrů piva, jeho roční výstav dle platné legislativy nesmí překročit 2 tisíce litrů. Děkan Filozofické fakulty UP Jan Stejskal pro tento projekt přislíbil uvolnit nevyužívané sklepní prostory v budově na třídě Svobody, které díky stabilní teplotě a vlhkosti nabízejí ideální podmínky pro vaření a zrání piva.

Zařízení na výrobu piva bude sloužit pro vědecké i akademické účely, protože na toto atraktivní téma lze napojit různé výukové moduly a předměty. Například katedra analytické chemie Přírodovědecké fakulty UP už zavedla předmět Chemie piva, ke kterému nyní díky experimentálnímu mikropivovaru přidá nový předmět Cvičení z chemie piva. „Zaměřen bude na studium veškerých chemických procesů, které se odehrávají při vaření piva i jeho zrání v ležáckých sudech,“ podotkl Lukáš Kučera.

Studenti tak budou moci zkoumat například roli různých bakterií při kvašení piva či vyvíjet nové metody analýzy jednotlivých složek, které se při výrobě zlatavého moku používají. Velký potenciál má i propojení experimentálního mikropivovaru s Pedagogickou fakultou UP. „Její současné osnovy lze obohatit například o předmět zaměřený na problematiku fermentace, což je velmi důležitý proces z hlediska uchovávání potravin. Lze ho využít například v rámci krizových plánů či při dlouhodobé ochraně potravin,“ uvedl Lukáš Kučera.

Zajímavé informace díky projektu experimentálního mikropivovaru získají také studenti Lékařské fakulty UP. „Pivo obsahuje spoustu pozitivních látek pro lidský organismus. Lze například studovat vliv jeho střídmé konzumace na lidský střevní mikrobiom, o kterém se říká, že je to náš druhý mozek. Správná funkce mikrobiomu hraje zásadní roli v lidském zdraví. Zajímavý je také pozitivní vliv střídmého pití piva na kardiovaskulární systém, za což vděčíme přítomnosti látek z chmele,“ dodal Lukáš Kučera.

Aktuálně je pivovar instalován v prostorách katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. V následujících měsících bude výrobní technologie přestěhována do sklepů Filozofické fakulty UP na tř. Svobody.

Související články

Olomoucký kraj

Aby se církev otevírala společnosti. Nuzík se chce zaměřit i na ochranu obětí zneužívání

Na ochranu nezletilých a zranitelných v církvi, podporu rodiny a aktivní zapojení laiků do života církve se chce zaměřit při svém funkčním období nový...

Nákup jízdenky na vlak, autobus i MHD na jednom místě. České dráhy rozšiřují aplikaci

České dráhy ve spolupráci s Olomouckým krajem rozšiřují nabídku v mobilní aplikaci Můj vlak. V nové verzi je možné si koupit také vybrané jízdenky dalšího krajského integrovaného...

Unikátní porod v Jeseníku. Dítě přišlo na svět chráněné plodovou blánou

V porodnici jesenické nemocnice AGEL zažili vzácný okamžik, kdy miminko přišlo na svět v neporušeném plodovém vaku. V České republice se takový případ stane...

Olomoucký kraj skončil první čtvrtletí s přebytkem. Meziročně je nižší o 240 milionů

Hospodaření Olomouckého kraje skončilo v prvním čtvrtletí letošního roku přebytkem 2,134 miliardy korun, v meziročním srovnání je nižší o 240 milionů korun. Příjmy kraje...

Nejnovější

Fórum OR: Zastupitelé o veřejném prostoru. Co by zlepšilo olomoucké parky?

S příchodem teplých dnů ožívají olomoucké parky a náměstí. Lidé míří do zeleně, za sportem, odpočinkem i setkáními s přáteli. Právě teď je ideální čas...

Jeden visel na okraji, druhý byl 10 metrů hluboko. Policistka zachránila horolezce v Alpách

Podpraporčice Radka Štýbnarová z dopravního inspektorátu Policie ČR v Šumperku se v neděli 2. března podílela na záchraně tří mladých horolezců, kteří uvízli v...

Policie vyzývá svědky bouračky ke spolupráci

Na Olomoucku se srazila dvě osobní auta. Nejspíše šlo o neopatrné předjíždění, ale konkrétní okolnosti bouračky zatím nejsou zcela jasné. Olomoucká policie proto vyzývá...

Recidivista se vloupal do obchodů i domů. Odnesl kola, lyže i rybářské pruty

Olomoučtí kriminalisté obvinili 34letého muže z Olomoucka. Ten se měl od listopadu loňského roku vloupávat do obchodů, garáží a rodinných domů, odkud si odnášel...

Přidejte se k týmu MedicProgress. Nabírá zaměstnance

Společnost MedicProgress se sídlem v Hněvotíně u Olomouce působí na trhu už 16 let. Její vizí je přinášet lepší budoucnost v oblasti zdraví, péče...

SOUTĚŽ: Dobývání hradu Sovinec i s rytířským turnajem

Na hradě Sovinec je připravena akce nejen pro milovníky vojenské historie a bojového umění středověku. Ve čtvrtek 8. a o víkendu 10. a 11....

V Sokolce se chystá první originální sigmácký kvíz

Máte přehled o Sigmě, fotbalu, Olomouc a Hané. Tak přesně pro vás je určena akce, která se chystá poslední dubnový den v olomoucké restauraci Sokolka....

Prostějovské muzeum přiblíží tradiční úpravu hlavy a šátky na Hané

V poslední době roste zájem odborné i laické veřejnosti o tradiční lidový oděv, zejména o tematiku šátků. Muzeum a galerie v Prostějově představují novou...