Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Helen hlásí zvučnou posilu. Pro Olomoučany bude vařit kuchař z La Finestry

Další kuchař se zkušenostmi z oceňovaných pražských i zahraničních podniků zamířil do Olomouce. Tomáš Juřík se po letech vrací zpět do regionu a nastupuje jako šéfkuchař Bistra Helen v Galerii Šantovka. S jeho příchodem restaurace rozšiřuje provoz a nabízí vedle obědů nově i večerní menu.

„Chci zachovat směr, kterým se restaurace ubírá. To znamená důraz na regionální produkty, vlastní výroba řady základních surovin, vaření bez polotovarů, nabídka pro zákazníky, kteří hledají jídla bez lepku, laktózy či s nízkými sacharidy,“ nastiňuje cestu šéfkuchař. Jídelníček chce podle sezóny měnit co měsíc a v plánu má také netradiční degustace a pop-upy (gastro akce propojené s kulturními zážitky).

Juřík má za sebou praxi ve Švýcarsku a Spojených státech, vařil mimo jiné v pražském podniku Bellevue, michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, naposledy vedl kuchyně skupiny Collezzione, pod kterou v Praze patří například La Finestra in Cucina nebo La Bottega Bistroteka.

V Olomouci nyní působí řada kuchařů, kteří prošli špičkovými podniky v tuzemsku i zahraničí, například Roman Paulus a Petr Stoklásek vedou Bistro Paulus, Přemek Forejt oceňovanou restauraci Entrée nebo Petr Heneš podniky Long Short Story.

Bistro Helen zabodovalo v prestižní publikaci Nejlepší restaurace vydavatelského domu TopLife Czech, který již devátým rokem mapuje domácí gastronomickou scénu. Stylová restaurace, která klade důraz na lokální suroviny, výrobu vlastních produktů a zdravý životní styl, se dostala mezi stovku nejlepších gastro podniků v Česku.

Medailonek šéfkuchaře:

Tomáš Juřík pochází z Přerova, střední hotelovou školu vystudoval v nedaleké Kroměříži. Brzy se vydal za praxí do Prahy. Působil v podnicích Pasta Cafe, La Degustation Bohême Bourgeoise, v Bellevue, v hotelu Les Sources des Alpes ve Švýcarsku. Půl roku byl na stáži v newyorkském michelinském podniku Avoce. V posledních letech pracoval jako executive chef ve skupině Collezione Riccarda Lucqeho, kam patří například La Bottega Bistroteka nebo La Finestra in Cucina. Tomáš miluje svou práci – gastronomii a vaření, nejraději připravuje zeleninu, ryby a omáčky. Je aktivním sportovcem – tenis, squash, hokej, plavání, zároveň je velkým fanouškem filmu. Je ženatý a má dvě děti.

Související články

Olomoucký kraj

Od pondělí začne oprava vozovky u Mohelnice. Uzavírka potrvá do poloviny června

Příští týden začne plánovaná oprava silnice I/35 mezi Mohelnicí a Podolím. Opravné práce si vyžádají úplnou uzavírku silnice. Objízdná trasa povede přes Zábřeh, Štíty...

Aby se církev otevírala společnosti. Nuzík se chce zaměřit i na ochranu obětí zneužívání

Na ochranu nezletilých a zranitelných v církvi, podporu rodiny a aktivní zapojení laiků do života církve se chce zaměřit při svém funkčním období nový...

Nákup jízdenky na vlak, autobus i MHD na jednom místě. České dráhy rozšiřují aplikaci

České dráhy ve spolupráci s Olomouckým krajem rozšiřují nabídku v mobilní aplikaci Můj vlak. V nové verzi je možné si koupit také vybrané jízdenky dalšího krajského integrovaného...

Unikátní porod v Jeseníku. Dítě přišlo na svět chráněné plodovou blánou

V porodnici jesenické nemocnice AGEL zažili vzácný okamžik, kdy miminko přišlo na svět v neporušeném plodovém vaku. V České republice se takový případ stane...

Nejnovější

Od pondělí začne oprava vozovky u Mohelnice. Uzavírka potrvá do poloviny června

Příští týden začne plánovaná oprava silnice I/35 mezi Mohelnicí a Podolím. Opravné práce si vyžádají úplnou uzavírku silnice. Objízdná trasa povede přes Zábřeh, Štíty...

Vlak srazil osobu na trati na Prostějov. Jezdí náhradní autobusy

Ve čtvrtek ráno srazil vlak osobu na trati mezi Olomoucí a Prostějovem. Nehoda způsobila úplné zastavení vlakového provozu na daném úseku. Místo vlaků jezdí...

Michael Kohajda se ujal vedení UP. Čekají ho reformy a řešení vleklých sporů

Do čela Univerzity Palackého (UP) v Olomouci dnes nastoupil čtyřiačtyřicetiletý právník Michael Kohajda a jako rektor povede UP do 30. dubna 2029. Bývalého proděkana...

Fórum OR: Zastupitelé o veřejném prostoru. Co by zlepšilo olomoucké parky?

S příchodem teplých dnů ožívají olomoucké parky a náměstí. Lidé míří do zeleně, za sportem, odpočinkem i setkáními s přáteli. Právě teď je ideální čas...

Přidejte se k týmu MedicProgress. Nabírá zaměstnance

Společnost MedicProgress se sídlem v Hněvotíně u Olomouce působí na trhu už 16 let. Její vizí je přinášet lepší budoucnost v oblasti zdraví, péče...

SOUTĚŽ: Dobývání hradu Sovinec i s rytířským turnajem

Na hradě Sovinec je připravena akce nejen pro milovníky vojenské historie a bojového umění středověku. Ve čtvrtek 8. a o víkendu 10. a 11....

V Sokolce se chystá první originální sigmácký kvíz

Máte přehled o Sigmě, fotbalu, Olomouc a Hané. Tak přesně pro vás je určena akce, která se chystá poslední dubnový den v olomoucké restauraci Sokolka....

Prostějovské muzeum přiblíží tradiční úpravu hlavy a šátky na Hané

V poslední době roste zájem odborné i laické veřejnosti o tradiční lidový oděv, zejména o tematiku šátků. Muzeum a galerie v Prostějově představují novou...