Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Entrée zvýšilo zisk o děvet milionů. Kolik vydělávají vyhlášené restaurace?

Vyhlášeným olomouckým restauracím Entrée a Lobster Family loni meziročně vzrostly tržby, avšak kvůli pokračující epidemii koronaviru stále výrazně zaostaly za rokem 2019, kdy obě provozovny nemusely z důvodu vládních nařízení dlouhodobě omezit provoz. Informace pochází z výročních zpráv společností, které restaurace provozují.

Například firma Entree Gastronomy, která v Olomouci provozuje restauraci Entrée pod vedením šéfkuchaře Přemka Forejta, loni zvýšila tržby na 36 milionů korun z 32,4 milionu korun v roce 2020, kdy propukla pandemie koronaviru a preventivní opatření byla nejpřísnější. V roce 2019 tato restaurace utržila 44,5 milionu korun. Firma Entree Gastronomy loni zároveň výrazně zvýšila zisk na bezmála 11 milionů korun ze dvou milionů korun v roce 2020.

Vedení společnosti Entree Gastronomy ve výroční zprávě uvedlo, že loni kvůli vládním nařízením musela být restaurace Entrée od ledna do května uzavřena. „Během roku 2021 obdržela společnost dotace na zaměstnance a nájemné ve výši 8,456 milionu korun,“ stojí ve výroční zprávě. Firma Entree Gastronomy loni zaměstnávala 36 pracovníků.

Restaurace Entrée má zhruba sedm desítek míst a od podzimu 2015 funguje v opravené budově bývalého Hodolanského divadla, která stojí v okrajové části Olomouce. Díky šéfkuchaři Forejtovi si získala renomé v tuzemsku a také za hranicemi Česka. Personál měsíčně obslouží zhruba 2000 hostů. Přibližně 80 procent hostů restaurace Entrée pochází z tuzemska a pětina ze zahraničí.

Růst tržeb loni po předchozím poklesu v roce 2020 zaznamenala i firma Gastroland restaurants, která v olomouckém nákupním centru Galerie Šantovka provozuje restauraci Lobster Family restaurant specializující se na italskou kuchyni. Tržby této restaurace v roce 2021 vzrostly meziročně o zhruba čtyři miliony korun na 32,7 milionu korun. O rok dříve se propadly ze 49,6 milionu korun v roce 2019 na 29 milionů korun. Provozovatel Lobster Family restaurantu loni snížil ztrátu na 5,8 milionu korun z 10,7 milionu korun v roce 2020. V roce 2019 měla firma zisk 2,8 milionu korun.

Patronem restaurace Lobster Family restaurant v Galerii Šantovka je od jejího otevření v roce 2013 kuchař Roman Paulus, který v minulosti pro pražský hotel Alcron získal šest michelinských hvězd. V kuchyni Lobster Family restaurantu působili známí kuchaři Jaroslav Klár či Richard Klemeš. Akce v této restauraci pořádal Jan Punčochář. Nynějším šéfkuchařem je František Pospíšil.

Související články

Olomoucký kraj

Aby se církev otevírala společnosti. Nuzík se chce zaměřit i na ochranu obětí zneužívání

Na ochranu nezletilých a zranitelných v církvi, podporu rodiny a aktivní zapojení laiků do života církve se chce zaměřit při svém funkčním období nový...

Nákup jízdenky na vlak, autobus i MHD na jednom místě. České dráhy rozšiřují aplikaci

České dráhy ve spolupráci s Olomouckým krajem rozšiřují nabídku v mobilní aplikaci Můj vlak. V nové verzi je možné si koupit také vybrané jízdenky dalšího krajského integrovaného...

Unikátní porod v Jeseníku. Dítě přišlo na svět chráněné plodovou blánou

V porodnici jesenické nemocnice AGEL zažili vzácný okamžik, kdy miminko přišlo na svět v neporušeném plodovém vaku. V České republice se takový případ stane...

Olomoucký kraj skončil první čtvrtletí s přebytkem. Meziročně je nižší o 240 milionů

Hospodaření Olomouckého kraje skončilo v prvním čtvrtletí letošního roku přebytkem 2,134 miliardy korun, v meziročním srovnání je nižší o 240 milionů korun. Příjmy kraje...

Nejnovější

Vlak srazil osobu na trati na Prostějov. Jezdí náhradní autobusy

Ve čtvrtek ráno srazil vlak osobu na trati mezi Olomoucí a Prostějovem. Nehoda způsobila úplné zastavení vlakového provozu na daném úseku. Místo vlaků jezdí...

Michael Kohajda se ujal vedení UP. Čekají ho reformy a řešení vleklých sporů

Do čela Univerzity Palackého (UP) v Olomouci dnes nastoupil čtyřiačtyřicetiletý právník Michael Kohajda a jako rektor povede UP do 30. dubna 2029. Bývalého proděkana...

Fórum OR: Zastupitelé o veřejném prostoru. Co by zlepšilo olomoucké parky?

S příchodem teplých dnů ožívají olomoucké parky a náměstí. Lidé míří do zeleně, za sportem, odpočinkem i setkáními s přáteli. Právě teď je ideální čas...

Jeden visel na okraji, druhý byl 10 metrů hluboko. Policistka zachránila horolezce v Alpách

Podpraporčice Radka Štýbnarová z dopravního inspektorátu Policie ČR v Šumperku se v neděli 2. března podílela na záchraně tří mladých horolezců, kteří uvízli v...

Přidejte se k týmu MedicProgress. Nabírá zaměstnance

Společnost MedicProgress se sídlem v Hněvotíně u Olomouce působí na trhu už 16 let. Její vizí je přinášet lepší budoucnost v oblasti zdraví, péče...

SOUTĚŽ: Dobývání hradu Sovinec i s rytířským turnajem

Na hradě Sovinec je připravena akce nejen pro milovníky vojenské historie a bojového umění středověku. Ve čtvrtek 8. a o víkendu 10. a 11....

V Sokolce se chystá první originální sigmácký kvíz

Máte přehled o Sigmě, fotbalu, Olomouc a Hané. Tak přesně pro vás je určena akce, která se chystá poslední dubnový den v olomoucké restauraci Sokolka....

Prostějovské muzeum přiblíží tradiční úpravu hlavy a šátky na Hané

V poslední době roste zájem odborné i laické veřejnosti o tradiční lidový oděv, zejména o tematiku šátků. Muzeum a galerie v Prostějově představují novou...