Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Chovatel: Sváteční husy podražily, prodej se přesouvá z restaurací na domácnosti

Sváteční husy v posledních letech kvůli rostoucím nákladům na jejich chov podražily o desítky procent, avšak růst cen celkovou poptávku zatím výrazně neovlivnil. „Letos je ale znatelný přesun objednávek od restaurací směrem k domácnostem,“ řekl spolumajitel rodinné husí farmy v Tovačově na Přerovsku Zbyněk Opatrný. Pro tuzemské chovatele hus znamenají svatomartinské oslavy spolu se závěrem roku vrchol sezony.

„Kvůli loňské ptačí chřipce šla cena housat nahoru a dražší je teď také krmení. Cena kilogramu husy v jateční úpravě je u nás aktuálně 300 korun, před pěti lety byla 180 korun. Je to sice výrazné zdražení, zákazníci si přesto naši kvalitní husu rádi dopřejí. Chtějí se potkat u svátečního stolu s rodinou či přáteli a vyšší cenu akceptují,“ uvedl Opatrný, který pro nadcházející svátek porazí 290 hus.

Tovačovská husí farma letos podle Opatrného eviduje o něco slabší poptávku provozovatelů restaurací. Někteří z nich totiž na svatomartinské slavnosti očekávají méně hostů. „Na druhou stranu se zvýšila právě poptávka domácností. Lidé zřejmě začali více ekonomicky přemýšlet. Místo toho, aby na svatomartinskou husu vyrazili do restaurace, tak si ji raději upečou doma,“ uvedl Opatrný.

Vykrmené husy si do Tovačova jezdí kupovat lidé z širokého okolí. Nejvyšší poptávka po husách je každoročně před svátkem svatého Martina a Vánocemi, což odpovídá českým tradicím. V posledních letech si hodně zákazníků podle Opatrného objednává sváteční husy i na 28. září, tedy na Den české státnosti.

Provozovatelé restaurací letos upozorňují na to, že nákupní cena hus je proti loňsku výrazně vyšší a zdražení budou muset zohlednit v konečné ceně letošního svatomartinského menu, což může oslabit poptávku. Například v Moravské restauraci v historickém centru Olomouce bude letos stát porce pečené husy se zelím 865 korun. Restaurace U Kristýna nabízí pro čtyři osoby celou husu se zelím a knedlíky za 1499 korun.

Svatomartinské menu je podle zástupce gastronomického odvětví v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera velkým lákadlem, proto předpokládá, že většina restauratérů ho nabídne i letos. Bude ovšem muset být za cenu odpovídající nákladům, případně restauratéři mohou upravovat porce, aby nemuseli tolik zdražovat. Kastner uvedl, že je nutné se připravit na nižší zájem, druhou možností bude, že lidé si odpustí dvě tři jiné návštěvy restaurace za cenu jedné při oslavách svatého Martina.

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, uzavírali s ní nové smlouvy, chasa měla volno a slavilo se posvícení. Pekly se martinské husy, podkovy a buchty s mákem. Svatý Martin se podle církevní legendy narodil roku 316 v Sabrii, dnešním Maďarsku. Když byl pronásledován, schoval se podle pověsti v chlívku, husy ho ale prozradily svým kejháním. Proto se na jeho svátek pečou martinské husy.

Související články

Olomoucký kraj

Aby se církev otevírala společnosti. Nuzík se chce zaměřit i na ochranu obětí zneužívání

Na ochranu nezletilých a zranitelných v církvi, podporu rodiny a aktivní zapojení laiků do života církve se chce zaměřit při svém funkčním období nový...

Nákup jízdenky na vlak, autobus i MHD na jednom místě. České dráhy rozšiřují aplikaci

České dráhy ve spolupráci s Olomouckým krajem rozšiřují nabídku v mobilní aplikaci Můj vlak. V nové verzi je možné si koupit také vybrané jízdenky dalšího krajského integrovaného...

Unikátní porod v Jeseníku. Dítě přišlo na svět chráněné plodovou blánou

V porodnici jesenické nemocnice AGEL zažili vzácný okamžik, kdy miminko přišlo na svět v neporušeném plodovém vaku. V České republice se takový případ stane...

Olomoucký kraj skončil první čtvrtletí s přebytkem. Meziročně je nižší o 240 milionů

Hospodaření Olomouckého kraje skončilo v prvním čtvrtletí letošního roku přebytkem 2,134 miliardy korun, v meziročním srovnání je nižší o 240 milionů korun. Příjmy kraje...

Nejnovější

Fórum OR: Zastupitelé o veřejném prostoru. Co by zlepšilo olomoucké parky?

S příchodem teplých dnů ožívají olomoucké parky a náměstí. Lidé míří do zeleně, za sportem, odpočinkem i setkáními s přáteli. Právě teď je ideální čas...

Jeden visel na okraji, druhý byl 10 metrů hluboko. Policistka zachránila horolezce v Alpách

Podpraporčice Radka Štýbnarová z dopravního inspektorátu Policie ČR v Šumperku se v neděli 2. března podílela na záchraně tří mladých horolezců, kteří uvízli v...

Policie vyzývá svědky bouračky ke spolupráci

Na Olomoucku se srazila dvě osobní auta. Nejspíše šlo o neopatrné předjíždění, ale konkrétní okolnosti bouračky zatím nejsou zcela jasné. Olomoucká policie proto vyzývá...

Recidivista se vloupal do obchodů i domů. Odnesl kola, lyže i rybářské pruty

Olomoučtí kriminalisté obvinili 34letého muže z Olomoucka. Ten se měl od listopadu loňského roku vloupávat do obchodů, garáží a rodinných domů, odkud si odnášel...

Přidejte se k týmu MedicProgress. Nabírá zaměstnance

Společnost MedicProgress se sídlem v Hněvotíně u Olomouce působí na trhu už 16 let. Její vizí je přinášet lepší budoucnost v oblasti zdraví, péče...

SOUTĚŽ: Dobývání hradu Sovinec i s rytířským turnajem

Na hradě Sovinec je připravena akce nejen pro milovníky vojenské historie a bojového umění středověku. Ve čtvrtek 8. a o víkendu 10. a 11....

V Sokolce se chystá první originální sigmácký kvíz

Máte přehled o Sigmě, fotbalu, Olomouc a Hané. Tak přesně pro vás je určena akce, která se chystá poslední dubnový den v olomoucké restauraci Sokolka....

Prostějovské muzeum přiblíží tradiční úpravu hlavy a šátky na Hané

V poslední době roste zájem odborné i laické veřejnosti o tradiční lidový oděv, zejména o tematiku šátků. Muzeum a galerie v Prostějově představují novou...