Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související články

Olomoucký kraj

Smrt v balíčku z darknetu. Policie sleduje šíření nebezpečných opioidů

Policie varuje před novými syntetickými opioidy. Mělo by jít o velmi silné a nebezpečné látky, jejichž mikroskopické množství může způsobit smrtelnou intoxikaci a které...

Falešný bankéř zneužil důvěru investora. Podvodník zadlužil muže takřka na milion

Bezmála o milion korun připravil neznámý podvodník jedenapadesátiletého muže z Olomouce, který o peníze přišel kvůli vidině vyplacení zisku z investování do kryptoměny bitcoin....

Přerovsko zasáhly silné bouřky, hasiči čerpají vodu a odklízejí stromy

Hasiči aktuálně pracují na odklízení škod vydatných bouřek na Přerovsku. Některé komunikace jsou zaplavené nebo na nich jsou popadané stromy. Po celém okresu zasahují...

Půjde rozhledna na Velkém Kosíři k zemi? O jejím osudu rozhodnou zastupitelé

Zastupitelé devíti obcí Mikroregionu Kosířsko na společném zasedání rozhodnou o budoucnosti rozhledny na vrcholu Velkého Kosíře. Ta je od října 2023 z bezpečnostních důvodů pro...

Nejnovější

MOL Cup: Finále již příští středu, Sigmácký kotel bude chybět

Převážnou část sezóny chybí pří domácích zápasech fotbalistů SK Sigma Olomouc takzvaný kotel. Vyhlásil bojkot utkání na Andrově stadionu. A bude tomu tak i...

Třída Svobody nebo Zikova. Kde všude v květnu neprojedete?

V květnu a následujících měsících musí řidiči v Olomouci počítat s četnými dopravními omezeními. Důvodem mají být opravy cest, vodovodních a plynovodních sítí i...

Měření tlaku, cukru i lekce první pomoci. V Šantovce chystají den plný prevence

Změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, analyzovat složení těla či zjistit krevní skupinu si budou moci dát lidé na preventivní akci, kterou ve...

Za deset let zpronevěřila rozpočet obce. Soud potrestal bývalou účetní i jejího syna

Za zpronevěru 22,6 milionu korun z konta obecního úřadu v Jindřichově na Šumpersku uložil dnes olomoucký krajský soud bývalé ekonomce obce Janě Baslerové 6,5...

Benefiční koncert Dáši Zázvůrkové v Dubu nad Moravou

Benefiční koncert Dáši Zázvůrkové s názvem Věřím v brzké lepší příští se bude konat v poutním kostele Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou. Zazní na něm...

Velká Morava Fest? V Přerově vystoupí špičkové kapely a interpreti

V přerovském parku Michalov se o prázdninách opět chystá festival pro milovníky dobré hudby. Druhý ročník festivalu Velká Morava Fest se uskuteční 12. července. A...

V Bělkovicích budou jarní trhy, nakopněte své zahrádky

Jarní trhy v Bělkovicích-Lašťanech aneb nakopněte své zahrádky. Přesně takový podtitul má akce, která se koná v obci mezi Olomoucí a Šternberkem v neděli 11. května. Jarní...

Pivo jako kultura, věda i zážitek. Olomouc hostí Moravskou vernisáž piva

Pivo není jen nápoj – je to kultura, řemeslo a věda. A právě na tomto spojení staví degustační festival Moravská vernisáž piva (MVP), který...