Zpravodajský report z Olomouckého kraje

KRUČÍ MI V BŘIŠE: Tvarůžky nebo syrečky. Kde jsou nejlepší?

Čekali jste na něj déle a možná ani netušili, že jej potřebujete. Ale už je tady. Další díl rubriky KRUČÍ MI V BŘIŠE se tentokrát zaměří na typickou pivní chuťovku, kterou ovšem nejspíš jinde než na Olomoucku nenajdete. Kam zajít za dobrými tvarůžky?

U Kuděje

Cena: 80,-

Hodnocení: 4 z 5 reportů

Tvarůžky jsou prostým jídlem, které při správném servírování může vaše chuťové pohárky navnadit, ale i znechutit. Pět zlatavých olympijských kruhů, ozdobených cibulí a sypaných sladkou paprikou se na vás usmívá v tradiční hospůdce U Kuděje u Čechových sadů. Nechybí kus másla a pozor! Ošatka plná krájeného chleba, což není standardem v jiných podnicích, kde dostanete přesný počet krajíců.

V případě syrečků od Kuděje platí naštěstí první varianta. Jedinou věcí, kterou jako hladový strávník zrovna neoceníte, je tuhost másla. Abyste si chléb dobře namazali, musíte chvíli počkat, protože obsluha nejspíš máslo zrovna vytáhla z lednice.

Personál ovšem u Kuděje kmitá a kromě olomoucké speciality najdete v místním jídelníčku další hospodské chuťovky, jako je tlačenka, či nakládaný hermelín. Bonusem jsou příjemné ceny, ochutnávka místních dobrot vás rozhodně nezruinuje. Udělujeme čtyři reporty.

zdroj: Olomoucký Report

Svatováclavský pivovar

Cena: 105,-

Hodnocení: 3 z 5 reportů

Nejdražší ze zkoušených variant, čtyři půlkrajíce a poprvé i zeleninová obloha, která nesestává jen z cibule. Tak by se dala shrnout naše zkušenost s tvarůžky ze Svatováclavského pivovaru.

Syrečky byly sypané červenou paprikou, kmínem a u zmiňované přílohy nechyběly dva druhy cibule. Hůř hodnotíme menší porci chleba, stejně jako u dalšího podniku se jednalo o pouhé dva krajíce, což nemusí stačit, zvlášť pokud máte více másla.


V minulých dílech jsme se zaměřili na párky v rohlíku, dozvěděli jste se i o tipech, kam zajít na polévku. Zaujaly vás i tipy na olomoucké kebaby.


U Václava si většinou musíte rezervovat stůl a bývá tady hlučno. Milá obsluha, která má přehled a nenechá vás čekat žíznivé vám ale stejně jako dobré jídlo tohle všechno vynahradí. Dáváme tři reporty.

zdroj: Olomoucký Report

Zkouška

Cena: 90,-

Hodnocení: 2 z 5 reportů

Zkouška je hospoda studentská, nejspíš podle toho také vypadala porce bílkovin na talíři. Ze všech podniků vypadalo servírované jídlo nejprostěji, což naštěstí neubralo na chuti. Ovšem dvě máslíčka hotelového balení, misky s kmínem a solí a pouhé dva krajíce chleba, vypadaly skoro uboze.

Porci alespoň zachraňují skutečně tvarůžky, těch je pět a narozdíl od předchozích podniků mají větší šířku, podobně jako při koupi v běžném supermarketu. Cena jedné porce je také příznivá, za 90 korun si tady třeba právě studenti mohou dát i něco jiného, než těstoviny nebo kebab odvedle.

Návštěvníka potěší i větší výběr piv, kterými může tvarůžky spláchnout a příjemná obsluha. Chybějící cibuli u syrečků ale nic z toho nedorovná. Dáváme dva reporty.

zdroj: Olomoucký Report
Související články

Olomoucký kraj

Aby se církev otevírala společnosti. Nuzík se chce zaměřit i na ochranu obětí zneužívání

Na ochranu nezletilých a zranitelných v církvi, podporu rodiny a aktivní zapojení laiků do života církve se chce zaměřit při svém funkčním období nový...

Nákup jízdenky na vlak, autobus i MHD na jednom místě. České dráhy rozšiřují aplikaci

České dráhy ve spolupráci s Olomouckým krajem rozšiřují nabídku v mobilní aplikaci Můj vlak. V nové verzi je možné si koupit také vybrané jízdenky dalšího krajského integrovaného...

Unikátní porod v Jeseníku. Dítě přišlo na svět chráněné plodovou blánou

V porodnici jesenické nemocnice AGEL zažili vzácný okamžik, kdy miminko přišlo na svět v neporušeném plodovém vaku. V České republice se takový případ stane...

Olomoucký kraj skončil první čtvrtletí s přebytkem. Meziročně je nižší o 240 milionů

Hospodaření Olomouckého kraje skončilo v prvním čtvrtletí letošního roku přebytkem 2,134 miliardy korun, v meziročním srovnání je nižší o 240 milionů korun. Příjmy kraje...

Nejnovější

Fórum OR: Zastupitelé o veřejném prostoru. Co by zlepšilo olomoucké parky?

S příchodem teplých dnů ožívají olomoucké parky a náměstí. Lidé míří do zeleně, za sportem, odpočinkem i setkáními s přáteli. Právě teď je ideální čas...

Jeden visel na okraji, druhý byl 10 metrů hluboko. Policistka zachránila horolezce v Alpách

Podpraporčice Radka Štýbnarová z dopravního inspektorátu Policie ČR v Šumperku se v neděli 2. března podílela na záchraně tří mladých horolezců, kteří uvízli v...

Policie vyzývá svědky bouračky ke spolupráci

Na Olomoucku se srazila dvě osobní auta. Nejspíše šlo o neopatrné předjíždění, ale konkrétní okolnosti bouračky zatím nejsou zcela jasné. Olomoucká policie proto vyzývá...

Recidivista se vloupal do obchodů i domů. Odnesl kola, lyže i rybářské pruty

Olomoučtí kriminalisté obvinili 34letého muže z Olomoucka. Ten se měl od listopadu loňského roku vloupávat do obchodů, garáží a rodinných domů, odkud si odnášel...

Přidejte se k týmu MedicProgress. Nabírá zaměstnance

Společnost MedicProgress se sídlem v Hněvotíně u Olomouce působí na trhu už 16 let. Její vizí je přinášet lepší budoucnost v oblasti zdraví, péče...

SOUTĚŽ: Dobývání hradu Sovinec i s rytířským turnajem

Na hradě Sovinec je připravena akce nejen pro milovníky vojenské historie a bojového umění středověku. Ve čtvrtek 8. a o víkendu 10. a 11....

V Sokolce se chystá první originální sigmácký kvíz

Máte přehled o Sigmě, fotbalu, Olomouc a Hané. Tak přesně pro vás je určena akce, která se chystá poslední dubnový den v olomoucké restauraci Sokolka....

Prostějovské muzeum přiblíží tradiční úpravu hlavy a šátky na Hané

V poslední době roste zájem odborné i laické veřejnosti o tradiční lidový oděv, zejména o tematiku šátků. Muzeum a galerie v Prostějově představují novou...